Vineri, 17 August 2018
Super User

Super User

Senior Reporter @EpiscopiaMM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.

Website URL: http://episcopiaMM.ro

Pusă sub ocrotirea Maicii Sfinte, având ca hram marea sărbătoare Adormirea Maicii Domnului, parohia greco-catolică din Copalnic Mănăștur și-a sărbătorit hramul, duminică, 12 august 2018, anticipându-l cu trei zile.

Bucuria hramului parohiei a fost încununată anul acesta de prezenţa în mijlocul credincioșilor a Preasfinţitului Părinte Vasile Bizău, care alături de Pr. Augustin Butica – vicar general, de Pr. Gheorghe Mihnea – paroh și protopop de Copalnic și de preoții veniți la sărbătoare, a celebrat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în biserica parohială, în prezenţa numeroşilor credincioşi veniți la sărbătoare, atât din parohia Copalnic Mănăștur, cât și din parohiile învecinate.

Întâmpinat de parohul locului, Pr. Gheorghe Mihnea, de primarul comunei, domnul Vasile Ştefan Mihalca, de credincioșii veniți la sărbătoare și de copiii din parohie îmbrăcați în frumoasele straie populare, Preasfințitul Vasile și-a exprimat bucuria de a fi din nou în  mijlocul credincioșilor din Copalnic Mănăștur, în această duminică dinaintea sărbătorii ,,Adormirea Maicii Domnului”, marcând astfel hramul parohiei.

După citirea Sfintelor Evanghelii, a Duminicii și a hramului, Preasfințitul Vasile a ținut un cuvânt de învățătură în care a subliniat importanța cinstirii Maicii Sfinte, Mama noastră spirituală: Sărbătoarea ,,Adormirii Maicii Domnului” ne face să pregustăm ceea ce Dumnezeu a pregătit pentru cei care-l iubesc și această pregustare o trăim astăzi în credință, în speranță, așteptând ca ceea ce s-a întâmplat cu Maica Domnului să se întâmple cu fiecare dintre fiii ei.      

Sărbătoarea ne învață totodată felul în care viața creștină poate să fie trăită după modelul Maicii Sfinte. Având un asemenea model, noi avem la îndemână această analogie a ceea ce înseamnă mama pentru fiecare dintre noi. Iubirea de mamă este o iubire jertfelnică, o iubire care așteaptă, o iubire care nu se grăbește să tragă o concluzie imediat, ci mereu se deschide în speranță înspre ceea ce este mai bun.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, părintele paroh Gheorghe Mihnea a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezența la sărbătoarea parohiei, primarului localității, credincioșilor și tuturor celor care s-au implicat și se implică în mod activ pentru buna desfășurare a evenimentelor și a proiectelor parohiei din Copalnic Mănăștur.

Biroul eparhial de presă

copalnic3 resize

copalnic2 resize

copalnic1 resize

15 August 2018: Programul Mănăstirilor și al Parohiilor care își celebrează hramul de sărbătoarea „Adormirea Maicii Domnului”

 

Mănăstirea „Sfânta Maria”, Baia Mare

            Marți – 14 august

17:30 – Procesiune cu icoana Maicii Domnului

18:00 – Slujba Vecerniei + Litia

19:00 – Paraclisul Maicii Domnului

20:00 – Rozarul

21:00 – Acatistul Maicii Domnului

22:00 – Prohodul Maicii Domnului

23:00 – Rugăciune pentru bolnavi

            Miercuri – 15 august

9:00 – Utrenia

10:30 – Sfânta Liturghie Arhierească - prezidată de Preasfințitul Părinte Vasile Bizău

 

Biserica „Sf. Maria”, Baia Mare

            Miercuri - 15 august

18.00 - Sfânta Liturghie Arhierească prezidată de Preasfințitul Părinte Vasile Bizău

 

Parohia ȘIȘEȘTI

          Miercuri – 15 august

09:00 – Utrenia

10:00 – Rozarul

10:30 – Sfânta Liturghie urmată de procesiunea cu statuia în jurul bisericii. Celebrează și predică Pr. Augustin Butica – Protosincel

