Marți, 19 Martie 2024

Tânărul Pintea Gabriel a devenit diacon

Duminică, 2 ianuarie 2022, în cadrul Sfintei Liturghii celebrate la biserica „Sfânta Maria” din Baia Mare, Preasfințitul Vasile Bizău a conferit Treapta Diaconatului tânărului Pintea Gabriel, originar din Medieșu Aurit. Au concelebrat: părintele Gabriel Buboi (Rector al colegiului Pontifical „Pio Romeno” din Roma), părintele Coroian Nicolae (paroh în Medieșul Aurit) și preoții slujitori ai parohiei „Sfânta Maria”.

„La începutul Evangheliei sale, evanghelistul Marcu vorbește despre un început care dorește să transmită mesajul unei noi epoci, care începe odată cu arătarea și venirea în lume a Mântuitorului Hristos, dar face aluzie și la prima pagină a Scripturii, acolo unde se vorbește despre un început, când Dumnezeu a făcut cerul și pământul, iar Evanghelistul Ioan spune: La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul. Există, deci, acest nou Început, un început pe care fiecare om poate să-l primească, intrând în comuniunea profundă și primind în sufletul său învățătura lui Hristos și trăind Evanghelia. Cel care trăiește și face din Evanghelia lui Hristos un program de viață, acela este cel care se reînnoiește. Evanghelie înseamnă veste bună, iar fiecare om care trăiește și primește învățătura evangheliei, se reînnoiește sufletește și această reînnoire este dată de noutatea intrării în comuniune cu Dumnezeu și cu semenii”, a afirmat PS Vasile în Cuvântul de învățătură. Ierarhul a invitat credincioșii și preoții prezenți să se simtă fiecare invitat, la început de an, de cuvintele din evanghelie (Mc 1, 1-8) Pregătiţi calea Domnului, drepte faceţi cărările lui!. Pregătirea o facem fiecare dintre noi printr-un pelerinaj interior pe care suntem invitați să-l începem. „Putem pregăti calea Domnului, îndreptând căile noastre, printr-o viață simplă și lipsită de mândrie”. Astfel vom ajunge în țara promisă, Împărăția lui Hristos, dar vom trăi și viața pământească în bucurie sinceră, în comuniune cu oamenii și cu Dumnezeu.  

Vorbind despre bucuria de a hirotoni un tânăr diacon, Preasfințitul Vasile a explicat cum: „de fiecare dată când este hirotonit un diacon, se reînnoiește tagma preoțească a Eparhiei noastre, se reînnoiește clerul, cu fiecare nou candidat care își oferă viața Domnului în slujire și alege să slujească în Biserică”, iar acesta este un motiv de sărbătoare pentru întreaga Eparhie.

 

Parcurs academic al seminaristului Pintea Gabriel

Tânărul Pintea Vasile Gabriel s-a născut la data de 11 martie 1996 în localitatea Medieșul Aurit, fiind singurul copil al familiei Pintea Dumitru și Maria. A terminat școala primară în localitatea natală, iar cea gimnazială în municipiul Satu Mare.

După absolvirea liceului, simțind chemarea la Sfânta Taină a Preoției, tânărul s-a înscris la Seminarul „Sfinții Trei Ierarhi: Vasile, Grigore și Ioan” din Oradea, pe care l-a absolvit în 2019. În același an, a obținut o bursă de studii la Roma, din partea Congregației pentru Bisericile Orientale, fiind găzduit la Colegiu Pontifical „Pio Romeno”, specializarea „Teologie Spirituală”.

În prezent urmează cursurile de licență în Spiritualitate la Universitatea Gregoriană din Roma. Tânărul Pintea Vasile Gabriel a ales în mod liber și conștient starea de celibat.

Îl rugăm pe Atotputernicul Dumnezeu să-i dăruiască diaconie sfântă!

Biroul eparhial de presă

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.