Vineri, 19 Aprilie 2024

DRAGOMIREȘTI: Preasfințitul Vasile celebrează în localitatea natală

Vineri, 24 iunie 2016, Sărbătoarea „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, Preasfințitul Vasile a fost prezent în mijlocul credincioșilor greco-catolici din Dragomirești, localitate de pe Valea Izei, amplasată în Maramureșul Istoric. Aici, la Dragomirești, localitatea natală a Preasfinției Sale, a fost primit cu multă căldură de către părintele paroh Vasile Hotico, părintele protopop de Iza-Vișeu, Vasile Codrea și primarul orașului îmbrăcat în straie tradiționale.

„Mulțumim Bunului Dumnezeu că ne-a învrednicit să ajungem această frumoasă sărbătoare a Nașterii Înaintemergătorului și Botezătorului Ioan, sărbătoare care, în fiecare an, ne aduce la această biserică ce își sărbătorește hramul și în acelaș timp, este sărbătoarea care ne invită pe fiecare dintre noi să ne bucurăm în Domnul, că a cercetat poporul Său, că ne cercetează și pe noi și rămâne întotdeauna cu noi”. Sunt cuvintele Ierarhului Eparhiei de la începutul omiliei rostite în cadrul Sfintei Liturghii celebrate în fața bisericii din Dragomirești. Au concelebrat pr. protopop Vasile Codrea, pr. Vasile Iusco, protopop de Sighet, pr. Vasile Hotico, paroh de Dragomirești și un sobor de preoți din zonă. În cadrul aceluiași cuvânt de învățătură, Preasfințitul a vorbit despre ceea ce l-a caracterizat pe Sfântul Ioan Botezătorul și ce putem noi învăța de la acest mare sfânt: „Ioan Botezătorul, născându-se în lume, ne învață să avem curajul de a-L mărturisi pe Hristos, să avem curajul să trăim în adevăr. Ioan Botezătorul a avut acest curaj să mărturisească adevărul în societatea în care a trăit și a luat atitudine chiar împotriva regelui, spunându-i că nu face bine atunci când nu făcea bine. Nu a spus eu nu mă interesez de acest aspect pentru că voi fi pedepsit sau pentru că nu este treaba mea sau pentru că nu vreau să mă pun rău cu cei mai mari. A trăit liber pentru că a fost dăruit lui Dumnezeu și s-a născut în lume cu acest har de a-L servi pe Dumnezeu. Dar această slujire a lui Dumnezeu trece prin decizia lui, prin libertatea lui de a alege, prin modul în care își trăiește viața de fiecare zi. A fi liber în suflet înseamnă a nu fi legat de păcat, însemnă a birui răul care stă la ușă și bate. A fi liber în suflet este, de asemenea, o lucrare a Spiritului Sfânt, care îl îndumnezeiește pe om”, a spus Arhiereul.  

Prezenți la sărbătoare au fost credincioși din localitate și din satele învecinate, care s-au unit în rugăciune cu Ierarhul și preoții lor. Părintele paroh a mulțumit tuturor pentru prezență și rugăciune și i-a invitat să servească din bucatele pregătite de către credincioșii parohiei gazdă.

Biroul eparhial de presă 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.