Sâmbătă, 20 Aprilie 2024

„Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” - hramul parohiei Dragomirești

Miercuri, 24 iunie 2020, de sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, comunitatea greco-catolică din Dragomirești a avut bucuria de a-l avea în mijlocul său pe Preasfințitul Vasile Bizău, cu ocazia hramului parohiei.

Preasfințitul este fiu al orașului și aceasta este prima vizită pastorală pe care o face într-una dintre parohiile eparhiei, după relaxarea restricțiilor impuse de situația actuală de pandemie.

„Bucuria este deplină în Domnul atunci când ne întâlnim la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie și când putem să purtăm împreună cu noi rugăciunile pe care le avem în inimă”, a afirmat Ierarhul, după ce a salutat întreg poporul lui Dumnezeu care s-a adunat aici, la Dragomirești: preoți, persoane consacrate, pe domnul primar, credincioși ai parohiei și alți invitați din oraș și din împrejurimi. 

Împreună cu Eparhul de Maramureș, au celebrat: pr. protopop Codrea Vasile, pr. protopop Mihnea Gheorghe, pr. paroh. Hotico Vasile și alți preoți invitați din parohiile apropiate.

„Hramul Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul ne invită la bucurie, o bucurie care vine din împlinirea cuvântului lui Dumnezeu, a promisiunii Lui, că va da un Mântuitor lumii și prin nașterea Sfântului Ioan se pregătește prezentarea publică a lui Isus Hristos”, a afirmat Preasfințitul Vasile în omilia sa. Și a continuat: „Ioan a fost un mărturisitor, a fost cel care l-a arătat pe Isus la râul Iordanului: Acesta este mielul lui Dumnezeu, cel care ridică păcatul lumii. Acesta este cel care vă va mântui. Și din ziua aceea, doi dintre ucenicii lui, Andrei și Ioan se duc și-l urmează pe Mântuitorul Isus. Deci el nu mărturisește doar cu cuvântul și poate să-l recunoască, ci-L mărturisește cu viața, cu fapta. Îl mărturisește cu viața pentru că are o viață dreaptă, o viață curată, o viață cinstită, o viață coerentă cu misiunea lui. Așa cum se cuvine și nouă, creștinilor, să avem o viață coerentă cu statutul și cu misiunea noastră, pe care o avem fiecare dintre noi, în profesia pe care o avem, în statutul nostru sau în localitatea în care trăim, se cuvine să fim coerenți cu ceea ce suntem și spunem că suntem...”

„Învățăm de la Ioan Botezătorul cum să mărturisim și asceza lui, faptul că a trăit cu o oarecare grijă să nu făgăduiască, să nu greșească, a fost aspru cu el, dar bun cu alții, ne învață și pe noi astăzi să avem grijă să păstrăm comoara credinței în inimile noastre, să o păstrăm și să o îmbogățim. Ea este ca orice lucru de preț: dacă îl lăsăm pus deoparte, s-ar putea să nu-l mai găsim acolo unde l-am pus. La fel este și cu viața de credință: ea trebuie mereu hrănită și se hrănește prin rugăciune, prin fapte bune, se hrănește prin viața noastră de zi cu zi, prin faptul că mărturisim, cu acțiuni concrete, cine anume suntem, că suntem creștini”. Sunt cuvintele Preasfințitului Vasile rostite în cuvântul de învățătură de la finalul Sfintei Liturghii.

Cu ocazia hramului, a fost binecuvântat și locul pe care parohia greco-catolică l-a cedat primăriei pentru a amenaja aici un cimitir prevăzut cu capelă mortuară, care va deservi întreg orașul Dragomirești.

Părintele Hotico Vasile, gazda evenimentului, a mulțumit tuturor pentru prezență, în special Preasfințitului Vasile, care participă anual la hramul parohiei Dragomirești.

Biroul eparhial de presă

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.