Joi, 28 Martie 2024

„Să mergem împreună” – Tabăra de vară româno-ucraineană la Strâmtura

În zilele 25-28 iulie 2022, s-a desfășurat, la Oratoriul „Don Carlo Gnocchi” din  Strâmtura, tabăra de vară româno-ucraineană organizată de Asociația Caritas Greco-Catolic Maramureș și Fundația Somaschi, în colaborare cu parohiile Tisa, Sârbi și Strâmtura. În jur de 200 de copii din centrele Eparhiale pentru refugiați și din parohiile apropiate s-au bucurat de activitățile zilnice desfășurate în curtea oratoriului, care au cuprins jocuri, ateliere (desen /pictura, brățări, reciclare peturi), cursa cu obstacole, vânătoare de comori, animații, muzică și spectacol.

„Am ales acest motto -Să mergem împreună- spre a ne arăta deschiderea față de frații noștri refugiați din Ucraina, primiți în centrele de cazare puse la dispoziție de către Eparhia greco-catolică de Maramureș. Este o tabără atipică, o tabără în care se respiră solidaritatea și apropierea față de copiii veniți la noi în condiții vitrege, cărora dorim să le facem zilele petrecute aici cât mai frumoase”, a afirmat pr. Dunca Gheorghe (președinte Caritas) în debutul taberei, invitând toți participanții să se roage împreună pentru bunul mers al taberei. 

Tipul de tabără experimentat la Strâmtura a forțat limitele organizatorilor și ale voluntarilor pentru că nu e deloc ușor să pui împreună realități atât de diferite: copii de două naționalități, dar și copii din realități defavorizate, cuprinși în proiectul Caritas. Astfel că motto-ul ales pentru tabără, „Să mergem împreună”, s-a dovedit a fi foarte adaptat. După zilele petrecute împreună, s-au născut prietenii și amintiri de neuitat, acel tip de amintiri care bucură sufletul, după cum citim în comunicatul Caritas semnat de pr. Dunca Gheorghe: "Experiențele trăite și prieteniile legate ne-au călăuzit pașii și ne-au motivat să urmăm moto-ul  taberei ” Să mergem Împreună!”, iar acest drum nu dorim să îl încheiem aici", este propunerea pe care și-o face asociația. În continuare, părintele director Caritas mulțumește tuturor partenerilor: "Mulțumim partenerului nostru, în calitate de gazdă, Parohia Greco-Catolică Strâmtura, reprezentată prin preotul paroh Daniel Piț, pentru susținere și implicare, preotului paroh Rad Găvrilă de la Parohia Greco-Catolică Sârbi, precum și Parohiei Greco – Catolice Tisa. Tinerii voluntari din cele trei parohii au adus un plus de valoare și energie evenimentului, alături de tinerii voluntari băimăreni și cei străini prezenți în Romania prin programul finanțat de Corpul European de Solidaritate, coordonați de către Bogdan Iluțiu de la Fundația de Voluntari Somaschi. De asemenea, mulțumim pe această cale personalului Caritas care s-a implicat în buna desfășurare a activităților. 

Tabăra a fost organizată de către Asociația Diecezana Caritas Greco-Catolic- Maramureș, în cadrul proiectului ”Contează pe noi, împreună vom reuși!” Cod proiect: POCU/476/4/18/129335 cu sprijinul Confederației Caritas România.

Încheiem tot cu îndemnul Sfântului Părinte, Papa Francisc: ,,Vin între voi ca să mergem împreună. Mergem împreună când învăţăm, să păstrăm rădăcinile şi familia, când ne îngrijim de viitorul copiilor şi al fratelui de lângă noi, când ne depăşim fricile şi suspiciunile, când lăsăm să cadă barierele care ne separă de ceilalţi", citim în comunicat. 

Biroul eparhial de presă 

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.