 

Parohia TRIP - BIXAD

          Marți – 14 august

19:00 – Vecernie – Pr. Vasile Tămaș                                              

20:00 – Paraclisul Maicii Domnului – Pr. Remus Ghiran

21:00 – Rozariul Maicii Domnului – Reuniunea Mariană Trip-Bixad

22:00 – Sfânta Liturghie: Pr. Vasile Tămaș, Pr. Ovidiu Brîndușe, Pr. Vasile Vraja                 

24:00 – Calea Crucii – Pr. Ștefan Rednic

           Miercuri – 15 august

08:00 – Brâul  Maicii Domnului – Pr. Dumitru Cordoș

09:00 – Rozariul Maicii Domnului – Reuniunea Mariană Trip - Bixad

10:00 – Sfânta Liturghie

 

Mănăstirea BĂSEȘTI

            Marți – 14 august 

20:00 – Slujba Vecerniei

21:00 – Paraclisul Maicii Domnului

22:00 – Prohodul Maicii Domnului

23:00 – Rugăciuni de vindecare - Sfântul Maslu

            Miercuri – 15 august

10:30 – Sfânta Liturghie – Celebrează și predică Pr. Beșkid Gabriel

 

Mănăstirea PRISLOP

          Marți – 14 august

19:00 - Rânduiala Vecerniei şi Maslul cel Mare cu cele șapte ungeri

          Miercuri – 15 august

09:00 – Utrenia

11:00 – Sfânta Liturghie a hramului cu procesiune în jurul bisericii – Celebrează Ierom. Irineu Bârle – Starețul Mănăstirii Prislop

 

Parohia GIULEȘTI 

           Miercuri – 15 august

10:30 – Utrenie

11:00 – Sfânta Liturghie  – Celebrează și predică Pr. Dr. Vasile Iusco – Protopop de Sighet

 

Pe data de 15 august, Preasfințitul Părinte Vasile Bizău va fi prezent și va celebra Sfânta Liturghie în următoarele locații: 

- de la ora 10:30 - la mănăstirea „Sfânta Maria” de pe Dealul Crucii - Baia Mare

- de la ora 18:00 - la Biserica „Sfânta Maria” din Baia Mare.

Biroul eparhial de presă

Intalnirea anuala a Reuniunii Mariane din protopopiatele Satu Mare si Oas

10 august 2018 – MANASTIREA  PRILOG

PROGRAM DE ACTIVITATE

Tema intalnirii: “Taria in credinta prin Maria”

Textul de meditat: Episcopii Greco-catolici martiri - model de tarie in credinta - Nici vanturile nici valurile vietii nu i-au putut schimba pe episcopii nostri  de la credinta cea una si sfanta catolica,in pelerinajul pamantesc petrecut alaturi de Isus si Maica Domnului pentru a primi cununa  cereasca – rasplata constiintei curate si a datoriei implinite.

Activitatile se vor desfasura  la Manastirea Baziliana Prilog sub indrumarea  parintilor prezenti in aceasta zi la intalnire. 

VINERI 10 august 2018

Ora 10,00Sosirea membrilor Reuniunii Mariane din protopopiatele Satu Mare si Tara Oasului si primirea la Manastirea Prilog.

Ora 10,30 Sfanta Liturghie - celebrata de toti preotii prezenti urmata de predica si cuvantul de deschidere al intalnirii tinut de pr. protopop Iacob Feier

Ora 12,00Prima meditatie tinuta de  Pr.Vraja Vasile.   

Ora 12,30Reflexie. Meditatie individuala asupra cuvantului de invatatura; Silentiu

Ora 13,00Rugaciune comuna in biserica la Icoana Maicii Domnului. Rugaciunea  Unchiului  Mihai - Prima si al doua rugaciune  a unchiului Mihai ;

Ora 13,30Gustare individuala, odihna, relaxare, meditatie

Ora 15,00Recitarea  Sf.Rozariu(misterele de lumina)  Intonarea unui cantec marian.  Prezentarea grupurilor venite din parohiile protopopiatelor. Activitatea Reuniunii Mariane in parohii  si recomandari care se impun pentru activizarea membrilor RM.

