Marți, 19 Martie 2024

PS VASILE în Duminica Sfintei Cruci: „Crucea este semnul prin care Dumnezeu își manifestă Iubirea față de noi”

„Astăzi am făcut procesiune cu crucea și ea este propusă spre venerare tuturor credincioșilor, în mijlocul bisericii, pentru că toată teologia și spiritualitatea pe care ne-o propune Biserica în cea de-a treia duminică a Postului Mare se concentrează și ne indică să mergem înspre centru, înspre esențial, înspre ceea ce este important și de unde izvorăsc toate celelalte virtuți”, a afirmat Preasfințitul Vasile în omilia rostită duminică, 4 aprilie, la biserica „Sfânta Maria” din Baia Mare.  

În această duminică, a Sfintei Cruci, Isus spune celor care vor să-l urmeze: Cine vrea să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-Mi urmeze Mie. (Mc. 8, 34-38).

„Sunt trei condiții, explică PS Vasile:

  1. „Această lepădare de sine este forma cea mai dificilă pentru că ea este continuă, niciodată nu ajunge la un punct maxim, definitiv... toată viața suntem chemați să nu rămânem orientați doar înspre noi înșine, ci să fim orientați înspre Dumnezeu și înspre iubirea semenului nostru, înspre generozitate, să trăim viața cu generozitate și cu atenție la cel din jurul nostru. În măsura în care omul nu se gândește la sine, ci la semenul său, în acea măsură, Dumnezeu se gândește la el... ”.
  2. Să-și ia crucea sa... „Luarea și purtarea crucii de către Mântuitorul ne învață că este semnul prin care își manifestă Dumnezeu Iubirea față de noi și El este primul care a purtat, a acceptat acest sfat al lui Dumnezeu: să ne mângâie în iubire, în iubire jertfelnică... iubirea care înnobilează totul, iubirea care lasă spațiu, iubirea care dă viață, dar care trece printr-o formă de despuiere de sine însuși. Isus a suferit patima și moartea pe cruce și o face pentru noi și pentru iubirea pe care ne-o poartă.
  3. Și să-Mi urmeze Mie „este cea de-a treia condiție pe care Isus ne-o cere. Noi suntem chemați să-l urmăm pe Isus... Putem să avem și să punem toate întrebările posibile, important este să le și dăm un răspuns, un răspuns care să aibă un sens, acel sens care să ne ajute, să ne lumineze să vedem frumusețea vieții creștine, așa cum ne propune Mântuitorul Isus”.

„Duminica a treia din Postul Mare ne cheamă pe toți să revelăm iubirea lui Dumnezeu, care ne invită pe fiecare dintre noi să o urmăm cu încredere și cu generozitate”, a încheiat Preasfințitul.

Sfânta Liturghie Arhierească a fost celebrată de către Eparhul de Maramureș împreună cu preoții slujitori ai parohiei, pr. Mircea Indrea și pr. Iacob Talpoș, la care s-au alăturat pr. Ioan Costin și pr. diacon Paul Osoian. 

Biroul eparhial de presă

 

 

 

 

 

 

 

  

 

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.