Vineri, 17 Mai 2024

Părintele Augustin Butica reprezintă Biserica greco-catolică din România la Întâlnirea internațională „Preoții parohi pentru Sinod”, care se desfășoară în aceste zile la Roma

Este în desfășurare în aceste zile, 28 aprilie – 2 mai, la Casa de reculegere „Fraterna Domus” din Sacrofano, în apropierea Romei, Întâlnirea internațională a preoților parohi desemnați de către Conferințele Episcopale și Bisericile catolice orientale din întreaga lume. Întâlnirea a fost inițiată de către Secretariatul General al Sinodului, împreună cu Discasterul pentru Cler, în colaborare cu Dicasterul pentru Evanghelizare și s-a dorit a fi prilej de împărtășire reciprocă a experienței pe care o trăiesc preoții parohi în Bisericile locale din care fac parte, pentru a experimenta ”dinamismul activității sinodale la nivel universal”.

Astfel, Biserica Catolică din România este reprezentată de o delegație de trei preoți, părintele  Augustin Butica - paroh de Cetățele, Eparhia de Maramureș, fiind desemnatul Sinodului Bisericii Greco-Catolice din România, iar părintele Daniel Bulai - paroh de București, biserica italiană, Arhiepiscopia de București și Pr. Marin Matieș - paroh de Caransebeș și decan de Severin, Dieceza de Timișoara, reprezentând Biserica Catolică de rit latin.

„Suntem 193 de parohi din 99 de țări, împărțiți în 17 grupuri lingvistice”, a transmis pentru Biroul de presă părintele Augustin Butica, sintetizând astfel spiritul întâlnirii: „Se trăiește în mod concret unitatea în diversitate; deși participanții provin din toate continentele, din culturi diferite și din tradiții liturgice variate, se proclamă aceeași credință. În grupul de discuții din care fac parte, suntem 11 membri din 9 tări: România, Italia, Bosnia, Ucraina, Polonia, Coreea de Sud, Bulgaria, Albania, Olanda”, iar „fiecare grup discută pe marginea fiecărei teme a zilei și prezintă o sinteză. Toate sintezele vor ajunge la grupul de lucru, care va pregăti Instrumentum laboris pentru Sinodul din luna octombrie. Temele abordate, dar mai ales propunerile oferite de cele 17 grupuri de lucru sunt extrem de variate”.

Întâlnirea preoților parohi a fost dorită de Părinții sinodali, reuniți la Roma în luna octombrie 2023, care și-au propus sa asculte părerea celor care sunt în contact direct cu poporul, aceștia fiind preoții parohi. Fiecare preot a venit aici cu bagajul sau cultural, etnic și cu experiența acumulată în anii de pastorație, pe toate acestea împărtășindu-le cu ceilalți participanți, a explicat părintele Augustin.

Cea de-a XVI-a Adunare Generală a Sinodul Episcopilor, pe tema Sinodalității, se va încheia în luna octombrie a acestui an, după trei ani (2021-2024) de consultări și lucrări în grupuri tematice la toate nivelele ierarhice ale Bisericii Catolice din întreaga lume, fapt care o face să fie cel mai amplu eveniment consultativ din istoria Bisericii. Aceasta nu își propune să elaboreze un document final care să traseze direcții rigide de urmat la nivel de Biserică, ci îndeosebi, să învețe Poporul lui Dumnezeu să asimileze și să trăiască în spiritul sinodalității.

Biroul eparhial de presă

 

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.