Marți, 22 Mai 2018
Super User

Super User

Senior Reporter @EpiscopiaMM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.

Website URL: http://episcopiaMM.ro

În această perioadă are loc pelerinajul național cu relicvele Sf. Anton de Padova organizat de Frații Minori Conventuali, Provincia Sf. Iosif din România. Acestea au poposit recent și în Eparhia greco-catolică de Maramureș. Astfel, marți 15 mai, Parohia Sf. Anton a găzduit relicvele marelui Sfânt. La ora 7.30 a fost primită relicva, iar în prezența a numeroși credincioși și preoți a fost celebrată Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, prezidată de Pr. Daniel Fechetă de la Bazilica Sf. Anton, după care credincioșii au avut ocazia până la ora prânzului (1400) să se reculeagă și să-și aducă intențiile de rugăciune Sfântului.

În ziua următoare, 16 mai, relicva a poposit la Sighetu Marmației în biserica „Cristos Regele universului”, unde la ora 900 s-a celebrat Sfânta Liturghie, după care credincioșii au avut posibilitatea să venereze relicvele până la prânz. Spre seară relicva a ajuns în biserica “Sfânta Treime” din Negrești-Oaș, unde la ora 1800 s-a celebrat Sfânta Liturghie. Înainte și după Liturghie credincioșii au venerat relicva, prezentându-și intențiile de rugăciune care vor fi duse la Padova, acolo unde se află mormântul Sfântului Anton.     

Sfântul Anton de Padova (1195-1231) este unul dintre cei mai venerați sfinți din Biserica Catolică. A fost călugăr și preot al Ordinului Franciscan, canonizat la 13 mai 1232, la un an de la trecerea în veșnicie. La 16 ianuarie 1946 a fost proclamat Doctor al Bisericii, liturgic fiind comemorat în fiecare an la data de 13 iunie.

Pr. Florin Marusciac

moaste sf anton 1

moaste sf anton 2

moaste sf anton 3

moaste sf anton 4

Miercuri, 16 Mai 2018 00:00

Pelerinajul de la Sighet

Pelerinajul de la Sighet: o adevărată vizită Ad Limina Apostolorum la mormintele apostolilor noștri

Urmând exemplul creștinilor primelor secole, care mergeau să se roage şi să celebreze sfânta Liturghie în locurile de îngropare ale martirilor pentru Biserica lui Hristos, în Eparhia de Maramureș, în a doua sâmbătă din luna mai a fiecărui an, are loc tradiționalul pelerinaj național la Cimitirul Săracilor din Municipiul Sighetu Marmației, pentru a-i comemora pe martirii și mărturisitorii secolului al XX-lea.

Ajuns la cea de-a XVI-a ediție, mii de credincioși însoțiți de sute de preoți din întreaga țară au luat calea Sighetului, spre locul cu ,,cel mai mare antimis din țara noastră” pentru a cinsti memoria și a se închina cu reverență în fața atâtor mărturisitori care prin sânge și suferință au ridicat o catedrală a cunoștinței și a libertății noastre religioase.

Cântând pricesne și recitând rugăciunii, de la ora 9:15, o parte dintre pelerinii veniți la sărbătoarea martirilor au pornit în procesiune, de la Memorialul Durerii spre periferia orașului, în locul în care se află cimitirul și unde se celebrează sfânta Liturghie. În timpul procesiunii, care reface într-un mod simbolic ultimul drum pământesc parcurs de cei ce și-au găsit sfârșitul în închisoarea din Sighet, surorile din Congregația Maicii Domnului din Sighetu Marmației, împreună cu seminariștii prezenți, au condus rugăciunea „Calea Crucii” citind fragmente din sfânta Scriptură și din cărți scrise despre viața episcopilor martiri.  

De la ora 10:30, la altarul special amenajat din apropierea Cimitirului, a fost celebrată Sfânta Liturghie de Preafericitul Părinte, Lucian Card. Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Greco-Catolice, avându-i alături la sfântul Altar pe Preasfințitul Părinte Vasile Bizău, Episcop de Maramureș, pe Preasfințitul Părinte Alexandru Mesian – Episcop de Lugoj, pe Preasfințitul Părinte Virgil Bercea – Episcop de Oradea, pe Preasfințitul Părinte Florentin Crihălmeanu – Episcop de Cluj-Gherla și Preasfințitul Părinte Nil Yuriy Lushchak – Episcopul auxiliar de Užhorod – Ucraina.

