Vineri, 19 Aprilie 2024

Părintele dr. Vasile Lucaciu – Erou al Națiunii Române – Episcopia Greco-Catolică de Maramureș pregătește o serie de evenimente la 100 de ani de la moartea Leului din Șișești

În Eparhia Greco-Catolică de Maramureș se pregătesc o serie de evenimente care se vor desfășura, după data de 20 noiembrie, la Baia Mare și la Satu Mare, cu ocazia Centenarului Părintelui dr. Vasile Lucaciu, care a trecut la Domnul pe data de 29 noiembrie 1922.

Evenimentele, a căror program va fi comunicat ulterior, se vor desfășura la Baia Mare, prin organizarea unei conferințe și o prezentare de carte, în Protopopiatul Greco-Catolic Satu Mare, precum și în localitatea Șișești, printr-o colaborare cu Liceul „Vasile Lucaciu” din Baia Mare. Pe data de 1 decembrie, ca în fiecare an, Părintele Lucaciu va fi comemorat prin momentul de rugăciune organizat în „Biserica tuturor românilor” din Șișești.

Părintele Vasile Lucaciu s-a născut pe data de 21 ianuarie 1852, în localitatea Apa, județul Satu Mare. S-a stins din viață în noaptea de 28/29 noiembrie, la Satu Mare și a fost înmormântat în Șișești, pe 1 decembrie, la patru ani de la proclamarea Unirii Transilvaniei cu România.

Pe data de 8 martie 2022, a fost votat în Parlamentul României proiectul de lege prin care Părintele dr. Vasile Lucaciu este declarat „Erou al Naţiunii Române”. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea pe data de 5 aprilie, aducând astfel un omagiu Leului de la Șișești, la 100 de ani de la trecerea sa la Domnul.

Legea votată în Parlamentul României prevede cinstirea memoriei Părintelui dr. Vasile Lucaciu (1852-1922), considerat ca fiind una dintre cele mai importante personalități politice, culturale şi istorice ale românilor ardeleni, militant pentru drepturile românilor din Transilvania, slujitor al altarului și fiu vrednic al Bisericii Române Unite.

Biroul eparhial de presă

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.