Ora 16,00A doua meditatie  a pr.dr. Timbus Ioan - BM

Ora 16,30Reflexie. Meditatie individuala asupra cuvantului de invatatura; Silentiu

Ora 17,00Paraclisul Maicii Domnului – RM Satu Mare.

Ora 17,30 Meditatii personale,rugaciuni la Icoana Maicii Domnului

Ora 18,00A treia meditatie tinuta de Pr.Fodorut Florin - SM

Ora 18,30Reflexie. Meditatie individuala asupra cuvantului de invatatura; Silentiu 

Ora 19,00Concluzii prezentate de Ana Maria  Zbona - RM Tarsolt si Vida  Maria RM Satu Mare membre  in comitetul eparhial al  Reuniunii Mariane; Impresii ale participantilor la intalnire; Cantec Marian  

Tema principala din acest an a fost “Taria in credinta prin Maria

Sa ne indreptam atentia  spre’’Mama Noastră“ care ne oferă viaţa ei de rugăciune şi ne arată cum se poate creşte spiritual. Totul se îndreaptă spre persoana lui Isus Cristos. Sfanta Fecioara Maria  ştie că toate calităţile ei rezultă doar din relaţia ei personală cu Isus Cristos. Toate  sfaturile Ei au un singur scop: să ne aducă la Isus. Şi a veni la Isus înseamnă să atingi izvorul vieţii care are apa ce nu seacă niciodată. Pentru că Isus este modelul unui om care este în acelaşi timp Dumnezeu.

Ora 19.30 Rugaciune de multumire la  Icoana Maicii Domnului  si  la  mormantul Unchiului Mihai;

Ora 20,00Gustare individuala,odihna,meditatie

De la ora 21 si pe tot parcursul noptii va fi program  in biserica  tinut de parintii bazilieni prezenti: Vecernia, Acatistul Maicii Domnului, Rozarul de marire, Adoratie euharistica tinuta de Pr.Anton Crisan  din Cluj Napoca cu grupul de rugaciune “Triunful Inimii Neprihanite”, Cantece  euharistice mariane, Canonul Domnului nostru Isus Cristos, Canonul ingerului pazitor, Acatistul sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril

Ora 5 Sfanta Liturghie

Ora 6.30 Incheiere, Plecarea acasa

Prilog  10 August 2018  

Ana Maria Zbona- RM Tarsolt

Vida Maria Iuliana RM  Satu Mare

  Membre in Comitetul Eparhial al RM

 

În perioada 2-13 iulie s-au desfășurat, la Baia Mare, cele două serii de cursuri pentru formarea permanentă a clerului din Eparhia de Maramureș. În prima serie, perioada 2-6 iulie, cursurile au fost ținute de părintele Laurențiu Costin de la parohia Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Municipiul Satu Mare, iar în cea de-a doua, perioada 9-13 iulie, cursurile au fost ținute de părintele Marius Taloș SJ, superior regional al iezuiților din România.

Într-o atmosferă de bucurie generată de reîntâlnirea și comuniunea de rugăciune, programul cursurilor a început luni, 2 iulie 2018, cu un cuvânt de bun venit rostit de Preasfințitul Părinte Vasile Bizău.

În fiecare dimineață s-a celebrat Sfânta Liturghie la parohia Sfânta Cruce din Baia Mare, iar după servirea micului dejun, a urmat prima parte cursurilor, la Centrul Universitar Nord din Baia Mare. În cea de-a doua parte a zilei, după servirea prânzului și momentele de comuniune, a urmat a doua parte a cursurilor după care s-a servit cina la cantina Centrului Universitar.

În Eparhia de Maramureș anul 2018 este dedicat Sfintei Scripturi, având ca temă generală La Școala Cuvântului. În acest context, și cursurile de anul acesta se axează pe această temă a Scripturii.