Pelerinajul de la Sighet este o adevărată vizită Ad Limina Apostolorum pe care o facem la mormintele apostolilor noștri de la Sighet. Cu aceste cuvinte, Preasfințitul Părinte Florentin Crihălmeanu, Episcopul eparhial de Cluj-Gherla și-a început cuvântul de învățătură. Pornind de la martiriul Marelui Arhiereu Isus Hristos, Păstorul cel Bun care își dă viața pentru oile Sale, Preasfințitul Florentin a explicat semnificația martirului ca fiind o experiență spirituală de viață ce izvorăște dintr-o inimă care-l iubește pe Domnul ca pe un Adevăr suprem și bine maxim la care nu se poate renunța. Biserica noastră, când vorbește de martirii secolului al XX-lea, are însă o notă particulară pe care sfântul Ioan Paul al II-lea o sublinia cu tărie spunând: Biserica voastră a oferit o mărturisire dureroasă și dificilă de fidelitate față de unitate de aceea merită numele de Biserică a martirilor și mărturisitorilor pentru unitate, adevăr și iubire.

La sfârșitul sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Lucian Card. Mureșan a adresat un scurt cuvânt de salut tuturor pelerinilor prezenți la pelerinaj, exprimându-și bucuria de a fi prezent pe acest pământ sfânt de martiriu care este Cimitirul Săracilor din Sighetu Marmației, îndemnându-i totodată pe toți cei prezenți la rugăciune și la statornicie în credință: doar astfel, jertfa martirilor noștri de aici de la Sighet și din celelalte locuri de exterminare, va aduce roade bogate pentru binele întregului popor român.

În calitate de gazdă, Preasfințitul Părinte Vasile Bizău a adus mulțumiri tuturor celor prezenți, Preafericitului Părinte Lucian Card. Mureșan, episcopilor, preoților și tuturor pelerinilor. Mulțumiri și recunoștință au fost aduse credincioșilor care, în fiecare an, oferă bucate celor veniți la pelerinaj.

Biroul eparhial de presă

pelerinaj sighet 1 resize

pelerinaj sighet 2 resize

pelerinaj sighet 3 resize

În data de 9 mai 2018, Școala Primară „Episcop Dr. Alexandru Rusu” – înființată la inițiativa Episcopiei Greco-Catolice de Maramureș în toamna anului 2015 –, și-a sărbătorit patronul spiritual prin activități specifice de sărbătoare.

Purtând numele primului episcop greco-catolic de Maramureș, Ziua Școlii este legată de data în care episcopul de vrednică amintire Alexandru Rusu, martirizat în temnițele comuniste pentru credință, a trecut la cele veșnice în închisoarea de la Gherla în data de 9 mai 1963.

Sărbătoarea a debutat în capela din incinta școlii prin săvârșirea unui Te-Deum oficiat de Preasfințitul Părinte Vasile Bizău în prezența elevilor și a cadrelor didactice în semn de mulțumire pentru toate darurile revărsate asupra acestei instituții educative. Au urmat o serie de programe artistice susținute de copiii de la grădiniță, după care cei prezenți la acest eveniment au avut posibilitatea de a vizita expozițiile lucrărilor realizate de școlari. După servirea prânzului, elevii, ajutați de învățători și îndrumați de cunoscutul olar Daniel Leș, au participat la un atelier de olărit.

Evenimentul a fost încununat de sfânta Liturghie celebrată de Preasfințitul Părinte Vasile Bizău, la care a participat întreg personalul Școlii Primare ,,Episcop Dr. Alexandru Rusu”.

Biroul eparhial de presă

ziua scolii 1

ziua scolii 2

ziua scolii 3

Sâmbătă, 12 mai 2018, va avea loc la Sighetu Marmației pelerinajul național în cinstea martirilor Bisericii Catolice din România. Ajuns la a XVI-a ediție, evenimentul se va desfășura după următorul program:

Ora 9:15 – Procesiune solemnă cu plecare din fața Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, fosta închisoare. (Strada Corneliu Coposu, nr. 4)

10:30 – Sfânta Liturghie arhierească celebrată la altarul amenajat în Cimitirul Săracilor

Ca în fiecare an, aici, la Sighet, sunt așteptați credincioși, preoți și episcopi catolici de ambele rituri pentru a celebra Sfânta Jertfă Liturgică la Cimitirul Săracilor.

