Joi, 28 Martie 2024

Cardinalul Leonardo Sandri, la cină cu refugiații, în casa Surorilor CMD din Sighet: „Darul Papei este doar unul dintre semnele de generozitate ale Sfântului Părinte”

„Darul Papei, constând în ajutoare (mâncare și produse de igienă) este doar unul dintre semnele de generozitate ale Papei Francisc și ale inimii sale deschise spre toți cei care suferă consecințele acestui mare rău, care este războiul”, a afirmat Prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale, Cardinalul Leonardo Sandri, care a ajuns joi, 3 iunie 2022, la Casa Surorilor Maicii Domnului din Sighetu Marmației, transformată de 100 de zile în centru de primire refugiați. Aici înaltul prelat, însoțit de Nunțiul Apostolic Miguel Maury Buendia, au venit să predea „Darul Papei” surorilor și celorlalte centre eparhiale, dar și pentru a lua cina împreună cu refugiații veniți aici din Ucraina.

Primiți de Preasfințitul Vasile Bizău, după vizita la frontiera cu Ucraina și la Consulatul României în Slatina, delegația vaticană a vizitat Cimitirul Săracilor de la Sighet, unde a depus o jerbă de flori în culorile Vaticanului (alb și galben) la crucea Mântuitorului din Cimitirul unde va fi înălțat Sanctuarul Martirilor și Mărturisitorilor Români ai Secolului XX.

„Ne rugăm neîncetat pentru pace, împreună cu Sfântul Părinte. Noi, cum spunea papa, nu avem arme, nu avem tancuri și mitraliere, ci doar forța rugăciunii. Fie ca Domnul să aibă milă și să trimită pacea! În acest scop, papa a dorit ca pe 31 mai să se roage rozariul la pentru pacea în Ucraina și în toată lumea în fața icoanei Mariei Regina Păcii, din bazilica Santa Maria Maggiore din Roma. Vă aduc binecuvântarea papei și sunt foarte bucuros să fiu azi cu voi”, a afirmat ES Cardinalul Sandri, la mănăstirea „Maica Îndurerată” din Sighet.

Aici, înalții prelați, împreună cu PS Vasile Bizău, PS. Cristian Crișan, surorile și preoții prezenți, s-au rugat Acatistul Maicii Domnului în capela mănăstirii și au luat cina împreună cu refugiații, discutând cu aceștia despre situația lor de acasă, pe cine au lăsat acolo și cum sunt primiți la Sighet: „După ce am stat în subteran și ne-am mutat în altă zonă a țării, am decis să trecem granița în România și le suntem foarte recunoscători surorilor și asociațiilor de aici pentru cum ne-au primit, pentru că locuim în această casă minunată și avem masă caldă. Sperăm doar să ne putem întoarce cât de repede acasă”, a spus Anastasia, o doamnă din Odessa care a venit aici cu sora și cu fiica sa.

Părintele Dunca Gheorghe, președinte național Caritas, i-a expus trimisului papei o imagine a ceea ce a făcut Caritas România pentru refugiații din Ucraina în lunile februarie-mai 2022: „Organizațiile Caritas din România în colaborare cu parohiile și congregațiile religioase au fost de la început alături de persoanele care au fugit din calea agresiunilor din Ucraina, deschizând ușile și primindu-i în spațiile lor de cazare. Un numărul de 6412 persoane au beneficiat de sprijin în perioada februarie – mai, la nivel național, 2300 fiind primiți în cele 5 centre din Maramureș. Pe lângă serviciile de cazare, Caritas a deschis centre de servicii sociale, unde refugiații pot beneficia de suport material, servicii de spălătorie, informare și consiliere, suport la rezolvarea problemelor administrative, asistență la organizarea călătoriei către alte destinații, consiliere juridică și psihologică, consiliere și mediere pe piața muncii, integrare socio-profesională și educațională, servicii de sprijin financiar prin distribuirea de tichete sociale, carduri, îmbrăcăminte, încălțăminte, produse de îngrijire personală, produse pentru copii”, a afirmat pr. Dunca.

Sora Adriana a expus un bilanț al activității centrului de refugiați pe care îl coordonează, a mulțumit Eminenței Sale Cardinal Leonardo Sandri pentru salutul adus din partea Sfântului Părinte Papa, pentru Darul Sanctității Sale și pentru binecuvântarea apostolică. A mulțumit de asemenea Nunțiului Apostolic pentru toată susținerea, Preasfințitului Cristian Crișan si Preasfințitului Vasile Bizău, care a fost alături de comunitate încă din primele zile ale războiului și este prezent la fiecare eveniment important al comunității.

Biroul eparhial de presă

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.