Joi, 28 Martie 2024

PS Călin Bot la Cimitirul Săracilor din Sighet: „Ce har de a fi urmași de sfinți martiri!”

Sâmbătă, 8 mai 2021, s-a desfășurat, după un an de pauză provocată de pandemie, pelerinajul în cinstea martirilor și mărturisitorilor secolului al XX-lea, la Cimitirul Săracilor din Sighetu Marmației.

Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost celebrată de la ora 10:30, de către Preasfințitul Vasile Bizău, Preasfințitul Călin Ioan Bot (Episcop Auxiliar de Lugoj), Părinții vicari generali Augustin Butica (Maramureș) și Marius Cerghizan (Cluj-Gherla) și numeroși preoți din Eparhia de Maramureș, precum și din alte Eparhii.

„Iată-ne la locul în care nu doar că celebrăm cu venerație memoria martirilor și mărturisitorilor Bisericii noastre, dar ne inserăm, ne altoim la seva vieții lui Hristos și a vieții lor. Cu ei și prin ei, ne altoim la această sevă de viață. Eu sunt vița, iar vor sunteți mlădițele, a spus Isus. Sevă de viață Dumnezeiască. Acum și mai mult, după ce toți cei șapte episcopi ai Bisericii Greco-Catolice au fost proclamați, în 2 iunie 2019, de către Sfântul Părinte Papa Francisc, la Blaj, fericiți martiri, știm că ei și mulți alții sunt în Dumnezeu. Ei, sfinții fericiți martiri, nu sunt aici, sunt veșnic vii, cu Cel ce a Înviat a treia zi... Ce har de a fi urmași de sfinți martiri!”; sunt cuvintele pline de profunzime spirituală cu care Preasfințitul Călin Bot și-a început cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii. Ierarhul a continuat explicând faptul că acceptarea veștii Învierii lui Hristos a fost, atunci și acum, un proces complex care combină câteva elemente: timpul de asimilare a veștii, acomodarea cu vestea și conexiunile cu profețiile făcute de Isus înainte de moarte, precum și semnele după care ucenicii au putut să-l recunoască pe Cel Înviat. „Toate aceste elemente puse împreună, cu ajutorul harului lui Dumnezeu, ajută la acceptarea acestui fapt extraordinar, care este peste puterea minții de a-l înțelege: Isus Hristos a Înviat!”, a afirmat PS Bot. Ierarhul a încheiat cu o frază menită parcă să deschidă inima credincioșilor spre meditare: „Precum în Evanghelii, există multe vindecări și învieri după învierea lui Isus, dar Învierea Învierii noastre este sus”.

„Mulțumim Domnului că ne-a îndreptat pașii din nou în acest an aici la Sighet... Mă bucur că ne revedem pe acest pământ sfințit de jertfa înaintașilor noștri, fericiții episcopi martiri”, a afirmat PS Vasile Bizău în încheierea celebrării. Ierarhul a adus în lumină câteva pasaje din memoriile Fericitului Episcop Martir Iuliu Hossu, cuvinte pline de viață, de spirit prin care, explică Preasfințitul, pot fi sintetizate atitudinile tuturor episcopilor martiri, dragostea lor pentru credincioșii Bisericii, exprimată în scrierile proprii. „Un mic gest de recunoștință este a veni aici la Sighet pentru a-i cinsti și a cere, prin mijlocirea lor de la Dumnezeu, harul de care avem nevoie. Îi mulțumim lui Dumnezeu că ne dă acest har de a putea să mărturisim și noi și de a ne umple de dragostea Spiritului Sfânt”.

La final, Preasfințitul Vasile a adus în atenția pelerinilor faptul că pe acest pământ sfințit de sângele martirilor și mărturisitorilor secolului XX se va ridica sanctuarul închinat lor, proiect pentru care este nevoie ca toți să participăm, mai întâi prin multă rugăciune, iar apoi cu oferta noastră, la realizarea proiectului.

Biroul eparhial de presă

 

 

 

 

 

 

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.