Vă așteptăm cu drag la acest important eveniment din viața Bisericii noastre!

Biroul eparhial de presă

Miercuri, 18 Aprilie 2018 00:00

Parohia Greco-Catolică Potău

 

Parohia Greco-Catolică Potău

 Hramul: Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril

 Protopopiatul Seini

 

Preot:

Mihai Apan

 

 Adresă biserică:  

str.Principală, nr.332 , jud.Satu Mare.

 

Liturghie Duminicală: 10:30  

Orar Liturgic: -  Zile Lucrătoare: 9:00

                      - Duminici și Sărbători: 10:30

Alte Oficii:     -     Ȋn prima vinere din lună devoţiune catre Preasfăntă Inimă a lui Isus.

                              Liturghia este urmată de Litania Preasfintei Inimi a lui Isus şi

                              Consfinţirea către Preasfănta Inimă a lui Isus .

 • Ȋn prima sâmbătă din lună, după Sfânta Liturghie – Litania ȋn cinstea Inimii Neprihănite a Mariei şi Consfinţire la Inima Neprihănită a Mariei.
 • Ȋn prima Duminică din lună Binecuvântarea Euharistică.
 • Ȋn parohia noastră am ȋnfiinţat la 13 august 2006 Devoţiunea ”Rozariului Viu”. Patroana acestei devoţiuni a „Rozariului Viu”este Sfânta Filomena, pomenită pe data de 5 iulie.
 • Sfanta Liturhie din această dată este urmată de Litania Sfintei Filomena compusă de Sfântul Ioan Maria Vianney.
 • Luna mai, lună ȋnchinată Maicii Domnului, cuprinde Novenă de 31 zile. Sfânta Liturghie este urmată de meditaţia zilnică, rugăciunea din ziua respectivă şi Litania Lauretană.
 • Din 1 – 14 august ora 19,00 Paraclisul Maicii Domnului.
 • Devoţiuni la : Sfântul Iosif, Sfântul Anton, Sfânta Rita.
 • Ȋn 1990 s-a reȋnfiinţat Parohia Greco Catolică Potău de catre

Preotul Protopop Condor Gheorghe. Oficiile religioase s-au desfaşurat ȋn fosta casă a preotului greco –catolic Sabău Alexandru ȋntr-o cameră.

 • Ȋn 2001 martie 12 s-a cumpărat ȋntregul imobil unde apoi s-a amenajat o Capelă mai spaţioasă. După pr.protopop Condor Gheorghe au urmat pr.Manu Mircea, pr.Florea Ioan şi pr.Apan Mihai.
 • Ȋn timpul Posului Paştelui ȋn fiecare miercuri şi vineri de la orele 17,00 „Calea Crucii”.
 • Ȋn Săptămâna Mare joi de la orele 18,00 Denia celor douăsprezece Evanghelii ; Vinerea Mare orele14,00 Prohodul Domnului.
 • Programul de Sărbătoarea Ȋnvierii : orele 00,00 Denia Ȋnvierii, ora 8,00 Sfânta Liturghie, orele 15,00 Vecernea Cea Mare, luni şi marţi Sfânta Liturghie orele 10,30.
 • Programul la Sărbătoarea Naşterii Domnului : 24 decembrie ora 18,00 Denia Naşterii Domnului, 25 decembrie ora 10,30 Sfânta Liturghie, 26 decembrie, 27 decembrie ora 10,30 Sfânta Liturghie.

Număr familii: 44.

Număr credincioși: 70 (bărbaţi 32, femei 44)

Număr de elevi care participă la orele de religie : 2

Număr de copii şi tineri până la 20 ani : 10

            Adresă biserică: Potău, str.Principală, nr.332 , jud.Satu Mare.

Casă parohială + capelă : Potău, str.Principală nr.332, jud.Satu Mare.

