Vineri, 19 Aprilie 2024

COMUNICAT: S-a încheiat sesiunea ordinară de toamnă a Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică

În perioada 23-25 octombrie 2019 s-au desfășurat la Blaj lucrările Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, reunit la Blaj în sesiune ordinară de toamnă.

Cu acest prilej, Episcopii au inaugurat la biserica cu hramul „Fericitul Ioan Suciu” din cartierul Barbu Lăutaru precum și pe clădirea Curiei Arhiepiscopiei Majore din Blaj, două plăci memoriale în amintirea vizitei apostolice a Papei Francisc în România, când au fost beatificați cei șapte episcopi martiri.

În după-masa zilei de 24 octombrie 2019, Episcopii sinodali au participat în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sf. Treime” din Blaj, la o manifestare spirituală și culturală dedicată cinstirii memoriei mărturisitorilor credinței.

În cadrul lucrărilor sinodale au fost abordate teme administrative, disciplinare, precum și situația comunităților greco-catolice în diaspora. Sinodul a adoptat ”Ghidul pentru protecția minorilor”, în conformitate cu cerințele Sfântului Scaun. Totodată, Sinodul a instituit ca ziua de 2 iunie să fie sărbătoare de poruncă pentru întreaga Biserică, cu titulatura „Fericiții Episcopi martiri greco-catolici români”.

Episcopii au reflectat asupra organizării unui pelerinaj național la Roma, la un an de la vizita Sfântului Părinte în România.

Următoarea Sesiune sinodală ordinară se va desfășura în perioada 4-6 iunie 2020 la Blaj, sediul Arhiepiscopului Major.

Sinodul Episcopilor îi reuneşte pe toţi Episcopii Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, din România şi din afara granițelor țării, în sesiune ordinară de două ori pe an, primăvara şi toamna.                                                                                                                                   

Notar - Pr. Cristian Crișan

 

  

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.