Vineri, 29 Martie 2024

PS Vasile la Ferneziu: „Credința din sufletul nostru este un far, o lumină prin care omul interior se reînnoiește în fiecare zi”

Duminică, 8 august 2021, parohia greco-catolică „Schimbarea la Față” din Ferneziu – Baia Mare și-a sărbătorit hramul. Cu multă bucurie, comunitatea l-a avut în mijlocul său pe Preasfințitul Vasile, dar și pe părintele protopop Emil Gîrboan, pe părintele Iacob Talpoș, părintele Șimonca Mihai (fiu al parohiei), părintele Fîrte Ioan, și părintele diacon Paul Osoian.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Vasile Bizău a adus în lumină importanța faptului de a fi și a ne simți parte importantă din comunitatea parohială, a munci împreună spre a spori comuniunea din interiorul ei: „Sunt prezenți, de asemenea, în rugăciunile noastre de astăzi toți fiii acestei comunități, oriunde ei s-ar afla, pentru că rugăciunea, harul lui Dumnezeu, îi ajunge pe toți… Aici, în Ferneziu, avem parte de o comunitate cu rădăcini adânci și întotdeauna, a ține legătura cu rădăcinile, ajută comunitatea să dea roade, pentru că un copac cu rădăcini puternice, este și un copac trainic, este un copac care dă roade la timpul său”. Ierarhul a vorbit despre mesajul sărbătorii „Schimbarea la Față”(6 august), dar și al duminicii în care a fost sărbătorit hramul, și anume faptul că, „în Isus Hristos, nu îmbătrânim niciodată. Dacă biologic, omul îmbătrânește, omul interior se reînnoiește”, iar sărbătoarea Schimbarea la Față este o ocazie să ne reamintim de acest adevăr. „Credința din sufletul nostru este un far, este o lumină prin care omul interior se reînnoiește în fiecare zi, indiferent de evenimentele pe care le parcurgem în exteriorul nostru, în istoria pe care o trăim, aventurile, contradicțiile pe care le trăim. Toate acestea nu fac ca omul interior să nu se reînnoiască, dacă rămâne ancorat în Hristos și credința este vie în el. Aceasta dorește Isus să le transmită apostolilor atunci când îi ia cu sine pe cei trei: Petru, Iacob și Ioan (Mt. 17, 1-9). În muntele Taborului, Isus își dezvăluie adevărata Sa identitate. Tatăl cel ceresc îl face vizibil ochilor apostolilor așa cum El este: fața îi strălucește ca soarele și hainele îi sunt mai luminoase decât lumina și este manifestarea a prezenței lui Dumnezeu în mijlocul lor, dar și în ochii lor, în viața lor. Atunci când vedem cu ochii, nu este doar o vedere exterioară, ci este și o înțelegere a ceea ce vedem. De aceea, în evanghelia duminicii de astăzi (Mt. 9, 27-25), Isus face un semn, vindecă 3 orbi care se țineau după el și strigau. Isuse, Fiul lui David, ai milă de noi. Credeţi că pot să fac aceasta?, îi întreabă Isus. Și ei spun: „Da, Doamne!”.  Și Isus le spune: Fie vouă după credinţa voastră!. Cine crede, vede cu adevărat realitatea lumii, a vieții și a sensului vieții. Cine nu crede, nu vede în lumina adevărată nici viața, nici sensul vieții, nici ceea ce i se întâmplă omului cu adevărat important. Isus, descoperindu-se apostolilor Săi în identitatea de Fiu al lui Dumnezeu, ne invită să privim spre profunzime, înspre lucrurile esențiale și să vedem, ca să ni se deschidă ochii sufletului și aceasta este posibil atâta timp cât ne alimentăm credința”, a afirmat Arhiereul.

Părintele Vasile Trifoi a mulțumit Preasfințitului pentru prezența în parohie, preoților și tuturor credincioșilor din alte parohii deoarece prin prezența lor, sărbătoarea a fost mai strălucitoare. „Sperăm ca ea ne va da un nou impuls pentru duminicile și zilele obișnuite”, a spus părintele.

Biroul eparhial de presă

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.