Vineri, 29 Martie 2024

Filmul „Cardinalul” va fi proiectat la Baia Mare, pe data de 23 ianuarie 2020

Filmul „Cardinalul”, semnat de regizorul Nicolae Mărgineanu va fi proiectat joi, 23 ianuarie 2020, de la ora 18:00, la Teatrul Municipal din Baia Mare. Biletele se pot cumpăra online de aici, la prețul de 12 Ron. 

Filmul a fost un succes în orașele în care a fost proiectat până acum și a venit acum rândul Maramureșului să se facă gazdă acestei pagini din istoria Bisericii Greco-Catolice, ferm opozant al regimului comunist, prin arhierei de mare însemnătate, drepți și iubitori de dreptate.

„De multe ori m-am gândit că Iuliu Hossu de acolo de sus ne urmărește. Uneori aveam senzația că este foarte aproape de noi”, a afirmat regizorul Nicolae Mărgineanu într-un interviu publicat pe 6 noiembrie 2019, semnat Emilia Chebac.

,,În filmul Cardinalul, inspirat din viața episcopului greco-catolic Iuliu Hossu am avut ocazia să urmăresc un destin exemplar, de la crainic al Marii Uniri din decembrie 1918, la penitenciarul de exterminare din Sighet, numit și „temnița elitelor”, unde mulți dintre cei închiși, înalți demnitari sau prelați uniți, au plătit cu viața. Au urmat apoi pentru Iuliu Hossu 15 ani în domiciliu forțat, până la moartea sa de martir al neamului. Un om a cărui conștiință nu a putut fi înfrântă. Și nu numai el, ci și colegii săi de suferință, preoții care au răbdat închisoarea cu smerenie și demnitate. Constatase cineva, dintre cei care studiaseră dosarul înaintat la Vatican în vederea recunoașterii martiriului, că au fost 12 episcopi greco-catolici întemnițați în România și nu a trădat niciunul dintre ei. Frumoasă remarcă! Cred că în peisajul atât de divers al filmului românesc este bine să existe şi un film închinat acestor martiri ai neamului. O istorie încă ignorată şi pe care, din păcate, unii o vor uitată”, a declarat regizorul Nicolae Mărgineanu.

Întrebat, în cadrul conferinței de presă ținută pe data de 16 noiembrie 2019, la Episcopiei Greco-Catolice din Cluj, despre cum i-a venit ideea acestui film, regizorul a afirmat: “Prima încercare de a face un scenariu a fost în urmă cu 11 ani, după ce citisem cartea de Memorii a Episcopului Iuliu Hossu, care m-a impresionat. Am rămas profund impresionat de vizita trimisului Papei, Giuseppe Cheli, din 1969, foarte bine redată și m-am simțit bine ca român să văd un astfel de exemplu din partea unui prelat. Foarte puțini în situația lui ar fi procedat la fel: foarte frumos a spus că el rămâne aici între credincioși (deși ar fi putut merge definitiv la Roma), așa cum a fost păstorul turmei întreaga lui viață”.

Cât despre Radu Botar, actorul care interpretează rolul principal, acesta afirmă, într-un alt interviu semnat Emilia Chebac: „Mă emoționează să văd cum lacrimile de durere de la începutul filmului se transformă, spre final, în lacrimi de bucurie. În asta constă forța „Cardinalului” să vezi că la final sclipește lacrima fericirii”.

„Cardinalul” este semnat de Nicolae Mărgineanu, după un scenariu de Bogdan Adrian Toma. Rolul Episcopului Iuliu Hossu este interpretat de actorul Radu Botar, alături de care joacă Ioan Andrei Ionescu, Richard Bovnoczki, Radu Bânzaru, Maria Ploae, Cristian Iacob, Mircea Andreescu, Ovidiu Crișan, Remus Mărgineanu, Bogdan Nechifor. Filmul rulează în această perioadă în aproape toate orașele din țară. Pe pagina de facebook dedicată lui, https://www.facebook.com/cardinalul/, sunt disponibile informații despre următoarele proiecții, articole, interviuri și mărturii.  

Biroul eparhial de presă

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.