Joi, 30 Martie 2023

Absolventul de Teologie Octavian Frinc a fost hirotonit diacon

Luni, 22 august a.c., Preasfințitul Vasile Bizău a oferit treapta ipodiaconatului, precum și cea a diaconatului absolventului de Teologie Frinc Octavian Dumitru. Celebrarea a avut loc la biserica Sfânta Maria din Baia Mare începând cu ora 18:00. Sfânta Liturghie a fost celebrată de către PS Vasile și au concelebrat pr. Ioan Codrea (paroh de Bârsana – localitatea natală a noului diacon), pr. Tibil Viorel, pr. Iacob Talpoș, pr. Florin Marușciac, pr. Vasile Trifoi și pr. Ghiulai Florin (Eparhia de Oradea).  

În cuvântul său de învățătură, Preasfințitul a subliniat responsabilitatea pe care un diacon o are în slujirea Bisericii. Vorbind despre evanghelia Duminicii (a 8-a după Rusalii), în care Isus le poruncește apostolilor să intre în corabie și să plece pe celălalt țărm, Ierarhul a afirmat: „În viața personală, Dumnezeu ne cheamă sau ne trimite în direcții în care nu neaparat am vrea să mergem, înspre zone, locuri pe care nu am vrea să le atingem, în care nu avem siguranță. Dar, cu toate acestea, Dumnezeu ne trimite spre semenii noștri… și ne asigură cu prezența Sa. Isus îi asigură pe Apostolii săi: Eu sunt, nu vă temeți!. Și în slujirea preoțească, în slujirea diaconală, avem doar această siguranță: a Celui care este cu noi, a Celui care ne-a făcut promisiunea că va fi cu noi până la sfârșitul vieții… și că nimic nu este imposibil celor care cred. Viața preoțească trebuie să se hrănească din acest Cuvânt al Domnului și necunoscutul să îl vadă ca și pe o binecuvântare și provocările să le trăiască cu credință”, a spus Arhiereul.  

Parcurs academic

Tânărul Octavian a urmat Școala gimnazială cu clasele I-VIII în localitatea natală, Bîrsana (MM) între anii 1985-1993. Între anii 1993-1997 a urmat Seminarul Teologic Liceal „I.M Klein” – Cluj-Napoca. A studiat la Institutul Teologic „Ep. Dr. Alexandru Rusu” – Baia Mare în perioada 1997-2000. A fost trimis la Roma în anul 2000, unde a studiat Filosofia la Universitatea Pontificală Gregoriană (2000-2002), urmând apoi anul integrativ pentru studenții orientali – Institutul Pontifical Oriental (2002-2003). Ulterior a urmat studiile de Licență în Teologie la Universitatea Pontificală Gregoriană și cele de Masterat în Drept Canonic la Universitatea Pontificală din Lateran (2003-2009). După întoarcerea în țară, în anul 2009 a ocupat funcții precum: Consilier relații publice în cadrul Curiei Arhiepiscopiei Majore și Episcopiei Române Unite cu Roma, greco-catolică, de Maramureş; Judecător în cadrul Tribunalului Ordinar al BRU (2010 – 2015) Judecător în cadrul Tribunalului Intereparhial de Primă Instanță al BRU.

Momentan este doctorand în cadrul Facultății de Istorie și Filosofie a Universității Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (din anul 2010) și profesor de Religie la Modena, Italia.

Biroul eparhial de presă

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.