                          

Adresă casă parohială: Seini, str.Nicolae Bălcescu, nr.20

            Contact:

 

Miercuri, 18 Aprilie 2018 00:00

Parohia Greco-Catolică Jibou

jibou 

Parohia Greco-Catolică Jibou

 Hramul: Neprihănita Zămislire

 Protopopiatul Baia Mare

 

Preot:

Ioan Balea

 

 Adresă biserică:  

Str. T. Vladimirescu, nr. 3A,

455200 – Jibou, jud. Sălaj

 

Liturghie Duminicală: 10:00  

Orar Liturgic:

Zile Lucrătoare:

Luni, Marti, Sambata  – ora 8.00 Sfânta si Dumnezeiasca Liturghie

Miercuri, Joi, Vineri   – ora 18.00 Sfânta si Dumnezeiasca Liturghie                        

Duminici și Sărbători:

ora 9.15 – Rugăciunea Rozarului; mărturisiri

ora 10.00 – Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie

ora 17.00 – Vecernia

Alte Oficii:

- Postul Mare: Miercuri si Vineri – ora 17.15 Calea Sf. Cruci

                                                   – ora 18.00 Liturghia darurilor mai inainte sfințite

                        Sâmbăta – ora 9.00 Panihida și pomenirea celor adormiți

- Postul Adormirii Maicii Domnului: ora 19.00 Paraclisul

- Ziua mondială a Bolnavului (11 februarie): Taina Sf. Maslu în spitalul din oraș

- o dată pe an (dată flexibilă): Taina Sf. Maslu în biserica parohială

Programul de Sărbătorile Nașterii și Învierii Domnului:

Nașterea Domnului: în ajun: ora 9.00 Vecernia cu Liturghia

                                                ora 18.00 Litie

                                   în ziua praznicului, a doua și a treia zi: ora 10.00 Sf. Liturghie

                                                                                                 ora 17.00 Vecernia

Învierea Domnului  în Joia Mare:  ora 9.00 Vecernia cu Liturghia, sfințirea paștilor

                                                        ora 18.00 Denia Patimilor (cele 12 Evanghelii)

                                 în Vinerea Mare:  ora 9.00 Ceasurile împărătești

                                                              ora 18.00 Denia Prohodului Domnului

                                 în ajunul Învierii:  ora 9.00 Vecernia cu Liturghia

                                                             ora 23.50 Slujba Învierii

                                 în ziua praznicului, a doua și a treia zi: ora 10.00 Sf. Liturghie

                                                                                                ora 17.00 Vecernia

Activități:

Înâlniri cu tinerii și copiii din parohie – o dată pe lună.

„Școala Cuvântului” - în prima duminică a lunii.

Întâlnire (rugăciune și cateheză) cu membrii Reuniunii Mariane - o dată pe lună.

Activități cu caracter social – ajutorare materială, susținere și asistență spirituală pentru bătrânii de la Căminul de bătrâni din Tihău, pentru persoanele cu deficiențe mintale internate în Căminul spital pentru bolnavi cronici neuropsihici din Jibou și pentru copiii din Centrul de plasament din Jibou.

Celebrări Sfinte Taine și sacramentalii și acordare de asistență spirituală pentru bolnavii de la Spitalul orășenesc Jibou.

 

Asociații și Grupuri care activează în parohie:

AGRU; Reuniunea Mariană; un grup parohial pentru activități cu caracter social.

Scurt istoric și informații despre biserică și parohie:

Conform Șematismului veneratului cler al Eparhiei Greco-Catolice Române a Maramureșului pe anul 1936, parohia Jibou era sediul protopopiatului cu același nume. Exista o biserică din piatră (care înlocuise o mai veche bisericuță din lemn), zidită în anul 1930, cu hramul Sf. Apostoli Petru și Pavel; aceasta în prezent este deținută și utilizată de parohia ortodoxă nr. 1 din oraș. Pe atunci, parohia greco-catolică mai deținea și o casă parohială din piatră, din anul 1900 (demolată de parohia ortodoxă în anul 2002, pe locul ei ridicându-se edificiul protopopiatului ortodox Jibou), iar registrele parohiale urcau până în anul 1869. În 1936 parohia Jibou, păstorită de pr. Laurențiu Sima, număra 1237 de credincioși greco-catolici.

