Vineri, 19 Aprilie 2024

6 Ianuarie 2021- PS Vasile: „Botezul Domnului ne aduce aminte că și noi am fost botezați”

„Botezul Domnului este o sărbătoare atât de însemnată pentru că ne aduce aminte că și noi am fost botezați. Și pentru că am fost botezați, și noi, la rândul nostru, am devenit fii, ne-am născut din nou din apă și din Spirit Sfânt”, a afirmat Preasfințitul Vasile Bizău în omilia rostită cu ocazia sărbătorii „Botezul Domnului”, în biserica „Sfânta Maria” din Baia Mare.

Ierarhul a adus în lumină cele trei manifestări sau efecte ale botezului lui Isus la râul Iordanului, așa cum reiese din evanghelia sărbătorii: „Cerurile s-au deschis, Spiritul Sfânt a coborât în chip de porumbel și un glas din cer a vorbit... Cerurile deschise ne asigură de comunicarea directă, prezența definitivă a lui Dumnezeu în mijlocul nostru, în inima noastră, în inima celor care cred, care se botează, care vor să-l recunoască pe Tatăl... Spiritul Sfânt coboară peste Isus, arătându-L lumii și începându-și misiunea publică. În felul acesta, opera mântuirii este în act pentru că odată cu activitatea publică a lui Isus, se descoperă omul împlinit, fericit, omul așezat, omul pe deplin iubit de Dumnezeu. La râul Iordanului, Isus se face cunoscut, nu în rândurile oamenilor drepți, ci în mijlocul celor păcătoși, care veneau la Ioan Botezătorul să fie botezați și ei își mărturiseau păcatele, își reînnoiau cugetul... Isus se pune în rândul lor și se face prin aceasta solidar cu noi toți... Creștinismul ne leagă în mod profund de manifestarea vieții lui Isus. Astfel că fiecare dintre noi suntem chemați să reproducem viața lui Isus în viața noastră... În mijlocul tuturor evenimentelor pe care le trăim, generație după generație, se cade să ne amintim că suntem fii ai lui Dumnezeu. La botez, fiecare dintre noi, prin ungerea cu sfântul mir și prin botezul în numele Preasfintei Treimi, am primit numele lui Dumnezeu înscris în suflet. Oricât am vrea noi să uităm sau neglijăm raportul nostru cu Dumnezeu, statutul nostru de fii, Dumnezeu nu uită de noi”, a afirmat Preasfințitul Vasile.

La finalul Sfintei Liturghii, conform tradiției, a urmat rânduiala sfințirii celei mari a apei și binecuvântarea bisericii, în timp ce s-a cântat Troparul Botezului.  

Biroul eparhial de presă

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.