Joi, 28 Martie 2024

Papa Francisc: La un virus universal vrem să răspundem cu o rugăciune universală

La rugăciunea ”Îngerul Domnului” de duminică, 22 martie 2020, papa Francisc a invitat liderii tuturor Bisericilor și confesiunilor creștine să se unească în rugăciune pe 25 martie, Buna Vestire, și să recite la ora 12.00 rugăciunea Tatăl Nostru. ”La pandemia virusului”, a spus papa, ”vrem să răspundem cu universalitatea rugăciunii”.

Cetatea Vaticanului – A. Dancă

22 martie 2020 – Vatican News. ”La pandemia virusului vrem să răspundem cu universalitatea rugăciunii”: a spus papa Francisc la finalul rugăciunii ”Îngerul Domnului”, recitată în biblioteca apartamentului papal din Palatul Apostolic duminică, 22 martie a.c., rugăciunea fiind transmisă în direct prin mijloacele de comunicare.

Participarea romanilor și a pelerinilor în Piața și bazilica Sfântul Petru a fost suspendată din cauza pandemiei de Coronavirus, care până în acest moment a secerat aproape 13.000 de vieți omenești în toată lumea, iar numărul de cazuri a depășit 300 de mii. Italia, cu patru mii de morți și peste 37.000 de contagiați, este a doua cel mai afectată din lume, după China și înaintea Statelor Unite ale Americii.

În cuvântul său, papa a anunțat două inițiative spirituale: un lanț de rugăciune planetară a tuturor creștinilor la ora 12.00 a zilei de 25 martie, sărbătoarea Bunei Vestiri, iar vineri, 27 martie, un moment de rugăciune, fără participarea credincioșilor, pe care papa îl va conduce pe esplanada bazilicii Sfântul Petru și pe care îl va încheia în mod excepțional cu binecuvântarea ”Urbi et Orbi”.

Papa Francisc: «Dragi frați și surori, în aceste zile de încercare, în timp ce umanitatea tremură la amenințarea pandemiei, aș vrea să propun tuturor creștinilor să-și unească vocea spre Cer. Îi invit pe toți capii Bisericilor și pe liderii tuturor Comunităților creștine, împreună cu toți creștinii diverselor confesiuni, să-l invoce pe Cel preaînalt, Dumnezeu cel atotputernic, recitând în același timp rugăciunea pe care ne-a învățat-o Isus, Domnul Nostru. Îi invit, așadar, pe toți să recite ”Tatăl Nostru” miercurea viitoare, 25 martie la amiază. În ziua în care mulți creștini amintesc vestirea adusă Fecioarei Maria despre Întruparea Cuvântului, fie ca Domnul să asculte rugăciunea unanimă a tuturor discipolilor săi care se pregătesc să celebreze biruința lui Cristos cel înviat.

Cu aceeași intenție, vinerea viitoare, 27 martie, la ora 18.00, voi prezida un moment de rugăciune pe esplanada bazilicii San Pietro, cu Piața goală. Vă invit încă din acest moment să participați cu toții în mod spiritual prin mijloacele de comunicare. Vom asculta Cuvântul lui Dumnezeu, vom înălța rugămintea noastră, vom adora Preasfântul Sacrament, cu care, la încheiere, voi da Binecuvântarea Urbi et Orbi, ce va fi însoțită de posibilitatea de a primi indulgența plenară.

La pandemia virusului vrem să răspundem cu universalitatea rugăciunii, a compasiunii, a tandreții. Să rămânem uniți. Să ne facem simțită apropierea noasstră față de persoanele care sunt mai singure și mai încercate, față de medici, de operatorii sanitari, infirmieri și infirmiere, voluntari; apropierea noastră față de autoritățile care trebuie să ia măsuri dure, dar pentru binele nostru; apropierea noastră față de polițiști, de soldații care, pe străzi, caută să mențină întotdeauna ordinea pentru a se realiza lucrurile pe care guvernul cere să fie făcute pentru binele nostru, al tuturor. Apropiere față de toți».

În fine, papa și-a exprimat apropierea față de locuitorii Croației, care duminică dimineață, la ora locală 5.24, au fost afectați de un puternic cutremur, cu magnitudinea de 5,4 grade Richter. Epicentrul seismului a fost localizat în nord-estul capitalei, Zagreb, iar pentru moment sursele oficiale anunță că un tânăr este în condiții grave. Nu s-au semnalat daune materiale semnificative. ”Domnul”, a spus papa în mesajul său de încurajare, ”să le dăruiască tărie și solidaritate pentru a înfrunta această calamitate”.

Sursa: https://www.vaticannews.va/

Foto:  Papa Francisc, la rugăciunea Angelus în biblioteca Palatului Apostolic.  (ANSA)

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.