În perioada comunistă, credincioșii greco-catolici din Jibou și din împrejurimi au frecventat biserica romano-catolică din oraș, pentru primirea sfintelor Taine și pentru participarea la Sf. Liturghie. Un rol important în menținerea vieții de credință l-au avut călugărițele din Congregația Surorilor Maicii Domnului care locuiau în oraș. După căderea comunismului, parohia greco-catolică a fost reactivată de către pr. Vasile Vale și de către pr. Victor Vancu. Rolul inimoaselor călugărițe nu a încetat, dimpotrivă, în spațioasa lor casă, devenită „Mănăstirea Maicii Domnului”, s-a amenajat capela care a servit pentru celebrările liturgice ale parohiei până în anul 2007, când s-a sfințit noua biserică greco-catolică. Întrucât în anul 2012 călugărițele au plecat din Jibou, ordinul fiind constrâns de împrejurări să își reducă prezența în acest colț de țară, parohia, cu ajutorul credincioșilor, al Episcopiei și al altor binefăcători, a achiziționat proprietatea respectivă, care în prezent slujește ca și casă parohială.

Din Jibou este originar Preasfinția Sa Claudiu Lucian Pop (nepot al preotului de pie memorie Victor Vancu), Episcopul Curiei Arhiepiscopale Majore din Blaj, și tot aici s-a născut Excelența Sa Cornel Damian, Episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de București.

Număr familii:

Număr credincioși:

Tineri sub 20 de ani:

Adresă biserică:

Str. T. Vladimirescu, nr. 3A, 455200 – Jibou, jud. Sălaj.

Adresă casa parohială:

Str. Libertății, nr. 60, 455200 – Jibou, jud. Sălaj

Contact:

E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 

Miercuri, 18 Aprilie 2018 00:00

Parohia Greco-Catolică Culciu Mare

culciu mare resize 

Parohia Greco-Catolică Culciu Mare

 Hramul: Adormirea Maicii Domnului

 PROTOPOPIATUL Satu Mare

 

Preot:

Pop Daniel-Dumitru

 

 Adresă biserică:  

Str. Principală nr.261

 

Liturghie Duminicală: 08:20  

 

Orar Liturgic: Alternativ cu ortodocşii

Zile Lucrătoare: L-S: Sfânta Liturghie 07:00

Duminici și Sărbători: Sfânta Liturghie 08:20

Rozarul Maicii Domnului duminica de la ora 18:00

Vecernia Sărbătorii de la ora 18:00

Alte Oficii: - perioada anului:  

-Prima vinere din lună Sfânta Liturghie de la ora 07:00 iar seara, Binecuvântarea Euharistică de la ora 18:00.

-Novenă în cinstea Sfântului Anton înainte de data de 13 iunie timp de nouă marţi de la ora 18:00

-Postul Mare - Calea Sfintei Cruci vineri si mercuri de la ora 18:00

-Acatistul Maicii Domnului vineri în săptamâna a cincea din postul mare după Calea Sfintei Cruci

            Rusalii - Vecernia plecării genunchilor de la ora 19:00

           Postul Sfintei Fecioare Maria -Paraclisul Maicii Domnului de la ora 19:00

 

Programul de Sărbătorile Nașterii și Învierii Domnului:

Naşterea Domnului: - Ajunul Naşterii Vecernia unită cu Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare de la ora 17:00

-În cele trei zile de Crăciun Sfânta Liturghie de la ora 08:20

Învierea Domnului: În Săptamâna Mare:- Luni-Miercuri, Liturghia Darurilor Înaintesfinţite de la ora 07:00;

-  Joia Mare: Vecernia unită cu cu Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare de la ora 07:00; Denia celor 12 Evanghelii de la ora 17:00

- Vinerea Mare: zi aliturgică; Prohodul Domnului de la ora 17:00

- Sâmbăta Mare: Vecernia unită cu cu Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare de la ora 07:00; Denia Învierii Domnului de la ora 22:00

- Zilele de Paşti: -Liturghia Sărbătorii Învierii în cele trei zile de la ora 08:20.

                           -Vecernia Sărbătorii Învierii de la ora 19:00.

