Joi, 28 Martie 2024

„Eminescu a vorbit astăzi, vorbește mereu…”

„Eminescu a vorbit astăzi, vorbește mereu, vorbește prin unele persoane carismatice, iar astăzi, acea persoană a fost domnul Claudiu Pintican (actor), care are o carismă extraordinară de a-l întruchipa, de a-l reda, de a-l actualiza pe Eminescu”, a spus pr. dr. George Nicoară în cadrul evenimentului dedicat comemorării a 167 de ani de la nașterea marelui poet, prozator și jurnalist român.

Mihai Eminescu s-a născut pe data de 15 ianuarie 1850 la Botoșani. În memoria celui care a fost numit Luceafărul poeziei românești, Departamentul pentru Cultură al Episcopiei Greco-Catolice de Maramureș a organizat un eveniment ce a cuprins atât recitare de versuri ale poetului, cât și conferințe despre ceea ce a fost Mihai Eminescu și modul în care el a fost interpretat de către criticii literari de-a lungul timpului.

Astfel, duminică, 15 ianuarie, la biserica Bunavestire din Baia Mare, actorul Claudiu Pintican (director al Teatrului „Ararat”), preț de 20 de minute, a susținut recitalul cu titlul Eminescu, reușind să introducă pe toți cei prezenți în biserică într-o lume de basm. În emoția momentului, s-a putut observa cum buzele multor credincioși se mișcau în ritm de versuri eminesciene.

Evenimentul a continuat luni, 16 ianuarie la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” cu conferința „Eminescu. Spiritualitatea și căutările sale”. Astfel, profesorul dr. Cornel Munteanu a explicat modul în care marele poet a fost interpretat de către criticii literari de-a lungul timpului. Vorbind despre încercarea de a-l încadra pe Eminescu într-un canon, fie el canonul estetic, moral, ideologic sau didactic, d-nul prof. Munteanu a afirmat: „nu putem să-l încadrăm într-o schemă fixă, nu putem să-l încadrăm într-un tipar pe Eminescu, pentru că nu se lasă încadrat. Eminescu nu este un canon, Eminescu este mai degrabă un anticanon… Dacă s-ar studia problematica ființei, daca am merge din această perspectivă, am găsi cu siguranță pilonul spiritual în poezia eminesciană… De aceea, mă bucură această inițiativă a Episcopiei”, a spus profesorul Cornel Munteanu.

Părintele dr. George Nicoară, responsabil al Departamentului organizator și moderator al evenimentului l-a numit pe Eminescu: „poet gânditor, care pendulează între armonia universului muzical (precum spune Camil Petrescu) și o manifestare împotriva inutilității oricărui proiect uman, așa cum poetul exprimă în Scrisoarea I… Căci e vis al neființei/ Universul cel himeric”. Părintele a recitat, de asemenea, poezia compusă de el însuși în memoria marelui poet, cu titlul In memoriam Eminescu.

D-nul Claudiu Pintican a încântat și de această dată publicul cu un recital Eminescu, rostind versuri ale marelui poet, legate în fir logic pe baza tematicilor abordate: viață, moarte, clipă, nemurire etc. La final, actorul Paul Antoniu i-a surprins pe cei prezenți, cântând la muzicuță melodia „Fecioara la munte”.

Părintele George Nicoară, în calitate de organizator, a mulțumit preoților, profesorilor și studenților universitari, precum și tuturor iubitorilor de cultură prezenți la eveniment, amintind faptul că „Religia și Cultura au făcut întotdeauna casă bună împreună, Biserica a fost întotdeauna un spațiu fertil în care s-a născut Cultura… Iată că si prin acest eveniment continuăm acest periplu de împărtășire culturală”, a spus pr. Nicoară.

Biroul eparhial de presă

 

 

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.