Joi, 25 Iulie 2024

SERBAREA SFINTEI TREIMI – Hramul parohiilor Negrești-Oaș și Chiuzbaia

Luni, 20 iunie 2016, Preasfințitul Vasile Bizău a fost prezent în mijlocul comunității greco-catolice din Negrești Oaș, parohia „Sfânta Treime”. Astfel, începând cu ora 11:00, Ierarhul a celebrat Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți din parohiile Țării Oașului și nu numai. Climatul de sărbătoare a fost creat și de mulțimea de credincioși veniți din alte parohii, care s-au alăturat negreștenilor în cântări și rugăciuni.

În cadrul omiliei, Preasfințitul Vasile Bizău a vorbit despre importanța unității, a concordiei și înțelegerii dinte oameni, explicând cuvintele evanghelistului Matei (cap 18): Unde doi sau trei se adună în numele meu, acolo sunt și eu în mijlocul lor. „Această prezență tainică a lui Dumnezeu este una reală, pentru că Dumnezeu este creatorul cerului și al pământului, al tuturor celor văzute și nevăzute. Dumnezeu este răscumpărătorul lumii, pentru că s-a făcut cunoscut și văzut în persoana lui Isus Hristos și Dumnezeu este sfințitorul lumii pentru că a trimis pe Spiritul Său cel Sfânt peste sfinții apostoli. L-a trimis în lume și rămâne cu lumea și cu sufletele care-L caută pe El. Cuvântul Domnului de astăzi ne aduce aminte de această prezență tainică a lui Dumnezeu, care se manifestă în concordia dintre oameni(…). Acolo unde există concordie, înțelegere, o înțelegere bazată pe respect și iubire între persoane, acolo se experimentează și această prezență a lui Dumnezeu”, a spus Arhiereul.

La sfârșitul celebrării, pr. Iacob Feier, paroh și protopop de Oaș, a mulțumit Bunului Dumnezeu, Preasfințitului Vasile (căruia i-a înmânat și un buchet de flori) și tuturor preoților și credincioșilor, doamnei Aurelia Fedorca (primar al orașului) pentru prezența și rugăciunea pe care au rostit-o în biserica din Negrești.

Sărbătoare la Chiuzbaia

În cadrul aceleiași zile de sărbătoare, începând cu ora 19:00, Preasfințitul Vasile a fost prezent la Chiuzbaia, unde a încurajat această comunitate (ce în urmă cu doi ani și-a câștigat dreptul de a sluji alternativ cu comunitatea ortodoxă în biserica din localitate) prin cuvintele evanghelistului Luca: „Nu te teme, turmă mică!”. Și a continuat: „Această turmă mică de aici, precum și altă turmă mică din altă parte, este semnul unității Bisericii lui Hristos”.    

Ierarhul Eparhiei a explicat, în cuvântul său de învățătură, rostit la sfârșitul Sfintei Liturghii, modul în care sămânța este mică și puțină, dar ea este cea mai importantă deoarece din ea se naște spicul: „Dumnezeu cel nevăzut se pune cu prezența sa văzută în relațiile interumane, unde este un acord al inimilor, al gândurilor, doi sau trei adunați în numele Meu. Acești doi sau trei sunt semnul și sămânța Bisericii. Acești doi sau trei în numele lui Isus sunt sămânța care cade în pământ și care dă spic. Acești doi sau trei sunt cei care iubesc așa cum iubește Isus. Ei cad de acord pentru că au aceleași idealuri, au aceeași speranță și se pun de acord să urmeze și același drum în viață, care este drumul iubirii desăvârșite, al iubirii Treimice. Toate acestea, omul le realizează cu ajutorul Spiritului Sfânt”, a afirmat episcopul.

S-au reunit la Chiuzbaia douăzeci și cinci de preoți veniți de pe tot cuprinsul Eparhiei și sute de credincioși veniți din împrejurimi pentru a se ruga și a încuraja această „turmă mică”. S-a celebrat, începând cu orele 19:00, Acatistul Sfintei Treimi, urmat de Sfânta Liturghie Arhierească și o agapă frățească oferită de credincioșii parohiei. Rugăciunea a durat până pe înserat, s-a încălcat și orarul stabilit, deoarece greco-catolicii au dreptul (câștigat în instanță) de a celebra în această biserică doar două ore în fiecare duminică seara (între orele 19-21) și 2 ore dimineața, în fiecare zi a săptămânii. „Noi, acum, nu ne-am încadrat în program, dar programul l-am depășit pentru rugăciune și nu pentru altceva”, a afirmat Ierarhul în omilia sa.  

La final, părintele Mătieș Ioan, parohul locului, a mulțumit cu multă emoție Preasfințitului pentru prezență și i-a oferit cadoul din partea parohiei, un baston arhieresc. A mulțumit preoților și credincioșilor veniți în număr mare în parohia din Chiuzbaia pentru a se ruga împreună cu comunitatea de aici și a-l lăuda pe Dumnezeu pentru toate harurile primite.

Biroul eparhial de presă

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.