Marți, 23 Aprilie 2024

PS Vasile, adresându-se copiilor care au făcut Prima Sfântă Împărtășanie Solemnă: „Darul Sfintei Împărtășanii înnobilează darul vieții”

Începând de la sărbătoarea Rusaliilor și până în Duminica Tuturor Sfinților, sute de copii din Eparhia de Maramureș au făcut Prima Sfântă Spovadă și Împărtășanie Solemnă. Bisericile au fost împodobite frumos și copilașii îmbrăcați în alb, semn al purității sufletului în care ei au ales să-l primească pe Isus Hristos prezent în Euharistie.

Duminică, 27 iunie 2021, în Duminica Tuturor Sfinților, Preasfințitul Vasile a celebrat Sfânta Liturghie în parohia „Sfânta Maria” din Baia Mare, în cadrul căreia, 17 copilași au primit Prima Sfântă Împărtășanie Solemnă. „Darul Sfintei Împărtășanii înnobilează darul vieții voastre și vă face să creșteți frumos, în iubirea lui Dumnezeu și a semenilor… De fiecare dată, bucuria se naște la primirea unui dar. Iar când darul este atât de prețios, bucuria este și mai mare și este o bucurie care confirmă în interiorul sufletului nostru că viața creștină este un drum spre împlinire, este un drum spre fericire, că este cea mai frumoasă viață posibilă dintre cele pe care un om poate să le trăiască pe pământ”, a afirmat PS Vasile, adresându-se copilașilor și salutând părinții și bunicii care i-au însoțit la biserică în această zi de sărbătoare.  

În prima duminică de după sărbătoarea Rusaliilor îi sărbătorim pe Toți Sfinții: „Acest lucru nu este întâmplător, a explicat Ierarhul, pentru că primul rod al Coborârii Spiritului Sfânt în lume este sfințenia. De Rusalii, Dumnezeu ne confirmă prezența lui Hristos în lume, El rămâne cu ai săi, rămâne cu oamenii și în special cu cei care Îl descoperă și Îl iubesc. Pentru că Spiritul lui Hristos este mereu prezent în toată lumea, dar El este primit și descoperit de cei care Îl cunosc și Îl iubesc pe Dumnezeu și această iubire mai presus de orice iubire, îl face pe om să fie împlinit, să fie fericit, să aibă pace și pacea este începutul tuturor dorințelor, pentru că în aflarea păcii interioare sufletului, omul este mereu călător, încă neajuns la destinație. Rod al prezenței Spiritul Sfânt și al lucrării Lui este viața de sfințenie, sunt sfinții din toate timpurile și din toate națiunile, din toate secolele…”. Ce au făcut de fapt sfinții pentru a deveni sfinți? Au înțeles evanghelia și au pus-o în practică. La fel și noi, dacă „acceptăm evanghelia, o înțelegem și o punem în practică, ea devine consubstanțială vieții noastre, este viață reînnoită, este bucuria vieții, este viață dăruită, este dragoste mai presus de dragostea omenească, dar care trece prin dragostea omenească, este izvor de bucurie. Sfinții ne propun tuturor o deschidere mai profundă a inimii înspre Dumnezeu. Cine face acest drum împreună cu Dumnezeu, trece prin etapele de eliberare. Natura umană are nevoie să fie eliberată pentru că poartă în ea multe poveri, spaime. Ele pot să fie întâmpinate cu seninătate de către omul care se încrede în Dumnezeu, se abandonează Lui”, a afirmat Ierarhul.  

Împreună cu Preasfințitul Vasile a celebrat Sfânta Liturghie preoții slujitori ai parohiei „Sfânta Maria”, pr.  Mircea Indrea și pr. Iacob Talpoș, precum și pr. Ioan Costin și pr. diacon Paul Osoian.

La finalul celebrării, copilașii împreună cu părinții, dar și părintele paroh și sora călugăriță care s-a ocupat de pregătirea copiilor pentru Prima Împărtășanie Solemnă au mulțumit Preasfințitului pentru prezența la sărbătoarea parohiei.

Biroul eparhial de presă

 

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.