Joi, 28 Martie 2024

Să pierdem timp pentru Dumnezeu

În perioada 16-19 septembrie a.c., s-a desfășurat, la mănăstirea „Sfânta Maria” din Baia Mare, cea de-a treia serie de exerciții spirituale anuale pentru preoții din Eparhia de Maramureș. În acestă serie, împreună cu cu grupul de preoți, a participat la exercițiile spirituale și Preasfințitul Vasile.

Meditațiile au fost ținute de către pr. iezuit, Olivo Bosa, iar tema dezvoltată pe parcursul celor trei zile a fost Taina Botezului.

Îndemnul inițial al părintelui Olivo adresat preoților care s-au înscris în această serie de reculegeri a fost acela de a fi disponibili să „piardă timp pentru Dumnezeu, pentru a putea intra într-un spirit de gratuitate și de recunoștință”. Îndemn puternic, așadar, într-o epocă în care se vorbește puțin despre gratuitate, se trăiește puțin gratuitatea și recunoștința.

Pe parcursul meditațiilor a fost analizat Botezul ca fundament al credinței creștine. „Întreaga viață a creștinilor trebuie să fie o actualizare a promisiunilor făcute la botez”, a afirmat pr Olivo, care, le-a propus, de asemenea, preoților, să reflecteze la legătura dintre botez și cruce, deoarece „botezul este desăvârșit în crucea lui Isus”. De aceea, multe din textele biblice alese pentru meditația personală au fost date cu scopul de a aprofunda această realitate.

Pe parcursul fiecărei zile, participanții au avut câte două meditații ținute de părintele îndrumător, momente de meditație personală, momente de rugăciune, Sfânta Liturghie celebrată împreună, iar în fiecare seară se făcea împărtășirea comună, în cadrul căreia, fiecare participant mărturisea ce l-a atins cel mai mult în timpul meditațiilor făcute de-a lungul zilei.

„Sperăm ca toți preoții care au participat, inclusiv Preasfințitul Vasile, să fi primit, în aceste zile un suflu nou, pentru a-L putea urma pe Dumnezeu și a sluji voioși turma care le-a fost încredințată!”, sunt cuvintele de final ale părintelui Olivo Bossa.

Ultima serie de reculegeri pentru preoți din acest an se va defășura la Mănăstirea „Maica Îndurerată” din Sighetu Marmației”, în perioada 7-10 octombrie și va fi ținută de părintele Henryk Urban, călugăr iezuit.

Talida Trifoi – Biroul eparhial de presă

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.