Activități: Cateheză lunar cu tinerii din parohie, pregătire pentru primirea Sfintelor Taine a Spovedanie şi Împărtăşaniei, vizite la bolnavi, diverse activităţi pastoral-educative.

Asociații și Grupuri care activează în parohie: Reuniunea Mariană

 

Scurt istoric și informații despre biserică și parohie:

Biserică veche din piatră 1894, cu hramul “Adormirea Maicii Domnului iar parohia este reînfiinţată în 21.01.1997. Serviciile religioase se oficiază alternativ cu ortodocşii, din 06.08.1997 în baza unui protocol încheiat la acea vreme de către oficialităţile din conducerea central-administrativă a judeţului Satu-Mare, şi cei doi protopopi pr. Alexandru Tincu din partea ortodocşilor şi pr. Dumitru Roman din partea greco-catolicilor în care ni sa dat drept de folosinţă, iar după o sumedenie de încercări prin sălile de judecată de-a ne priva şi de acest drept din anul 2015 în urma sentinţei judecătoreşti din acel an ni se recunoaşte dreptul de folosinţă alternativ cu ortodocşi începând cu orele 08:00 pâna la ora 10:00 în duminici şi sărbători, fraţii având drept de proprietate încă din anul 1974 când în urma consultărilor cu credincioşii din acea vreme preotul paroh Pop Gheorghe radiază vechia coală din cartea funciară care atesta ca noi greco-catolicii suntem proprietarii Bisericii, deschizând o nouă coală de carte funciară în care fraţii ortodocşi devin propietari asupra a tot ce însemana proprietatea parohie greco-catolice Culciu Mare, întrucât noi în urma numeroaselor procese nu am mai putut recupera vechia poziţie din cartea funciară ne bucurăm şi cu acest statut, având drept de folosinţă.

Număr familii: 55

Număr credincioși: 94

Tineri sub 20 de ani - număr: 21

Adresă biserică:  Culciu Mare Str. Principală nr.261

Casă parohială: Da

Adresă casă parohială: Culciu Mare Str. Principală nr. 215

E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 

Sâmbătă, 14 aprilie 2018, în parohia Giulești, protopopiatul Sighet, s-a desfăşurat cea de-a XI-a ediţie a Întâlnirii Eparhiale a tinerilor și copiilor din Eparhia de Maramureș. Tema Întâlnirii a fost cea propusă de Sfântul Părinte Papa Francisc, pentru Ziua Mondială a tinerilor: ,,Nu te teme, Marie, căci ai aflat har la Dumnezeu” (Luca 1,30).

La acest eveniment au participat tineri și copii din întreaga Eparhie de Maramureș, însoțiți fiind de preoții parohi și de coordonatorii de grupuri. Evenimentul a început cu sfânta Liturghie celebrată de Preasfințitul părinte Vasile Bizău, episcop de Maramureș, alături de un mare număr de preoți.

A urmat un moment de convivialitate, în care participanţii au servit din bucatele oferite de organizatori, după care, în grupuri organizate, s-a vizitat atât Casa memorială ,,Ilie Lazăr”, fiu al localității Giulești și unul dintre participanții la Marea Unire de la 1918, cât și biserica parohială din localitate. În contextul Anului Centenar, părintele Marius Vișovan le-a vorbit tinerilor și copiilor, la Casa memorială ,,Ilie Lazăr” despre activitatea personalităților greco-catolice participante la Marea Unire, iar Domnul Gheorghe Todincă, Directorul Muzeului Maramureșului din Sighetu Marmației, a creionat activitatea lui Ilie Lazăr și aportul său în înfăptuirea Marii Uniri.

În biserica din localitate, grupurile de tineri au fost așteptate de părintele Onisim Filip, fost paroh din localitate, care le-a vorbit celor prezenți despre istoria bisericii și a comunității greco-catolice din Giulești.

În jurul orei 14:00, părintele Laurențiu Costin a ținut cateheza majoră pentru tinerii peste 14 ani, iar pentru cei sub 13 ani, cateheza a fost ținută de părintele Anton Tancău, călugăr capucin.

