Duminică, 23 Iunie 2024

S-a desfășurat prima serie de exerciții spirituale pentru preoți

În zilele 3-6 iunie 2024, s-a desfășurat prima serie din acest an de exerciții spirituale pentru preoții din Eparhia de Maramureș, găzduită de mănăstirea surorilor baziliene din Baia Mare.

Părintele însoțitor spiritual a fost călugărul iezuit Olivo Bosa, preot cu un parcurs de peste 30 de ani de predicare și însoțire a exercițiilor spirituale în Biserica noastră, ajuns în România în anul 1990 și stabilit la Cluj Napoca.

Zilele de reculegere au avut ca temă Învierea. Atât în cuvântul de deschidere rostit în seara zilei de 3 iunie, cât și în timpul celor 3 zile de reculegere, părintele a amintit adesea teama abordării acestei teme, care depășește cuvintele noastre, explicând cum „doar cel care a murit propriului egoism și a înviat pentru Dumnezeu și semeni poate vorbi în mod adecvat despre Învierea Domnului”. De asemenea, părintele Olivo a explicat că „nu se poate vorbi despre înviere fără a vorbi despre cruce și moarte”.

Fiecare zi a exercițiilor spirituale s-a deschis cu celebrarea Utreniei și a Sfintei Liturghii și s-a încheiat cu un moment de împărtășire frățească privitor la sentimentele și trăirile experimentate în timpul acordat meditațiilor. În timpul unei zile, părintele oferea punctele de meditație în două momente: dimineața la 09:30 și după-masa la ora 15:00. Textele biblice propuse spre meditație și contemplație au fost alese cu referire la moartea și Învierea Domnului, dar și a oamenilor. S-a făcut adesea referire și la Exortația Papei Francisc “Evangelii Gaudium”.

Preoții au avut posibilitatea de a avea colocvii personale cu părintele Olivo, privitor la trăirile avute în timpul reculegerii, dar și la cele care privesc slujirea pastorală și viața personală.

Preasfinția Sa Vasile  Bizău a fost prezent în mijlocul preoților, celebrând Sfânta Liturghie din dimineața zilei de 4 iunie. Cu această ocazie, i-a îndemnat pe preoți să privească zilele de exerciții spirituale ca și prilej de a reaprinde focul din interior, care să-i ajute la implicarea activă pe plan pastoral și a mulțumit părintelui Olivo pentru disponibilitatea constantă de a predica exerciții spirituale preoților din Eparhia noastră, dar și surorilor baziliene pentru ospitalitatea cu care găzduiesc anual reculegerile spirituale destinate preoților.

Următoarea serie de exerciții spirituale pentru preoți se va desfășura în zilele 14-17 octombrie, la Mănăstirea „Maica Îndurerată” din Sighetu Marmației.

Biroul eparhial de presă

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.