Joi, 18 Aprilie 2024

„Înălțarea Domnului” la Botiza: Sfințirea mesei de altar și a icoanelor din noul iconostas al bisericii

Joi, 2 iunie 2022, de sărbătoarea Înălțării Domnului, comunitatea greco-catolică din Botiza (protopopiatul Iza-Vișeu) a trăit o dublă sărbătoare, prilejuită de sărbătorirea hramului bisericii, precum și de sfințirea mesei de altar și a icoanelor din noul iconostas al lăcașului de cult. În masa de altar au fost așezate sfintele moaște ale Sfântului Ambrozie. Ritualul sfințirii și Sfânta Liturghie Arhierească au fost celebrate de Preasfințitul Vasile Bizău, de la ora 11:00. Au concelebrat: părintele Vasile Codrea (protopop de Iza-Vișeu), părintele Iusco Vasile (protopop de Sighet),  părintele Griguța Simion, părintele Hotico Vasile (fost protopop de Iza-Vișeu) și alți preoți din Eparhie, invitați la sărbătoare. Răspunsurile la liturghie au fost date de corul parohiei Ieud.

La celebrarea liturgică a luat parte și o delegație de la Asociația Oeuvre d'Orient din Franța, care, în zilele 2 și 3 iunie 2022, se află în vizită în Eparhia noastră. Delegația vizitează centrul de refugiați de la Mănăstirea ,,Maica Îndurerată” - Sighetu Marmației și alte obiective din Eparhia de Maramureș. Fondată în urmă cu 166 de ani, asociația franceză ajută în mod regulat creștinii de rit oriental din 23 de țări, inclusiv România. Aceasta a finanțat mai multe proiecte ale Eparhiei noastre, inclusiv iconostasul nou sfințit din Botiza.   

„Sărbătoarea de azi ne spune că Dumnezeu rămâne pururea cu noi, cu cei care Îl iubesc și mărturisesc, cu cei care vor să se recunoască ucenici ai Lui” a afirmat PS Vasile în Cuvântul de Învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii. Și a continuat explicând: „Ucenicii primesc și ei această încredințare, fac și ei semne ale iubirii lui Dumnezeu și-L fac prezent pe Hristos Cel Înviat, prin lucrarea lor”. Sărbătoarea de azi ne spune că începe timpul Bisericii, predicarea apostolilor și din Faptele Apostolilor aflăm cum Biserica, la începutul ei, „prin semne și minuni, dă mărturie despre iubirea lui Dumnezeu, o iubire care în ochii omului este fragilă, dar care are putere precum sămânța care încolțește” . „Isus i-a binecuvântat pe apostolii Săi atunci când s-a despărțit de ei. Și această binecuvântare rămâne de-a pururi peste ucenicii Săi și peste creștinii din toate timpurile. Este gestul pe care Isus îl face atunci când ochii apostolilor nu mai pot să-L vadă. Le lasă binecuvântarea Sa, le promite darul Sfântului Spirit și îi trimite în lume să predice evanghelia iubirii Sale”. La fel rămâne și cu noi, ne lasă binecuvântarea Sa. „Binecuvântarea Domnului a reînnoit altarul nou sfințit de astăzi și astfel a mai pus o bornă de hotar în parcursul acestei comunități din Botiza. Altarul simbolizează mormântul lui Hristos, acolo unde constatăm că El a Înviat din morți, acolo unde aducem jertfa noastră de laudă și ea se transformă, prin harul lui Dumnezeu, în mireasmă bineplăcută. Iar altarul este un semn în memoria parcursului istoric al unei comunități”. La fel ca și Avram, care ridica un altar prin locurile prin care mergea, în drumul lui spre Țara Făgăduinței, tot așa și altarele din bisericile noastre ne amintesc de parcursul istoric al nostru, al creștinilor și al comunităților care le ridică”, a afirmat Ierarhul. „Sărbătoarea de azi ne invită să primim și noi binecuvântarea de sus”, a spus Preasfințitul Vasile Bizău.

Părintele Griguța Simion, păstor al parohiei, a mulțumit Preasfințitului Vasile pentru ajutorul și susținerea arătată în realizarea mesei de altar și a iconostasului, domnului Șimon Mihai, econom eparhial, protopopului Codrea Vasile și confraților preoți pentru ajutor și participare la evenimentul parohiei. A mulțumit domnului Pașca Viorel, prim curator, autorităților, meșterilor, consiliului curatoral și bunilor credincioși ai parohiei, precum și credincioșilor din alte parohii care s-au unit în rugăciune cu parohia Botiza.

Preasfințitul Vasile a mulțumit delegației de la Asociația Oeuvre d'Orient din Franța, care a fost prezentă la eveniment și a îndemnat credincioșii doritori să atingă și să sărute masa nou sfințită a Sfântului Altar. A înmânat, de asemenea, domnului Pașca Viorel, prim curator al parohiei, o diplomă de recunoștință pentru contribuția adusă la renovarea bisericii.

 

Date despre biserica din Botiza

Biserica a fost construită între anii 2003-2008, iar lucrările de construcție s-au desfășurat sub coordonarea părintelui Petru Solomeş (preot paroh în Botiza  între anii  2002-2015). Sfințirea bisericii a avut loc în data de 10 august 2008, fiind oficiată de către  Preasfinţitul Ioan Sişeştean (Episcop de Maramureș  între anii 1994-2011).

Lucrările de realizare a Sfintei Mese și a Iconostasului, finanțate de Asociația L'Œuvre d'Orient din Franța, s-au desfășurat în perioada 2019 – 2022, în timpul păstoririi preoților Ioan Călin Bot și Simion Griguţa, protopop de Iza-Vișeu fiind preotul Vasile Codrea.

„Mulțumim Bunului Dumnezeu că ne-a învrednicit să sfințim acest Sfânt Altar de Jertfă  si îl rugăm să reverse belșug de haruri peste toți binefăcătorii acestei sfinte biserici, iar celor trecuți din lumea aceasta, ctitori  și binefăcători, Dumnezeu să le facă parte cu ceata aleșilor Săi.

Fie ca toți cei care vor intra în această sfântă biserică să-și găsească liniștea sufletească și rostul în lume, prin preamărirea lui Dumnezeu Cel întreit în Persoană: Tatăl, Fiul și Spiritul Sfânt. Amin”, citim în hrisovul introdus în Masa Sfântului Altar din Botiza, cu ocazia sfințirii acesteia.

Biroul eparhial de presă

 

 

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.