Sâmbătă, 27 Aprilie 2024

COMUNICAT AGRU: Simpozionul „Arestarea episcopilor – de la martiriu la fericire”

În zilele de 3-4 noiembrie 2023, la Biserica „Sfântul Anton de Padova” din Baia Mare, a avut loc a XIX-a ediție a Simpozionului dedicat episcopilor martiri greco-catolici.

Vineri seara la ora 18:00, a avut loc Sfânta Liturghie Arhierească, celebrată de Preasfinția Sa Vasile Bizău, episcopul greco-catolic al Eparhiei de Maramureș.

Sâmbătă, începând cu ora 10:00, s-au desfășurat lucrările propriu-zise. Au fost susținute cinci conferințe cu teme deosebit de interesante legate de istoria trăită a bisericii greco-catolice din România.

  • Părintele dr. Cristian Langa a vorbit despre „Persecuția conștiințelor – cîteva mărturii emblematice de familii de preoți”, o conferință care a impresionat auditoriul atît prin prezentarea persecuțiilor, dar mai ales prin mărturiile legate de verticalitatea celor care au trecut prin iadul presiunilor exercitate asupra lor și a familiilor, în perioada respectivă.
  • Părintele dr. Ioan Tâmbuș a prezentat o conferință despre „Preoți ”ostili” și preoți ”reveniți” de pe teritoriul Eparhiei greco-catolice de Maramureș între septembrie-decembrie 1948”, impresionând ascultătorii cu faptele petrecute în perioada de decapitare a bisericii greco-catolice din România
  • D-na Lucia Pop și d-na Janeta Ciocan au prezentat „Istoria unei familii ce face cinste Bisericii greco-catolice – familia Dipșe din Șurdești”. Prezentarea s-a referit la această familie care a slujit interesele Bisericii noastre câteva generații, atât ca mireni cât și ca slujitori, prin preotul Gheorghe Dipșe, unul din cei care au trecut prin închisori pentru credința sa. A impresionat dorința urmașilor de a păstra casa strămoșească și transformarea ei într-un Centru Cultural dedicat tinerilor.
  • Profesorul univ. Blaga Mihoc a prezentat lucrarea „Un pictor uitat - Niculiță (Nicolae) Pop (1907-1997) din Beiuș. Amintiri”, de unde auditoriul a înțeles că Biserica poate fi slujită cu credință și ca simplu credincios.

Simpozionul s-a încheiat cu un moment de socializare, la care au participat toți cei prezenți.

 

            Adrian Ciurcaș

                                                                        Președinte AGRU eparhial Maramureș

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.