Joi, 28 Martie 2024

2 iunie 2023: Fericiții Episcopi Martiri greco-catolici români, cinstiți la Baia Mare

Fericiții Episcopi Martiri greco-catolici români au fost cinstiți la Baia Mare printr-un program de rugăciune care cuprins o seară de veghe (joi, 1 iunie) și Sfânta Liturghie celebrată de Preasfinția Sa Vasile, vineri, 2 iunie 2023, la biserica „Sfânta Maria” din Baia Mare. Au concelebrat preoții slujitori ai parohiei Sfânta Maria.

Programul serii de joi, 1 iunie, a cuprins Vecernia Fericiților Episcopi Martiri, Acatistul Fericiților Episcopi Martiri și Binecuvântarea Euharistică.  

„Este al patrulea an în care sărbătoarea Episcopilor Martiri greco-catolici români apare în calendarul Bisericii noastre, este o sărbătoare tânără, o sărbătoare care, precum cea a Sfântului Gheorghe și a Sfântului Dumitru, se înscrie în lista de sărbători ale martirilor și mărturisitorilor care, cu viața lor, și-au pecetluit crezul lor și cu viața lor influențează viața noastră”, a afirmat Preasfinția Sa Vasile Bizău în cuvântul de învățătură din cadrul Sfintei Liturghii, explicând credincioșilor cu această sărbătoare trebuie să o simtă foarte apropiată, deoarece Episcopii Martiri greco-catolici au trăit în generația trecută celei pe care o reprezentăm noi. „Un prim aspect al sărbătorii de astăzi este acela al recunoștinței... Ar trebui să le fim recunoscători lui Dumnezeu și lor, pentru exemplaritatea vieții și pentru jertfa lor”, pentru modul în care l-au mărturisit pe Hristos Domnul.

„Fericiții Martiri ne învață cum să fim ancorați în Hristos și cum timpii pe care îi trăim, indiferent de cum îi simțim și percepem, necesită și din partea noastră statornicia activă, care se răsfrânge asupra celor din jurul nostru, o statornicie prin care lucrează harul lui Dumnezeu și care nu este indiferentă”, a afirmat Ierarhul, îndemnând la prezență activă și rugăciune în această sărbătoare, fiind o sărbătoare care ne individualizează mai mult, noi fiind fiii și urmașii lor. Ei l-au reprezentat pe Hristos, Fiul lui Dumnezeu, singurul fiu care a  respectat întrutotul planul Tatălui, chiar dacă acest lucru a presupus suferința și moartea pe cruce.  

Biroul eparhial de presă

 

 

 

 

 

 

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.