Vineri, 19 Aprilie 2024

Peste 800 de tineri la Întâlnirea Eparhială a Tineretului Catolic de la Ieud

Sâmbătă, 7 mai 2016, a avut loc la Ieud, în Maramureșul Istoric, Întâlnirea Eparhială a Tineretului Catolic din Eparhia Greco-Catolică de Maramureș, ediția a VII-a. Evenimentul a fost organizat de către Biroul Pastoral al Episcopiei în colaborare cu parohia Ieud (preot paroh Ioan Costin) și protopopiatul Iza-Vișeu (protopop pr. Vasile Codrea).

Tema întâlnirii, inspirată din Anul Sfânt al Milostivirii în care ne aflăm -Fericiți cei milostivi căci aceia milă vor afla- (Matei 5,7), este și motto-ul Întâlnirii Mondiale a tineretului de la Cracovia (25-31 iulie).

Parohia Ieud, în frunte cu pr. paroh, s-a ocupat de buna desfășurare a evenimentului, alături zeci de tineri din Ieud și din asociațiile ATCM, Cercetași, Crucea Roșie, care s-au oferit voluntari pentru a ajuta fiecare în diferitele sectoare de activitate, pentru ca totul să decurgă bine.   

După primirea tuturor grupurilor provenite din parohiile Eparhiei, a urmat Sfânta Liturghie Arhierească celebrată de către Preasfințitul Vasile Bizău, împreună cu un sobor de peste 30 de preoți.

În cuvântul său de învățătură, ierarhul  i-a îndemnat pe tineri să fie protagoniști în alegerile pe care le fac în viața lor și le-a explicat, pornind de la o povestioară, modul în care răspunsurile pe care le dau în relația cu Dumnezeu depind exclusiv de ei înșiși: „Dacă dorim ca viața noastră să fie mai solară, trebuie să ne apropiem de Dumnezeu. Fiecare pas pe care noi îl facem în credință devine un pas în lumină”, a spus Preasfințitul Vasile.

A urmat pauza de prânz și respiro, timp în care tinerii și copiii au avut posibilitatea să socializeze, să cunoască noi tineri și să lege prietenii.

Pentru momentul de cateheză, participanții au fost împărțiți în două categorii de vârstă.

Astfel, cateheza pentru cei cu vârsta cuprinsă între 9 și 13 ani a fost ținută de pr. Vasile Trifoi (fiu al satului), care le-a vorbit copiilor despre faptul că Isus ne invită pe fiecare dintre noi să fim milostivi cu toți cei din jurul nostru. Pornind de la experiențele concrete ale copiilor, părintele le-a explicat unele modalități de a fi milostiv adaptate vârstei lor și a precizat că a fi milostiv însemnă „a vedea cu inima (nu doar cu ochii), a avea inima deschisă”.

Cateheza pentru copii a fost continuată prin programe speciale de formare pe aceeași temă, programe propuse și realizate de către călugărițele Ordinului Sfântul cel Mare, (coordonator activitate sora Claudia Mureșan) cât și de voluntari ai Asociației Cercetașii Munților în colaborare cu tineri, membrii ai Asociației Tineretului Catolic Maramureș.   

Tinerii cu vârsta cuprinsă între 14 și 30 de ani au putut asculta cateheza ținută de părintele Laurențiu Costin pe tema, care, într-un limbaj foarte adaptat vârstei lor, le-a expus milostivirea lui Dumnezeu așa cum reiese ea din Noul Testament și le-a explicat modul în care milostivirea umană este o reflecție a celei divine. Provocarea făcută tinerilor la sfârșitul catehezei de către părintele Costin a fost aceea de a-și cumpăra fiecare, din banii de alocație, câte o Biblie și de a o citi zilnic: „Veți găsi acolo lucruri pe care le înțelegeți și lucruri pe care nu le prea înțelegeți… iar cele pe care nu le înțelegeți, le puteți nota și să vă duceți la preoții parohi și să-i bateți la cap până când vi le explică!”, a afirmat părintele.

După cateheză, tinerii au participat la discuții pe grupuri, coordonate de părinți preoți din Eparhie.

Un moment aparte l-a constituit parcurgerea, de către fiecare grup în parte, a traseului denumit „drumul către centru, de la aparență la esență - milostivire și simplitate” un drum de descoperire a patrimoniului spiritual, cultural, religios, etnologic, etnografic a localității gazdă, Ieud.

După un scurt moment de pauză, au urmat programele religioase, artistice și folclorice, pregătite de către grupurile parohiale din protopopiate (cântece religioase și folclorice, dansuri populare, scenete, dansuri.

Programelor cultural-religioase le-a urmat momentul emoționant de predare a însemnelor întâlnirii, de către organizatorii ieudeni către tinerii protopopiatului Seini, însoțiți de pr. Coroian Nicolae, delegatul părintelui protopop Sălăgean Ioan.

Momentul de rugăciune, s-a încheiat cu binecuvântarea arhierească și cu mulțumirile către toți cei ce s-au implicat în buna desfășurare a Întâlnirii, rostite de către pr. Angel Zareczki, vicar cu laicii si responsabil eparhial cu tineretul.

Fiecare grup s-a îndreptat spre casă, încărcați cu har și bucurie pentru a fi participat la un eveniment care a devenit deja o tradiție pentru Eparhia de Maramureș.  

Biroul eparhial de presă

 

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.