În prima serie de cursuri, părintele Laurențiu le-a vorbit preoților prezenți de contextul istorico- geografic-arheologic în care să se așeze apariția Sfintei Scripturi. A fost prezentată istoria poporului lui Israel dintr-o perspectivă științifică, arătând totodată modul în care acest popor a fost influențat de diferite culturi pe care le-a întâlnit. Iar aceste influențe se manifestă la nivel de limbă, la nivel de limbaj sacru, la nivel de ritualuri și structuri religioase. După aceea s-a prezentat cuvântul Scripturii ca și creație literară, arătând anumite lucruri specifice literaturii biblice. După ce s-au subliniat aceste dimensiuni ale contextului istoric, cultural și lingvistic, în zilele următoare părintele Laurențiu a vorbit de recunoașterea Bibliei ca și Cuvânt al lui Dumnezeu. Iar această recunoaștere duce la recunoașterea unui canon, la formarea canonului scripturistic. După expunerea canonului biblic s-a trecut la principii de interpretare a bibliei, atât in ambient protestant și mai apoi în comparație cu cel catolic. Acest parcurs catehetic de câteva zile s-a încheiat cu expunerea, din partea părintelui Laurențiu, a unor principii călăuzitoare pentru o atitudine sănătoasă în fața cuvântului Sfintei Scripturi.

În cea de-a doua săptămână a cursurilor, urmând aceeași temă generală, La Școala Cuvântului, părintele Marius Taloș SJ, le-a vorbit preoților prezenți de importanța predicării care trebuie să-l aibă în centru pe Hristos. Pornind de la Sfânta Scriptură ca fiind inima predicării, părintele și-a început cursul prin asemănarea predicării Cuvântului lui Dumnezeu cu două icoane biblice: Drumul lui Isus cu cei doi ucenici spre Emaus și discursul Sfântului Pavel la Areopag. S-au prezentat totodată și diferite modele de predicare în istoria Bisericii și anume: Modelul apocaliptic al Bisericii primare; modelul elenistic al perioadei patristice; modelul roman-catolic medieval; modelul protestant adus de reforma lui Luther și modelul ecumenic. Predicatorii sunt horticultorii Împărăției lui Dumnezeu pe pământ, ei trebuie să încurajeze lucrarea lui Dumnezeu pe pământ, nu să fie doar semănători de vorbe. Este important ca mesajul predicii să fie adaptat nevoilor și nivelului oamenilor. Într-o lume care propune alte valori, alte căi de a găsi fericirea, preotul prin predicile sale trebuie să știe să-l propună mereu pe Dumnezeu care vine în întâmpinarea noastră. Predicatorul trebuie, mai întâi de toate, să dezvolte o mare familiaritate personală cu cuvântul lui Dumnezeu: nu-i este suficientă cunoașterea aspectului lingvistic sau exegetic, care este totuși necesar; el trebuie să se apropie de cuvânt cu o inimă docilă și înclinată spre rugăciune, pentru ca acest cuvânt să pătrundă profund în gândurile și sentimentele sale și să dea naștere unei mentalități noi în sufletul său (EG).

După Sfânta Liturghie de încheiere a cursurilor din acest an, Preasfințitul Părinte Vasile a mulțumit tuturor preoților prezenți, organizatorilor care s-au implicat pentru buna reușita a acestui proiect, dar și preoților și credincioșilor de la parohia Sfânta Cruce care au fost gazda celebrărilor liturgice.

Desfășurarea acestor cursuri, pe perioada verii, constituie totodată și un bun prilej pentru preoți de a-și clarifica anumite probleme cu care se confruntă în parohie, indiferent de ce natură și totodată

posibilitatea de a socializa unii cu alții și de a întări legăturile de solidaritate cu preoții din alte protopopiate.

cursuri preoti 01

cursuri preoti 02

Biroul eparhial de presă

Vineri, 29 iunie 2018, când întreaga Biserică îi cinstea pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, cei între apostoli mai întâi pe scaun şezători şi lumii învăţători, Preasfințitul Părinte Vasile Bizău s-a aflat în mijlocul credincioșilor din parohia Bârsana-centru. Întâmpinat de parohul locului – pr. dr. Ioan Codrea, de pr. dr. Vasile Iusco – protopop de Sighet, de primarul localității – domnul Teodor Ștefanca și de numeroși preoți și credincioși, Preasfințitul Părinte Vasile și-a exprimat bucuria de a fi în mijlocul credincioșilor din parohia Bârsana, parohie care a reușit să-și construiască propria biserică imediat după anii 1990.

