Marți, 19 Martie 2024

Pelerinajul anual la Máriapócs

Peste 250 de credinciosi din Satu Mare, Turț, Odoreu, Tăuții Magherauș, Mocira, Baia Sprie și Baia Mare au participat sâmbătă, 5 octombrie 2019, la pelerinajul anual de la Bazilica Minora din Máriapócs, Ungaria.

Aceștia au ingenuncheat în fata icoanei Maicii Domnului care a lacrimat de mai multe ori în decursul istoriei, și-au revărsat „desaga sufletului", purtând cu ei în pelerinaj icoana Fericitului Alexandru Rusu, episcopul martir al Maramuresului.

Pe parcursul pelerinajului, credincioșii au participat la conferința „Martiriu, Mărturisire, Misiune”, ținută de pr. Florin Fodoruț, urmată de Sfânta Liturghie.

Pornind de la texte biblice, părintele Fodoruț a explicat astfel martiriul: „În Biserica primelor veacuri martiriul avea o semnificație amplă indicând atât pe creștinii executați cât și pe cei care torturați sau închiși fiind au rămas credincioși. Din secolul IV apare însă distincția între martir și mărturisitor. Prin martir se înțelege cel care a fost ucis pentru adeziunea la credință, iar mărturisitor este cel care a suferit diferite strâmtorări din pricina credinței”.

Iar despre faptul de a fi misionari, pornind de la faptul că această lună a fost proclamată de către Papa Francisc „Lună misionară extraordinară”, părintele Florin a afirmat: „În multe persoane, așa cum observă adesea papa, dincolo de participarea mai mult sau mai puțin activă la viața parohială există o autentică nevoie de Dumnezeu, pentru că Spiritul Sfânt e cel care lucrează în profunzimea inimilor lor. Există multă simpatie pentru drumul Bisericii și dorința ca acesta să existe. Noi nu trebuie decât ca în momentele oportune să vorbim cu curaj oamenilor  despre Hristos, despre bucurie și pacea ce o aduce relația autentică cu el. Vom fi surprinși de cât de mult au așteptat ca cineva să le vorbească despre El. În unii se observă imediat o bucurie nemărginită, ca a unuia ca aștepte de multă vreme o astfel de veste. În alții vom întâlni reacția ca a celui care se deșteaptă dintr-un somn adânc, ca o revelație. Apoi invitația de a se apropia de Biserica de care aparține, de citirea Sfintelor Scripturi”.  

Pelerinajul la sanctuarul de la Máriapócs este organizat anual în prima sâmbătă a lunii octombrie.

Biroul eparhial de presă

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.