Vineri, 29 Martie 2024

Exerciții spirituale pentru surorile baziliene

În perioada 3-9 august, surorile din Ordinul Bazilian de la Mănăstirea Sfânta Maria din Baia Mare s-au retras în Exerciții Spirituale, practică propusă anual persoanelor consacrate. Meditațiile pe tema „Milostivirea Tatălui” au fost ținute de Maica Provincială Valentina Hădărău.  

„Pregătindu-ne pentru marea Sărbătoare a Adormirii Maicii Domnului, în contextul Anului Milostivirii, medităm și reflectăm asupra milostivirii Tatălui cu care întâmpină pe fiecare păcătos care se întoarce la El. Reflectăm asupra unor texte  biblice  în care este evidentă milostivirea lui Dumnezeu și cum a intervenit El în viața multor persoane de-a lungul istoriei mântuirii (Pilda Tatălui milostiv – Lc. 15, 11-32;  Pilda femeii păcătoase -  Lc. 7, 36-50; Isaia 63, 7;  convertirile lui Matei (cf Mt 9,9-13) și Zaheu (cf Lc 19,1-10), etc), a afirmat sora Valentina.  

Unele dintre ideile care au ghidat meditațiile au fost: Dumnezeu intervine. Mereu,  și în viața noastră. În iubirea Sa infinită și milostivă, Tatăl ne așteaptă cu brațele deschise și își revarsă milostivirea Sa asupra păcătoșilor care se întorc la El cu inimă căită. Pe parcursul zilelor de reculegere s-au folosit texte din omiliile Papei Francisc din acest an: ”Fiecare dintre noi este foarte drag lui Dumnezeu, iubit și ales de El, și e chemat să slujească, dar are nevoie mai întâi de toate să fie vindecat lăuntric. Pentru a fi capabili de slujire, avem nevoie de sănătatea inimii: o inimă vindecată de Dumnezeu, care să se simtă iertată, care să nu fie nici închisă, nici împietrită” (Papa Francisc, la predica Sfintei Liturghii pentru Jubileul diaconilor permanenți, duminică, 29 mai 2016).

În continuare, surorile au meditat asupra faptului că recunoașterea păcatului și întoarcerea cu inima căită la Dumnezeu reface acea relație pierdută prin păcat și deschide inima umană spre revărsarea milostivirii iubitoare a lui Dumnezeu. Fiecare creștin, fiecare om are o sete arzătoare de iubire, de iertare și de milostivirea lui Dumnezeu și a semenilor săi. Viața trăită la umbra crucii, precum și suferințele zilnice, recheamă acea iubire milostivă a lui Dumnezeu fără de care nu putem face nimic. Faptele concrete de iertare, de iubire, de milostivire sufletească și trupească le putem înfăptui doar simțindu-ne iubiți și iertați de Tatăl ceresc. Iubirea Sa nemărginită și milostivirea Sa regeneratoare ne va ajuta, la rândul nostru, să ducem și celorlalți o rază de speranță și să facem cunoscută această milostivire maternă a Tatălui pentru fiecare om, pentru fiecare ființă umană.

Într-adevăr, o lume reconciliată, o lume a păcii și a fericirii este posibilă, nu pentru că Dumnezeu poruncește, ci pentru că Dumnezeu iubește și se milostivește de fiecare fiu. „Credem că, din darul lui Dumnezeu și angajamentul omului, trăim într-o relație de iubire cu Dumnezeu. Dumnezeu îi face pe oameni fericiți și le dă puterea de a atinge fericirea, dacă omul se angajează să lucreze în aceasta... Să rugăm pe Bunul Dumnezeu să ne deschidem milostivirii divine, să ne simțim iubiți și iertați de Tatăl milostiv, pentru ca la rândul nostru să putem răspândi în jur iubirea arzătoare și milostivă a lui Dumnezeu, tuturor oamenilor pe care îi întâlnim pe calea vieții!” (Sora Valentina Hădărău, OSBM).

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.