Împreună cu preoții și numeroșii credincioși veniți la sărbătoare, Preasfințitul Vasile a pornit într-o frumoasă procesiune spre biserica parohială, unde s-a celebrat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Înainte de Sfânta Liturghie, Preasfințitul Vasile a sfințit noua masă a sfântului altar făcută prin grija părintelui paroh și jertfa credincioșilor. În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Vasile a subliniat importanța altarului în viața de credință a comunității: Altarul este cel care vorbește în mod continuu de prezența lui Dumnezeu în mijlocul unei comunități, fiind centru unei biserici. Altarul leagă comunitatea: credincios de credincios, pentru că în jurul aceluiași altar toți credincioșii aduc mărire lui Dumnezeu.

Aflat la ceas aniversar, 25 de ani de preoție și de pastorație în parohia Bârsana, părintele paroh Codrea Ioan a primit din partea primarului localității, domnul Teodor Ștefanca, titlul de cetățean de onoare al comunei Bârsana.

După Sfânta Liturghie, Preasfințitul Vasile a binecuvântat noua sală construită prin grija părintelui paroh și cu osteneala credincioșilor din Bârsana, care urmează să deservească ca locație pentru toate activitățile pe care le desfășoară parohia.

sf petru01

sf petru02

 

Sărbătoare în parohia Cicârlău

Continuând cinstirea Sfinților Petru și Pavel, duminică, 1 iulie a.c., Preasfințitul Părinte Vasile a celebrat Sfânta Liturghie în parohia Sfinții Apostoli Petru și Pavel din localitatea Cicârlău. Și în această parohie, Preasfințitul Vasile a fost întâmpinat cu multă căldură de părintele paroh Anton Dobrican, de părintele Ioan Sălăgean – protopop de Seini, de primarul comunei Cicârlău – domnul Sorin Lupșe și de numeroși preoți și credincioși veniți la sărbătoarea parohiei.

La finalul Sfintei Liturghii, după mulțumirile aduse de părintele paroh atât Preasfințitului Vasile pentru prezența în parohie la doi ani după sfințirea bisericii, cât și preoților și tuturor credincioșilor veniți în număr mare la sărbătoare, primarul comunei – domnul Sorin Lupșe a conferit Preasfințitul Părinte Vasile Bizău titlul de cetățean de onoare al comunei Cicârlău. Mai apoi, întreaga comunitate s-a deplasat la casă parohială, acolo unde Preasfințitul Vasile a binecuvântat noua casă parohială, încununând astfel eforturile părintelui paroh și ale credincioșilor din parohia Cicârlău.

Sărbătoarea s-a încheiat printr-o agapă frățească la căminul cultural din localitate, care poartă numele cunoscutului interpret de muzică populară Nicolae Sabău, fiu al acestei localități.

