Duminică, 25 Februarie 2024

CICÎRLĂU - Sfințirea Bisericii cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”

Duminică, 26 iunie 2016, comunitatea greco-catolică din Cicîrlău a trăit un moment intens de sărbătoare, moment ce a reprezentat finalizarea unui lung parcurs de muncă și rugăciune, de dificultăți și speranțe. Aici s-a sfințit biserica construită cu multă implicare de către credincioșii din Cicîrlău, care au simțit necesitatea de a avea propriul locaș de cult în care să se poată ruga, biserica veche fiind ocupată de către parohia ortodoxă. Astfel, construcția noii biserici a început în anul 2005 și s-a finalizat în 2008, pe vremea când paroh al comunității era pr. Călin Mogia. În 2015 s-a instalat masa altarului și în acest an (2016), a fost montat iconostasul. „Acestea din urmă au fost finanțate în cea mai mare parte de credincioși”, ne spune pr. Anton Dobrican, paroh de Cicîrlău.

Astfel, ziua de duminică a găsit reuniți în jurul bisericii nou construite, credincioși și preoți veniți din mai multe parohii apropiate, care s-au rugat împreună la sfințirea locașului de cult.

„Evenimentul pe care îl trăim este unul de maximă importanță pentru că el va fi trecut atât în analele pământului, cât și în analele cerului, motiv pentru care îmi permit astăzi să rostesc, la întâmpinarea Preasfinției voastre, cuvintele Mântuitorului Cristos: Mulți ar fi dorit să vadă ceea ce vedem noi astăzi”, a spus pr. Sălăgean Ioan, protopop de Seini, în mesajul de întâmpinare a Ierarhului Eparhiei.  

Ritualul de sfințire a început la ora 10:30 și a fost urmat de Sfânta Liturghie Arhierească, celebrată de Preasfințitul Vasile Bizău. Au concelebrat pr. Sălăgean Ioan (protopop), pr Anton Dobrican (paroh) și un sobor de aproximativ douăzeci de preoți invitați la sărbătoare. Răspunsurile la liturghie au fost date de Corul Seminarului Greco-Catolic din Oradea, dirijat de prof. dr. Radu Mureșan.

În cuvântul său de învățătură, Ierarhul a vorbit despre încredere și perseveranță: „Astăzi ne bucurăm de toată munca depusă în acești ani, dar dincolo de efortul fizic, ne bucurăm de biruința credinței în perseveranță. Ne bucurăm de faptul că, ajungând această zi a sfințirii, consacrării bisericii, de fapt, oferim viața noastă, împreună cu munca noastră, lui Dumnezeu. Ceea ce s-a realizat, oferim Bunului Dumnezeu, ca de acum, El să locuiască între noi... Înnoirea altarului bisericii, prin sfințire cu Sfântul și Marele Mir, mărturisește această taină a lucrării permanente a lui Dumnezeu în inimile noastre”.    

La finalul celebrării, părintele Anton Dobrican a mulțumit tuturor pentru prezență și în special comunității din Cicîrlău, care a muncit și s-a rugat mult ca azi să-și vadă dezideratul împlinit. Mulțumiri speciale au fost adresate domnului Zoicaș Gheorghe (prim-curator), coordonator și finanțator principal al lucrărilor. A fost amintit, de asemenea, părintele Călin Mogia, cel care a fost paroh în perioada construcției bisericii și care „astăzi se bucură alături de noi din ceruri, contemplând fața lui Dumnezeu”, a spus pr. paroh.   

Biroul eparhial de presă

 
 
 
 
 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.