Sâmbătă, 13 Iulie 2024

Congregația Surorilor Benedictine de caritate și-a început activitatea la Sighetu Marmației în anul 1994.

La sosirea primelor surori în România nu se ştia prea bine în ce chip vor desfăşura misiunea lor. Cei care au dat un stimulent şi o direcţie misiunii au fost copiii care cereau pâine şi astfel, au orientat această prezenţă în favoarea lor. Surorile Benedictine de Caritate au reînnoit spiritul fondatoarei lor şi tuturor copiilor celor mai săraci din cartierele Sighetului, au deschis uşa casei lor pentru a-i hrăni, îmbrăca, educa şi ajuta să-şi petreacă timpul într-un mod mai plăcut, sănătos şi ferit de pericolele străzii. Surorile au răspuns astfel chemării lor - precum Maica Colomba la Roma - de a transmite iubirea lui Dumnezeu fraţilor celor mai mici şi nevoiaşi. În scurt timp, surorile au fost sprijin şi pentru tinerele care nu aveau un rost în viaţă, o familie, un sprijin moral şi material. Numărul copiilor şi a tinerelor creşte, şimţindu-se nevoia pentru noi spaţii: ateliere de croitorie, tricotaje, săli de studiu, sală de mese, serviciu duşuri şi spaţiu pentru o casă, o adevărată familie pentru cine nu avea familie.

Aşa s-a instituit Fundaţia Casa Famiglia Madre Colomba, însuflețită și călăuzită de sora Bianca- Neria Santori osb.

Astăzi, Casa Famiglia Madre Colomba, cu sediul în strada Pintea Viteazu nr 33/A din Sighetu Marmaţiei, îşi desfăşoară activitatea în strada Mihai Viteazu nr 67, unde funcţionează și grădiniţa care poartă numele Fondatoarei: Grădiniţa Madre Colomba. Clădirea cuprinde și săli de clasă pentru elevii care fac parte din proiectul Ai carte ai parte, proiect care are ca scop prevenirea abandonului şcolar. Alte proiecte la care surorile lucrează sunt: casa familială pentru tinere cu nevoi, servicii pentru igienă şi asistenţă medicală, săli pentru educaţie catehetică a copiilor parohiei Greco-Catolice şi formarea morală, religioasă a tinerilor. Astfel, un număr de trei benedictine împreună cu şaisprezece angajaţi și zece voluntari se dăruiesc cu un altruism fără margini pentru a sluji aproapelui.

Surorile ajută peste 180 de persoane care iau aici zilnic prânzul, 12 fete care locuiesc în Centrul rezidențial de tip familial, servicii de igienizare și de educare a copiilor care prezintă risc de abandon școlar, oferindu-le gratuit ajutor în realizarea temelor pentru acasă.

Mai multe informații despre casa surorilor aici.