Biroul eparhial de presă

sf petru03

sf petru04

Începând cu data de 23 iunie timp de opt săptămâni Parohia Greco-Catolică Sf. Nicolae din Satu Mare (Pr. Adalbert Pallai) și Parohia Greco-Catolică din Peleș (Pr. Béla Pallai) îi așteaptă pe tineri inclusiv cei care vor să devină cantori și nu numai, la cursuri de cantori și cântăreți bisericești. Cursurile organizate cu aprobarea Comisiei Eparhiale Liturgică şi de Artă Sacră (CELAS) al Eparhiei Greco-Catolice de Maramureş și cu sprijinul Școlii de Artă din Satu Mare se desfășoară în limbă maghiară. La prima întâlnire au participat din localitățiile Satu Mare, Carei, Ciocaia, Oradea, Pișcolt, Peleș, Agriș, Micula, Bercu, Dorolț, Petea și Livada. Pr. Fodoruț Florin, președintele CELAS, prezent și el la începutul acestei iniáiative, le-a felicitat pe organizatori dar mai ales pe participanți subliinind faptul că mulți tineri sunt dispuși să devină cantori și să ajute preoții la slujirea altarului. Participanții cursurilor trebuie să aibă 14 ani împliniți, dorind să învețe cel puțin timp de trei ani, după care, dacă doresc , vor putea deveni cantori activi. În primul an se vor învăța melodiile Bisericii orientale, cântările greco-catolice, Sf. Liturghie, Vecernia, Utrenia, Stihovnele, Paraclisul, prohimenele, glasurile, slujba de înmormântare, slujba cununiei dar nu numai cântece greco-catolice, ci chiar teorie, liturgică, cateheză, tipic bisericesc etc. Printre altele scopul acestui program este de a pregăti persoane pentru a fi cantor și nu în ultimul rând păstrarea melodiilor, ocrotirea sau chiar salvarea cântecelor bisericești. Acest program este un mare aventaj pentru greco-catolici de a ajuta în problema lipsei de cantori. În primul an cursurile încep de la orele 10:00. Amănuntele privind înscrierea și participarea la cursuri se găsesc pe situl www.nicolaos.ro.

Sponsorii programului sunt următoarele: BGA (Fundația Bethlen Gábor Alap), Asociația Nicolaos, Asociația Sf. Eirene de la parohia Sf.Nicolae Satu Mare, Asociația Sf. Ana din Peleș. Trebuie amintit că Pr. Istvan Kozsan, judecător al tribunalului intereparhial de primă instanță a realizat un statut pentru acest program, în care sunt prevăzute problemele esențiale referitoare la cantori și cântăreți bisericești.

Pr. Drd. Béla Pallai

curs cantori01

curs cantori02

curs cantori03

curs cantori04

Ca în fiecare an, sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul (24 iunie) a reunit în biserica greco-catolică din Dragomirești un mare număr de credincioși atât din localitate, cât și din parohiile învecinate. Întâmpinat de părintele paroh Vasile Hotico, părintele Vasile Codrea – protopop de Iza-Vișeu, de primarul localității, Domnul Vasile Țiplea și de ceilalți preoți veniți la sărbătoare, Preasfințitul Vasile și-a exprimat din nou bucuria de fi în mijlocul credincioșilor din localitatea natală pentru a se ruga împreună și a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru toate harurile revărsate asupra poporului Său. Anul acesta se împlinesc zece ani de când Preasfinția Sa participă în calitate de episcop la sărbătoarea parohiei din localitatea natală.

Într-o atmosferă de sărbătoare și profundă liniște sufletească a fost celebrată sfânta Liturghie în fața bisericii parohiale, construită din lemn în stil maramureșean și care prin arhitectura-i proprie înnobilează această zonă a Maramureșului istoric.  Preasfinția Sa i-a avut alături la sfântul altar pe părintele paroh Vasile Hotico, preoții protopopi Vasile Codrea și Vasile Iusco și numeroșii preoți din localitățile învecinate veniți la Dragomirești pentru a-l cinsti pe ocrotitorul acestei parohii, sfântul Ioan Botezătorul.

După citirea Sfintelor Evanghelii, a Duminici și a hramului, Preasfinția Sa a ținut un frumos cuvânt de învățătură prin care a subliniat importanța ascultării Cuvântului lui Dumnezeu, asemenea profeților și a sfântului Ioan Botezătorul. Ascultarea Cuvântului lui Dumnezeu îl face pe creștin să-și înțeleagă mai bine rostul și menirea sa. Înțelegându-și menirea sa, omul aduce pe de-o parte laudă lui Dumnezeu și pe de altă parte va fi un om care iubește. Creștinul care iubește nu trebuie să uite de acest dat de credință: că viața este sacră, că este sfântă și că este un dar al lui Dumnezeu. Această sacralitate a vieții se vede din această întâlnire a vieții nenăscute, când Ioan îl întâlnește pe Isus abia conceput în sânul Preasfintei Fecioarei Maria. Când s-au întâlnit cele două, Elisabeta s-a bucurat și pruncul a tresăltat de bucurie în pântecele ei. Întâlnirea dintre Ioan Botezătorul și Isus, încă nenăscuți, arată sacralitatea vieții și semnul iubirii lui Dumnezeu.

