Vineri, 29 Martie 2024

PS Vasile la Târșolț: „Isus dorește să rămână cu noi în barcă”

Aflat în vizită pastorală în parohia Târșolț, duminică, 22 august 2021, Preasfințitul Vasile Bizău a celebrat Sfânta Liturghie împreună cu părintele protopop de Țara Oașului, Feier Iacob, părintele Ieromonah Jurja Ermil A., superior provincial OSBM, părintele paroh Zbona Ioan, părintele Tămaș Vasile (Trip-Bixad), părintele Mîndruţ Vasile (Moișeni) părintele Marina Mihai (Paris) și Părintele Bode Florin (Oradea) și părintele diacon Paul Osoian.

„Isus dorește să rămână cu noi în barcă”, a afirmat Preasfințitul în cuvântul de învățătură, referindu-se la evanghelia duminicii (Umblarea pe mare, Mt. 14, 22-34), în care ucenicii, fiind în barcă, s-au înspăimântat la venirea vântului, dar Isus, luându-l de mână pe Petru, i-a spus:   „[Om] cu puțină credință, de ce te-ai îndoit?”. 32 Când s-a urcat în barcă, vântul a încetat, 33 iar cei care se aflau în barcă s-au prosternat [înaintea] Lui, spunând: „Cu adevărat ești Fiul lui Dumnezeu”. Când Isus „intră în barcă, valurile se potolesc, marea se liniștește și se regăsește pacea și liniștea profundă pe care o trăiesc oamenii atunci când au sentimentul că sunt însoțiți, că sunt împreună cu ceilalți”.  Astfel a încurajat Ierarhul sutele de credincioși care s-au adunat la biserica din Târșolț să aibă încredere că Dumnezeu îi poate salva atunci când simt că bărcile lor se scufundă sub grijile și greutățile pe care le întâmpină. De asemenea, i-a încurajat să rămână la fel de puternici în credință atunci când se îndepărtează de casă pentru că rădăcinile din care provin sunt puternic ancorate în credință. „Împreună cu Dumnezeu simțim că suntem acasă…Suntem cu toții chemați să trăim evanghelia mântuirii acolo unde suntem, dar să nu uităm niciodată că Isus este cu noi, că Isus a biruit răul și că poate în orice moment să ne ajute și să fie cu noi. Știu că dumneavoastră nu uitați acest lucru pentru că primesc în mod continuu vești bune despre cei ce sunt la Paris, în Franța, sau în alte țări și participă duminică de duminică, sărbătoare de sărbătoare la viața Bisericii. Sau cei care sunteți plecați în alte părți, dacă acolo există preot și comunitate, dumneavoastră, cei din zona Oașului, sunteți cei dintâi prezenți acolo. Și asta ne spune că nu uitați de darul lui Dumnezeu. De fapt, este foarte important să nu ne uităm rădăcinile, pentru că în acest mod nu vom pierde calea spre țărmul celălalt. Rădăcinile dumneavoastră sunt aici, cu o moștenire importantă a Bisericii noastre. Ceea ce bunicii și părinții ne-au lăsat moștenire este credința, pe care au apărat-o cu prețul cel mai scump al vieții lor, al vieții martirilor Bisericii noastre. Această moștenire, care este rugăciunea noastră, ne ajută să spunem care sunt valorile noastre. Dumneavoastră, acolo unde sunteți, acolo unde munciți, arătați valorile pe care le aveți”, a afirmat Eparhul de Maramureș în fața numeroasei comunități din Târșolț, care în timpul anului își desfășoară activitatea și participă la viața parohiilor din Paris, Londra și alte capitale ale țărilor în care muncesc, iar în luna august, de obicei, se regăsesc cu toții acasă, în parohia de origine, alături de părinți și bunici.

Părintele paroh Ioan Zbona a mulțumit Preasfințitului pentru cuvintele de încurajare, care ajută la întărirea spirituală a parohiei din Târșolț și l-a asigurat de purtarea în rugăciunile comunității, zi de zi. A mulțumit tuturor colegilor preoți și credincioșilor prezenți la sărbătoarea parohiei.

În cadrul celebrării, un grup de copii au făcut Prima Sfântă Împărtășanie solemnă. La finalul Sfintei Liturghii a avut loc sfințirea capelei mortuare din localitate, după finalizarea lucrărilor de construcție și amenajare.

 

Biroul eparhial de presă

 

 

 

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.