Joi, 28 Martie 2024

Doi episcopi au celebrat la Ferneziu, cu ocazia binecuvântării noii case parohiale

Duminică, 13 noiembrie 2022, credincioșii parohiei greco-catolice din Ferneziu, împreună cu părintele paroh Trifoi Vasile, au avut bucuria de a-i avea în mijlocul lor pe Preasfinția Sa Vasile Bizău și pe Preasfinția Sa Alexandru Mesian, episcop de Lugoj, care au celebrat aici Sfânta Liturghie Arhierească. La sărbătoarea parohiei, organizată cu ocazia binecuvântării noii case parohiale și a sălii de activități, au participat: părintele vicar general de Lugoj Angelo Narcis Pop, părintele vicar general Augustin Butica, părintele protopop Emil Gîrboan, părintele Marius Furtună (rector al Seminarului greco-catolic din Cluj-Napoca) un sobor de preoți, persoane consacrate și numeroși credincioși din parohie și din parohiile învecinate. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de studenții teologi ai Seminarului din Cluj Napoca.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa Vasile a făcut apel la interiorizarea trăirii și la punerea în practică a învățăturii creștine, care uneori riscă să fie știută dar nu și practicată. Evanghelia duminicii a fost a Samarineanului Milostiv (Lc. 10, 25-37).

„Multă lume poate să dea răspunsurile la învățătura creștină, pe baza catehismului. Dar câtă lume poate să treacă de la ceea ce cunoaște la înfăptuire? Acest lucru înseamnă a rupe multe bariere, a rupe multe opreliști pe care noi înșine ni le punem pentru că ne este mai ușor să ne identificăm cu cei de lângă noi, cu familia, cu cei de-un neam cu noi și mult mai greu să ne identificăm cu alții pe care îi vedem din ce în ce mai departe”, a afirmat Preasfințitul Vasile Bizău în cuvântul de învățătură, invitând credincioșii să se comporte asemenea samarineanului milostiv. „Mergeți și faceți și voi la fel sunt cuvintele lui Isus care se actualizează de fiecare dată când ascultăm această evanghelie”.

Noi cum ne facem aproape de ceilalți?, este întrebarea pe care Sfânta Evanghelie ne-o lasă”, a punctat PS Vasile, explicând că aceasta este calea de a moșteni Împărăția lui Dumnezeu și de aceea ar trebui să ne implicăm activ în „a rupe orice fel de barieră legată de ceea ce ne oprește să fim mai aproape unii de ceilalți, să ne facem aproapele celor ce sunt în suferință, în nevoi. Iubirea gratuită este calea spre Împărăția lui Dumnezeu și semnul vizibil al Împărăției lui Dumnezeu în mijlocul nostru”, a afirmat Ierarhul, îndemnând credincioșii să fie prezenți și să vadă nevoile celor de lângă ei, începând cu cei din familie și ofere ajutor semenilor, după nevoile fiecăruia.

Preasfințitul Vasile l-a felicitat pe părintele paroh Trifoi Vasile pentru modestia și hărnicia cu care lucrează în parohia Ferneziu și pentru implicarea în lucrările de construcție și amenajare a casei parohiale și a sălii de activități dedicate comunității de aici: „Acest lucru înseamnă posibilitatea ca parohul să fie aproape de comunitatea sa fizic și spiritual. Casa parohială este locul în care preotul trăiește împreună cu familia, dar este locul de unde el slujește, se face aproape de dumneavoastră și dumneavoastră vă faceți aproapele preotului, pentru că doar în această susținere reciprocă, Biserica și comunitatea poate să sporească, să crească, să meargă înainte cu încrederea că, prin harul lui Dumnezeu, orice sămânță care este îngrijită crește, devine copac mare și dă rod bogat”.         

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa Alexandru Mesian s-a declarat bucuros de a participa, după 25 de ani de la sfințirea bisericii din Ferneziu, la sfințirea casei parohiale din parohia natală: „Am venit cu mare bucurie să celebrăm împreună, la invitația părintelui paroh și a Preasfințitului Vasile Bizău. Vă transmit salutul călduros al Preafericirii Sale Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major, care este tot un fiu al acestei parohii și care s-ar fi bucurat să fie împreună cu noi”, a afirmat Ierarhul de Lugoj, felicitând comunitatea și pe părintele paroh pentru realizarea obiectivului propus.

Părintele Vasile Trifoi a mulțumit frumos pentru ajutorul oferit pe parcursul lucrărilor de construcție și pentru susținere: Preasfințitului Vasile Bizău, Preasfințitului Alexandru Mesian, Preafericitului Lucian Mureșan, domnului Babici Emanuel, angajaților parohiei – domnul Costel Mureșan și domnul Burzo Gavril, consiliului curatoral, Reuniunii Mariane, credincioșilor și tuturor celor care s-au implicat pe parcursul lucrărilor.

La finalul Sfintei Liturghii a urmat oficiul de binecuvântare a casei parohiale și a sălii de activități și prânzul luat cu toții împreună.

Biroul eparhial de presă

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.