Dacă pornim de la această cinste pe care o avem, acea de creștin, se va oglindi și în afară noastră și în societatea în care trăim – atât de divizată –, această omenie și trăire în Cuvântul lui Dumnezeu. Un exemplu de omenie reiese din evanghelia duminicii, cea a sutașului roman. Sutașul roman vine la Isus să-i ceară un favor pentru unul dintre soldații săi. Încrederea sutașului roman în Cuvântul lui Dumnezeu împreună cu iubirea lui sunt lăudate de Isus, de aceea îl dă exemplu celor prezenți. Doar credința fără de iubire devine fanatism, însă ea când este însoțită de iubire se transformă în sfințenie. Acest exemplu al omeniei sutașului roman face parte din mesajul pe care evanghelia duminicii ni-l transmite și nouă pentru ca în această lume în care trăim, cu toate provocările ei, să nu uităm de acest Cuvânt al lui Dumnezeu care își amintește de noi și care este binevoitor față de noi.

La finalul sfintei Liturghii, părintele paroh Vasile Hotico a mulțumit Preasfințitului Părinte Vasile pentru prezența anuală la sărbătoarea parohiei, preoților prezenți și tuturor credincioșilor veniți la sărbătoare. Domnul Vasile Țiplea, primarul localității a mulțumit la rândul său Preasfinției Sale pentru prezența în localitatea Dragomirești, înmânându-i totodată și o diplomă din partea Academiei Române, în semn de înaltă prețuire și mulțumire pentru prezența Preasfinției Sale la inaugurarea Centrului de cercetări Teologico-Filozofice din Dragomirești din data de 14 aprilie 2018.

După înconjurarea bisericii și ungerea cu ulei binecuvântat, credincioșii prezenți la sărbătoare au fost invitați la o agapă frățească oferită de credincioșii parohiei.

Biroul eparhial de presă

dragomiresti01

dragomiresti02

dragomiresti03

Marți, 26 Iunie 2018 00:00

Campus organizat în parohia Călinești

”Curajoși ca Maria” și-au propus să fie copiii din Călinești după cele patru zile de campus organizat de parohie împreună cu Surorile lui Isus Răscumpărătorul în perioada 18-21 iunie.

În fiecare zi li s-a prezentat copiilor câte un episod din viața Sfintei Fecioare Maria de unde au cules o frază centrală și un mesaj.  Astfel au reflectat asupra:

  • Bunei vestiri: ”Iată slujitoarea Domnului. Fie mie după cuvântul tău”

- curajul de a-i spune ”Da” lui Dumnezeu

  • Pierderii și regăsirii lui Isus în templu: ”Trebuie să fiu în casa Tatălui meu”

- curajul de a-l pune pe Dumnezeu pe primul loc

  • Nunta din Cana: ”Faceți tot ce vă va spune!”

- curajul de a se implica

  • Maria sub cruce: ”Iată Mama ta!”

- curajul de a fi Mama lumii

Cu toții am cunoscut-o mai mult pe Mama noastră cerească, am venerat-o și,  i-am oferit  un veșmânt, o coroană, un buchet si o cunună de rugăciuni.

Ei ne încredințăm spunând:

Sub ocrotirea ta alergăm, preasfântă  Născătoare de Dumnezeu, nu ne dispreţui rugăciunile în nevoile noastre, ci ne mântuieşte pururea de toate primejdiile, Fecioară slăvită şi binecuvântată. Amin.

