Joi, 28 Martie 2024

Mănăstirea Baziliană din Prilog a găzduit a 101-a noapte de veghe la nivel național

Vineri, 21 iulie, a avut loc la Mănăstirea Ordinului Sfântul Vasile cel Mare (OSBM) din Prilog (Țara Oașului), cea de-a 101-a noapte de veghe la nivel național. Sute de credincioși veniți din eparhiile și diecezele tării s-au unit în cântări și rugăciune timp de 12 ore (de vineri, ora 18:00 până sâmbătă dimineața, ora 6:00) pentru apărarea copiilor nenăscuţi, pentru sfinţenia preoţilor, ispăşirea şi repararea păcatelor lumii întregi, pentru Sfântul Părinte, dar şi pentru intenţiile personale ale credincioşilor prezenți.

Nopțile de veghe la care participă în mod regulat reprezintă, pentru domnul Marius din Zalău, o „mică jertfă adusă lui Dumnezeu și Maicii Sfinte, jertfă care ne ajută foarte mult în viața spirituală pe care o avem fiecare…”, spune el. Domnul Marius a ajuns la Prilog împreună cu un grup de aproape șaptezeci de persoane din oraș și ne explică astfel motivul pentru care a ales să participe la aceste momente de rugăciune: „Eu, spre exemplu sunt diacon acum și de la nopțile de veghe aștept să primesc, în primul rând, liniște sufletească, acea hrană pentru drumul pe care am ales sa-l parcurg și bucuria de a fi în comuniune cu cât mai mulți oameni”, declară el. Pentru Doamna Maria din Satu Mare, noaptea petrecută în rugăciune la Prilog este prima experiență de acest gen, dar, ne mărturisește dânsa, „sigur nu va fi ultima”.

Programul serii de vineri a început cu un salut și un cuvânt de deschidere, rostit de către părintele egumen Alexandru Jurja. Dat fiind faptul că mănăstirea din Prilog găzduiește icoana originală a Maicii Domnului de la Bixad, păstrată și îngrijită de-a lungul anilor de către călugării OSBM, s-a cântat Imnul închinat Icoanei făcătoare de minuni. Pr. Jurja a făcut o prezentare a Ordinului Sf. Vasile cel Mare, care aniversează 400 de ani de la reformarea acestuia, precum și un scurt istoric al Icoanei, care în prezent se găsește în biserica mănăstirii de aici. Seara a continuat cu Vecernia, Sf. Liturghie în Rit Greco-Catolic, Acatistul Sf. Ap. Petru și Pavel, Prezentarea Fratelui Mihai Neamțu (OSBM) din Prilog, Sf. Rozariu rostit de către Reuniunea Mariană din Țara Oașului și Sf. Liturghie - Rit Romano-Catolic. După miezul nopții, a avut loc Adorația Euharistică, Procesiune cu Sf. Euharistie în jurul Bisericii Mănăstirii, urmată de o pauză de masă. De la ora 2:00 s-a recitat din nou Sf. Rozariu, urmat de Calea Crucii și Paraclisul Maicii Domnului. Programul s-a încheiat cu Sf. Liturghie în Rit Greco-Catolic, celebrată sâmbătă dimineața de la ora 5:00.

Nopțile de veghe se desfășoară cu frecvență bimestrială din anul 2000 și reunesc credincioşi şi preoţi greco-catolici, romano-catolici şi de alte confesiuni din toată țara. Următoarea noapte de veghe va avea loc pe data de 22 septembrie la catedrala „Sfânta Treime” din Blaj.

Biroul eparhial de presă

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.