Marți, 19 Martie 2024

Reșița – Întâlnirea națională a Uniunii Asociațiilor Caritative Sfântul Vincențiu de Paul din România. Din Eparhia de Maramureș a fost prezentă familia părintelui Remus Ghiran

Dupa o pauza mare, din cauza pandemiei, Dumnezeu a făcut posibil  să ne întâlnim pe 3 si 4 septembrie 2021, la Reșița. Atât fizic cât și spiritual, revederea confraților noștri a fost o adevărată binecuvântare.

Conferința a debutat vineri, pe data de 3 septembrie, când a avut loc primirea invitaților, salutul împletit cu cuvinte de bun venit și o masă rotundă. Ne-am revăzut vincențieni din toată țara: din Arhidieceza de București, Dieceza de Iași, de Timișoara, Alba Iulia, Oradea și Eparhia Greco Catolică de Maramureș.

Sâmbătă au început lucrările propriu zise ale ședinței. La ora opt, toți am participat la Sfânta Liturghie, la biserica Preasfânta Treime. Liturghia a fost concelebrată de pr. Veniamin Pălie, decan de Caraș, pr.Attila Puskas, pr. Petru Paulet,  pr. Remus Ghiran  și pr. Vass Csaba, preot lazarist.

Pe parcursul desfășurarii conferinței ne-am bucurat să avem printre noi pe fondatorul Uniunii Asociațiilor Caritative Sfântul Vincențiu de Paul, domnul Erwin Tigla, pe doamna Eva Maria Peter, amfitrionii întâlnirii, pe spiritualul  uniunii, pr. Petru Paulet și preoții care au celebrat la sfânta Liturghie.

Prin meditația realizată, pr. spiritual ne-a dezvăluit tuturor răspunsuri concrete la întrebările pe care fiecare dintre noi, la un moment dat, ni le-am pus, referitoare la slujirea în vreme de pandemie. Astfel împreună am dezbătut problemele care apar în  activitățile din conferințe în vreme de pandemie. Am ascultat astfel relatări impresionante de slujire vincențiană. 

Cu mult entuziasm, cu bucurie vie și o prezentare minunată, ne-au încântat tinerii din nou înființata Conferință SVP Sfânta Ecaterina Laboure din Oradea, al cărei președinte este Kis Balasz.

Dupa acesta s-a trecut la aprobarea hotărârilor privind validarea alegerii noului președinte al Uniunii Asociatiilor caritative SVP din Romania,  a Comitetului de Conducere, mutarea sediului uniunii SVP și numirea reprezentantului care va înainta modificările la Judecătoria Reșița.  Prin vot secret s-a validat alegerea președintelui  Uniunii Asociațiilor Caritative Sfântul Vincențiu de Paul din România, în persoana doamnei Doboș Ana. În conformitate cu prevederile statutului și de comun acord, sediul uniunii și toate documentele vor fi mutate la Iași. În Comitetul de conducere au fost numiti 2 vicepreședinți: Imre Tamas și Babeu Rodica, secretar Dumea Angela, iar ca reprezentant care va înainta modificările la Judecatorie, Erwin Tigla.

În ansamblul ei, această întâlnire a fost o revedere sub semnul dorinței de întâmpinare cu iubire a celuilalt confrate, de a pune împreună lucrurile bune care s- au concretizat dar și problemele nerezolvate încă. Ne-am convins că toți confrații noștri au ca distincție caritatea. Ei oferă zâmbete gratuit, vorbesc deschis despre evenimentele întâmpinate.  Ne-am simțit foarte bine împreună, ne-am împrietenit și  am luat în familia noastră iubitoare și pe  cei mai tineri frați din Oradea. Aici am înțeles că cu toții putem oferi și răspândi bucurie și caritate. Că acestea doua sunt contaminante. Este suficient să ne apropiem de oameni cu intenția de a-i iubi si a-i sluji cu bucurie în inimă. Iar a sluji cu bucurie înseamnă a fi partener de calatorie și a împărtăși experiența cu empatie, înseamnă a crea punți divine cu două sensuri. Convinși fiind că Sfântul Vincențiu ne va îndemna mereu spre bine, ne-am rugat ca bunul Dumnezeu să ne îndrume doar spre bine și spre întreg, spre profunzimea lucrurilor, favorizându-le potrivit iubirii sale.

 Pe întregaa desfășurare, ne-a surprins modul în care Dumnezeu, prin noi, alege oameni pentru diferite misiuni, cum îi învață și-i călăuzește.

 Rodica Babeu

 

 

 

 

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.