 Sr. Mariana

calinesti01

calinesti02

calinesti03

calinesti04

 

În perioada 14 – 17 Iunie Preasfințitul Părinte Vasile Bizău a participat la Întâlnirea anuală a  Episcopilor Catolici Orientali din Europa. Evenimentul s-a desfășurat în Eparhia Lungro a Italo-Albanezilor din Italia continentală, gazdă fiind PS Mons. Donato Oliverio, Episcopul eparhial al locului. Tema centrală a întâlnirii a fost „Chipul unei Biserici Orientale. Teologie – Drept particular – Liturgie”.

AICI se poate vedea Comunicatul oficial al celei de-a 21-a Întâlnire a Episcopilor Catolici Orientali din Europa

Biroul eparhial de presă

intalnire episcopi lungro

Miercuri, 13 iunie a.c., în cadrul sărbătorii hramului parohiei, biserica greco-catolică Sf. Anton din Baia Mare a îmbrăcat veșminte luminate pentru a-L lăuda pe Dumnezeu și pentru a-și cinsti ocrotitorul, Sf. Anton din Padova. Cu ocazia încheierii ”trezenei” (13 Liturghii) Sfântului Anton, dar și a pregătirii spirituale pentru praznic, s-a celebrat o seară de veghe ce a cuprins un bogat program spiritual. Seara de veghe a început cu celebrarea Vecerniei, după care grupul din Reuniunea Mariană au rostit rugăciunea Rozariului. Mai departe s-a celebrat dumnezeiasca Liturghie, iar după aceea rugăciunea Paraclisului. Totul s-a încheiat cu un timp de priveghi și adorație în care credincioșii au putut asculta lecturi din Vechiul și Noul Testament referitor la pâine – pâinea vieții, după care ”seara” s-a încheiat cu un cuvânt de învățătură și cu Binecuvântare euharistică. Credincioșii prezenți la seara de veghe au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe Preasfințitul părinte Vasile, episcopul eparhial, care a prezidat Sf. Liturghie și a adresat un cuvânt de învățătură pentru cei prezenți la lumina scrisorii apostolice ”gaudete et exultate”. La seara de veghe au fost prezenți și numeroși preoți, părintele profesor Gabriel Marincaș, paroh de Gherla, a rostit spre final un scurt cuvânt de învățătură despre pâinea vieții.

Sărbătoarea a continuat a doua zi, miercuri, când la ora 18 s-a celebrat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a hramului, fiind prezidată de Protosincelul (Vicar general) eparhiei de Maramureș, Pr. Augustin Butica. Acesta a rostit cuvântul de învățătura în care le-a vorbit credincioșilor despre viața Sfântului Anton subliniind diferite aspecte spirituale din viața acestuia. La Liturghie au concelebrat un număr mare de preoți invitați din eparhia de Maramureș dar și din alte eparhii. Tot în cadrul acestei frumoase sărbători au primit ”prima împărtășanie solemnă” un grup de șapte copii din parohie. După ce părintele paroh Florin Marușciac a adresat cuvântul de mulțumire celor prezenți, precum și celor care au ajutat la buna desfășurare a praznicului, s-au sfințit crinii ce s-au adus. Crinul reprezintă semnul purității vieții Sfântului Anton. Atât la seara de veghe cât și la Sfânta Liturghie din ziua hramului au participat numeroși credincioși din Baia Mare, împrejurimi sau din alte locuri, care sperăm au putut experimenta bucuria comuniunii în rugăciune.

Sărbătoarea s-a încheiat cu binecuvântarea finală, după care credincioșii au avut ocazia să venereze relicvele Sf. Anton care se află în parohie. Sperăm ca toți cei care au participat la această sărbătoare să se fi împărtășit de harul îndumnezeitor al Spiritului Sfânt dar și de harurile pe care Dumnezeu le revarsă prin Sf. Anton, care este unul dintre cei mai cunoscuți și venerați sfinți ai Bisericii Universale.

Biroul eparhial de presă

sfantul anton1

sfantul anton2

sfantul anton3

sfantul anton4

sfantul anton5