Vineri, 18 Octombrie 2024

PS Vasile la Șăulia de Câmpie (Mureș): Aduc salutul meu patern din Eparhia păstorită de Fericitul Episcop Martir Alexandru

„Doresc să aduc salutul meu patern din Eparhia păstorită de Fericitul Episcop Martir Alexandru Rusu, din Maramureș, pentru dumneavoastră, în acest gest simbolic de întoarcere acasă în acest moment solemn”, a afirmat Preasfinția Sa Vasile Bizău duminică, 22 septembrie 2024, în parohia Șăulia de Câmpie, localitatea natală a primului episcop de Maramureș, PS Alexandru Rusu, mulțumind totodată Preafericirii Sale Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major pentru invitație și Preasfinției Sale Cristian Crișan, episcop euxiliar de Alba Iulia și Făgăraș și salutând prezența Excelenței Sale Nunțiul Apostolic la București, Giampiero Gloder, precum și a colegilor episcopi, a președintelui Academiei Române și a tuturor autorităților locale și centrale.

Sfânta Liturghie Arhierească a fost celebrată de către Excelența Sa Mons. Giampiero Gloder - nunțiu apostolic în România și R. Moldova, Preasfinția Sa Cristian Crișan, episcop auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș, Preasfinția Sa Claudiu Lucian Pop, episcop al eparhiei de Cluj – Gherla și Preasfinția Sa Vasile Bizău, episcop al eparhiei de Maramureș, care a fost invitat să țină Cuvântul de învățătură.

„Recunoaștem astăzi că suntem cu toții convocați spre a da laudă lui Dumnezeu, în cadru liturgic, de către Fericitul Episcop Martir Alexandru Rusu”, a punctat PS Vasile în debutul omiliei Sale, omilie bazată pe textul evanghelic al duminicii, Lc. 5, 1-11, Pescuirea minunată, text care aduce în lumină faptul că „în viața noastră, fiecare dintre noi, trudim mult, dar truda nu aduce întotdeauna rod: Toată noaptea m-am trudit și nimic nu am prins, dar la Cuvântul Tău voi arunca mreaja, îi spune Petru Mântuitorului … Trimiterea prin Cuvântul puternic al lui Isus, de a arunca din nou mreaja în adânc, ne duce și pe noi la dimensiunea aceasta de a aprofunda dimensiunea noastră umană: cine suntem noi, de a vedea care ne sunt valorile pe care le avem și cum ne stabilim prioritățile”. „Suntem și noi, cu toții, chemați. În primul rând am primit chemarea la viață și Dumnezeu ne-a înzestrat pe fiecare dintre noi cu daruri deosebite. Am primit cea de-a doua chemare, prin botez, la viața creștină și o numim o renaștere și o naștere din nou, din apă și din Spirit. Această dimensiune de renaștere este cea care trebuie să continue în fiecare moment și etapă a vieții noastre, iar lucrul acesta putem să-l facem dacă rămânem constanți și ancorați în Cuvântul Evangheliei, în Cuvântul lui Isus, care vedem că nu înșală, un Cuvânt eficient, pe care-l experimentează Apostolul Petru ca fiind atât de eficient încât, aruncând mrejele din nou, acolo unde nu mai era speranță, acolo unde experiența umană, profesionalismul și toate îi spuneau că nu mai are nici un sens, acolo aruncă din nou mrejele: La Cuvântul Tău, Doamne, voi asculta… Această dimensiune profundă a trimiterii și a ascultării rămâne o constanță în viața fiecărui credincios, în viața fiecărui creștin”, a adus în lumină Ierarhul de  Maramureș, meditând la modul în care Dumnezeu apare acolo unde noi ne experimentăm limitele, iar încrederea „nu poate să stea numai în noi. Atunci când încrederea stă în Dumnezeu, în Cuvântul Său, omul renaște și are mereu această trecere de la firea lui la firea nouă, a botezului, a Împărăției lui Dumnezeu… Vocația universală de a-L urma pe Dumnezeu este și un timp nou, un timp diferit, dar este un timp prezent, un timp actual, un timp care necesită din partea noastră mereu o căutare și a face un salt, de a ne aduce contribuția la acest timp mesianic, al Împărăției lui Dumnezeu, mereu prezentă în mijlocul nostru”.  

Preasfinția Sa a explicat modul în care atunci când ne lăsăm ghidați de Cuvântul lui Dumnezeu, când ne dăruim spre a înfăptui ceea ce este bine, totul devine posibil, iar acest lucru a fost trăit de Episcopii greco-catolici martiri: „Înțelegem prin darul martirilor cum vocația noastră este aceea de a ne dărui, rămânând fideli Cuvântului lui Dumnezeu, a crea civilizația iubirii, în ciuda tuturor semnelor care o contrastează… Fericitul Episcop martir Alexandru ne lasă o moștenire pe care suntem tentați să o păstrăm, la fel cum spune Sfântul Apostol Pavel, ca o comoară purtată în vase de lut. Care este această comoară pe care ne-o lasă Episcopii Martiri și pentru care astăzi suntem aici?”, s-a întrebat retoric Episcopul, lăsând întrebarea deschisă astfel încât fiecare să o poarte cu sine spre meditație.

La finalul Liturghiei a fost sfințit bustul și Centrul Spiritual dedicat Fericitului Alexandru Rusu. Evenimentul face parte din seria celor propuse de Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, cu ocazia împlinirii a cinci ani de la beatificarea Episcopilor Greco-Catolici Martiri de către Sfântul Părinte Papa Francisc, pe Câmpia Libertății de la Blaj.

Biroul eparhial de presă

FOTO: FB. Arhieparhia Blaj

 

 

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.