Vineri, 29 Martie 2024

Din Eparhia de Maramureș la Jubileul Preoților de la Roma

„Asemenea Bunului Păstor, preotul este un om care practică milostivirea și compasiunea, este apropiat lumii și servitorul tuturor” (Papa Francisc). Acesta a fost sloganul evenimentului și gândul Papei pentru toți păstorii de suflete care s-au adunat la Roma în zilele 1-3 iunie, pentru a participa la Jubileul Preoților. Jubileul s-a înscris în seria celor organizate la Roma pe parcursul întregului An Sfânt al Milostivirii, an în care Papa Francisc și-a propus să întâlnească cât mai multe categorii de vârstă, sociale și culturale, clerul, laicii din întreaga lume, pentru a le vorbi despre frumusețea milostivirii divine și forma în care ea se manifestă în zilele noastre.   

Din Eparhia Greco-Catolică de Maramureș au participat un grup de șapte preoți: Pr. Chindris Stefan, Pr. Dunca Stefan, Pr. Codrea Ioan, Pr. Dunca Gheorghe, Pr. Nenestean Gheorghe, Pr. Vraja Vasile, Pr. Visovan Marius.

În cursul zilei de joi, 2 iunie, Papa Francisc a ținut reculegeri spirituale în trei bazilici papale din Roma. Astfel, la ora 10.00 a avut loc prima meditație în bazilica San Giovanni în Laterano. La ora 12.00, cea de-a doua meditație în bazilica Santa Maria Maggiore (la care participat și grupul Eparhiei de Maramureș), iar la ora 16.00, cea de-a treia meditație în bazilica San Paolo Fuori le Mura. Jubileul preoților și seminariștilor s-a încheiat vineri, 3 iunie, cu Sfânta Liturghie prezidată de Papa Francisc în Piața Sfântu Petru, în solemnitatea Inimii Preasfinte a lui Isus. Cei prezenți la pelerinaj au avut ocazia și să treacă prin Poarta Sfântă a Milostivirii deschisă în Bazilica Sfântu Petru pe data de 8 decembrie 2015.

În cuvântul său de învățătură din cadrul Sfintei Liturghii solemne, Papa Francisc a subliniat faptul că preoții trebuie să fie păstori ai bucuriei, care își asumă riscuri și îi caută chiar și pe cei mai îndepărtați de Dumnezeu, imitându-l astfel pe Bunul Păstor, Isus Cristos. „Păstorul conform lui Isus are inima liberă pentru a lăsa lucrurile sale, nu trăiește invocând răsplată pentru ceea ce are și pentru orele de slujire; nu este un contabil al spiritului, ci un bun samaritean în căutarea celui care are nevoie”, a spus Pontiful. „Preotul, a continuat Sfântul Părinte, este un păstor, nu un inspector al turmei, și se dedică misiunii nu cincizeci sau șaizeci la sută, ci cu toată ființa sa. Mergând în căutare găsește, și găsește pentru că riscă. Dacă păstorul nu riscă, nu găsește. Nu se oprește după dezamăgiri și în trude nu capitulează; de fapt este încăpățânat în bine, uns cu încăpățânarea divină ca nimeni să nu se piardă. Pentru aceasta nu numai că ține deschise ușile, ci iese în căutarea celui care nu mai vrea să intre pe ușă.” Și a continuat subliniind că preotul, ca orice bun creștin, trebuie să caute mereu să „iasă din sine”: „Epicentrul inimii sale se află în afara lui: este un descentrat din el însuși, centrat numai în Isus. Nu este atras de Eu-l său, ci de Tu-ul lui Dumnezeu și de acel noi al oamenilor… În inima Bunului Păstor, a mai spus Papa, „iubirea Tatălui strălucește”. „Acolo mă simt sigur că sunt primit și înțeles așa cum sunt; acolo, cu toate limitele mele și păcatele mele, gust certitudinea că sunt ales și iubit. Privind la acea Inimă reînnoiesc prima iubire: amintirea momentului în care Domnul m-a atins în suflet și m-a chemat să îl urmez, bucuria de a fi aruncat năvoadele vieții la Cuvântul Său.”

„Participarea la acest eveniment a fost pentru noi toți, cei prezenți, un moment de har si comuniune. A fost ocazia unei reconfirmări a milostiviri lui Dumnezeu oferită tuturor acelora care îl caută și în același timp și lumii întregi. Dumnezeu nu se obosește niciodată în a revărsa asupra noastră milostivirea Sa; suntem noi cei care obosim în a căuta milostivirea lui Dumnezeu”, a spus pr. Ștefan Chindriș (paroh în parohia Vișeu de Sus), prezent și el la pelerinaj.

Biroul eparhial de presă

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.