Marți, 19 Martie 2024

Crăciun 2021: Vizite pastorale la Satu Mare și Ciolt. Mulțumiri părintelui dr. Voicu Simion

A doua zi de Crăciun, 26 decembrie 2021, Preasfințitul Vasile a celebrat, ca în fiecare an, Sfânta Liturghie Arhierească la biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Satu Mare, împreună cu părintele paroh și protopop Roman Dumitru și preoții slujitori ai acestei parohii.  

„Este atât de bogat mesajul din sărbătoarea Crăciunului, încât trebuie să sintetizăm și să ne aducem aminte de istoria mântuirii. Avem nevoie să rememorăm ceea ce a fost înainte, pentru a putea înțelege mesajul care ajunge până la noi astăzi”, a spus Preasfințitul Vasile în cuvântul de învățătură, adresându-se numeroșilor credincioși care s-au unit în rugăciune la Satu Mare. „Timpul prezent este doar o succesiune a unor evenimente din trecut și tot ceea ce trăim în fiecare zi este și sinteza a ceea ce a fost înaintea noastră, dar Dumnezeu dorește să ajungă până la noi în momentul prezent. Dumnezeu dorește să ajungă la noi în fiecare zi și conștiința noastră de fii se alimentează cu rugăciunea prin care îi spunem lui Dumnezeu Tată, Tatăl nostru. În cea de-a doua zi a sărbătorii Crăciunului o cinstim pe Maica Domnului, cea care aduce bucuria în lume și ea însăși împărtășește din bucuria profundă, tainică a iubirii ei... Bucuria Maicii Domnului este bucuria oricărei mame care rămâne ancorată în credință și parcurge toate etapele vieții ei dăruindu-se fiilor, familiei. Este bucuria fiecărui părinte care rămâne consecvent, cu urechea interioară mereu deschisă înspre mesajul și cuvântul lui Dumnezeu, care nu-și trăiește viața doar după principii proprii, doar după cele lumești...”, a afirmat Ierarhul, explicând credincioșilor faptul că aceasta este adevărata bucurie, chiar dacă acele cadouri pe care le primim și le oferim în timpul sărbătorilor sunt mici semne de dăruire, care aduc aminte de Isus care ni s-a dăruit, făcându-se copil. „Într-o lume în care totul se bazează doar pe stăpânire și frică de concurență, în Mântuitorul Hristos, noua umanitate care începe este istoria vieții trăite ca și dar, a celor care se dăruiesc și niciodată nu se face concurență acolo unde omul se dăruiește pe sine, acolo unde omul nu stăpânește, ci el se dăruiește și se face servitorul tuturor”, a afirmat Preasfințitul Vasile.

 

Vizită pastorală în parohia Ciolt, în semn de apreciere pentru munca depusă aici de părintele Voicu Simion, aflat la final de slujire ca paroh  

A treia zi de Crăciun, marți -27 decembrie 2021-, Preasfințitul Vasile a făcut o vizită pastorală în parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Ciolt, în semn de prețuire pentru munca depusă aici de părintele Voicu Simion, aflat la final de slujire în această parohie. Au concelebrat: părintele protopop Butean Vasile, părintele dr. Voicu Simion și părintele Pop Daniel.

Vorbind despre Sfântul Apostol Ștefan, sărbătorit astăzi, Preasfințitul a afirmat: „Sfântul Ștefan este cinstit în cea de-a treia zi a Crăciunului pentru că cel dintâi care a murit martir pentru Hristos se naște la cer, este cea de-a doua naștere a lui, în Dumnezeu, pentru totdeauna”. „În viața lui se repetă aceleași evenimente ca în viața lui Isus: este acuzat pe nedrept, este dus în fața sinedriului, apoi este condamnat, iar el se roagă pentru cei care aruncă pietre asupra lui”. Mărturia lui este aceea că Dumnezeu este Iubire și mărturisește până în ultima clipă. „Sărbătoarea Sfântului Ștefan ne aduce la ceea ce este esențial în mărturisirea de credință și mărturisirea lui Isus născut pentru noi”, a afirmat Ierarhul. 

Și a continuat mulțumind părintelui Voicu: „Astăzi este ziua recunoștinței, în special a recunoștinței față de Dumnezeu pentru toate darurile pe care ni le-a făcut și în mod deosebit pentru darul pe care l-ați primit și l-ați păstrat dumneavoastră. Am aflat doar cuvinte de laudă despre comunitatea din Ciolt și despre păstorul comunității dumneavoastră, părintele doctor Simion Voicu. Părintele și-a exprimat dorința de a ieși la pensie după o lungă activitate, de 46 de ani, în această parohie. Nu am cuvinte suficiente și nici timpul să surprind toate aspectele pozitive pe care ar trebui să le amintesc aici, legate de activitatea părintelui. Însă, cu siguranță, recunoaștem în activitatea sa aici și în Eparhia noastră, roade ale Împărăției. Acestea sunt cele mai frumoase, sunt semne ale prezenței lui Dumnezeu între oameni”, a afirmat Preasfințitul Vasile atunci când a descris activitatea părintelui Voicu, explicând că este un drept al persoanei să se retragă după muncă îndelungată, dar că rămâne un gol în Eparhia noastră, „un gol pe care îl rugăm pe Domnul să îl umple cu virtuțile altor preoți, care să fie la fel de dedicați”. „Prezența mea aici este pentru a-i mulțumi părintelui, despre care am auzit doar cuvinte de laudă”, a afirmat Ierarhul, care l-a asemănat pe paroh cu Păstorul cel Bun, pentru modul cum a însoțit bine pe fiecare în parte, în modestie și deplină umanitate. Și a continuat prezentându-l pe părintele Pop Daniel ca viitor paroh al parohiei Ciolt, care, „ajutat de părintele Simion, încetul cu încetul, se va introduce în această parohie și va prelua munca și misiunea pastorală, precum și administrarea parohiei”.

„A sosit momentul în care să predau făclia pastorală, prin voia lui Dumnezeu și încredințarea Preasfințitului Episcop Vasile Bizău”, a afirmat părintele Voicu, îndemnând viitorul paroh, pe părintele Pop Daniel să fie o flacără care arde în mijlocul comunității, „pentru ca cei care vor intra în biserică să iasă schimbați”.

Și adresându-se credincioșilor din parohie, cu mult respect, părintele a afirmat: „Pe parcursul pastorației mele, v-am simțit, dragii mei, ascultarea voastră și am putut să mulțumesc de multe ori, cum Pavel zicea celor din Tesalonic: Mulțumesc neîncetat lui Dumnezeu pentru voi, că atunci când ați auzit Cuvântul lui Dumnezeu de la noi, nu l-aţi primit ca pe un cuvânt al oamenilor, ci, aşa precum este într-adevăr, ca pe un Cuvânt al lui Dumnezeu, care şi lucrează întru voi cei ce credeţi. Am simtit jertfelnicia voastră...”, a afirmat părintele, îndemnând credincioșii să se roage întotdeauna pentru preotul lor, deoarece, așa cum zice un sfânt părinte „mai multe sunt furtunile care tulbură viața preotului decât cele care tulbură marea”. Părintele a mulțumit curatorilor, primarului, părintelui protopop și soției care i-a înțeles misiunea, precum și tuturor celor cu care a colaborat de-a lungul timpului, dar și Preasfințitului Vasile pentru susținere și colaborare.

Biroul eparhial de presă

 

 

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.