După cateheza majoră au urmat discuțiile pe grupuri animate de părinții preoți, discuții care au continuat și aprofundat tema catehezei principale: ,,Nu te teme, Marie, căci ai aflat har la Dumnezeu” (Luca 1.30).

După un scurt moment de pauză, au urmat programele religioase, artistice şi folclorice, pregătite de grupurile parohiale din protopopiate.  

La finalul Întâlnirii părintele Angel Zareczki, coordonator al Biroului Pastoral si responsabil eparhial cu tinerii, a mulțumit organizatorilor și participanților pentru implicare, exprimându-și bucuria faptului că aceste întâlniri aduc roade mai vizibile de la an la an.

 Mulţumiri deosebite au fost aduse organizatorilor locali: părintelui Vasile Iusco, protopop de Sighet, părintelui Dunca Ștefan, parohul localității Giulești, credincioșilor și curatoratului parohiei, domnului primar al comunei Giulești, Laurențiu Batin; părinților preoți care au ținut catehezele pe grupe de vârsta; părintelui Laurențiu Costin și părintelui Anton Tancău, călugărițelor de la Comunitatea Maicii Domnului din Sighet, corului de tineri care au răspuns la sfânta Liturghie, tinerilor voluntari din parohia Giulești, tinerilor voluntari din Sighet și tuturor acelora care au susținut evenimentul, atât material, cât și moral.

După programele cultural-religioase și mulțumirile finale a urmat momentul de predare a însemnelor întâlnirii de organizatorii din Giulești către tinerii din parohia Dragomirești, Protopopiatul Iza-Vișeu, care au fost însoțiți de părintele paroh Vasile Hotico.

Evenimentul s-a încheiat cu un moment de rugăciune, după care a urmat binecuvântarea arhierească a Preasfințitului Părinte Vasile Bizău.

Biroul eparhial de presă

giulesti1 resize

giulesti6 resize

giulesti2 resize

giulesti4 resize

giulesti5 resize

GALERIE FOTO

Vineri, 06 Aprilie 2018 00:00

Pastorală Paști 2018

pasti 2018

Scrisoare Pastorală la sărbătoarea
Învierii Domnului 2018

 

Onoratului cler împreună slujitor, cuvioșilor călugări și călugărițe,

persoanelor consacrate și tuturor credincioșilor iubitori de Dumnezeu

 

 Vă fac cunoscută, fraților, Evanghelia pe care v-am binevestit-o, pe care ați și primit-o, întru care și stați, prin care și sunteți mântuiți (...) Căci v-am dat, întâi de toate ceea ce și eu am primit că Hristos a murit pentru păcatele noastre după Scripturi și că a fost îngropat și că a înviat a treia zi, după Scripturi și că S-a arătat lui Chefa, apoi celor doisprezece. (1Cor.15,1-5)

 

De la prevestire la împlinire

Dragi frați și surori în Domnul,

În noaptea sfântă a Paștelui și în această frumoasă zi de Sărbătoare răsună în toate bisericile cântecul vesel al biruinței, izvorât din inimile celor care cred și proclamă Învierea lui Isus din morți și biruința Lui asupra păcatului și a morții. Ne reîntâlnim în biserici pentru sărbătoare și celebrare, reînnoiți de harul iertării dobândite de-a lungul Postului Mare și de speranța care ne însoțește ca rod a credinței în Hristos pururea viu. Sărbătoarea Paștelui ne aduce în centrul anului liturgic și ne dăruiește bucuria reînnoirii vieții în perspectiva deschiderii ei spre veșnicia lui Dumnezeu. Așa cum astăzi suntem, ni se vestește din nou că „Isus a murit pentru păcatele noastre după Scripturi, că a fost îngropat și că a înviat a treia zi, după Scripturi”(1Cor.15,5). Vestea aceasta nu este un cuvânt oarecare în multitudinea cuvintelor ce zilnic se rostesc și nici nu se aseamănă cu știrile obișnuite ale programelor informative. Ea este în primul rând o sinteză a unui crez izvorât din experiența personală și directă a celor care l-au cunoscut și iubit pe Isus. Lunga tradiție religioasă a poporului evreu consemnată în Vechiul Testament, arată cum cuvintele, faptele și evenimentele dintr-un anumit timp istoric se deschid spre o înțelegere nouă într-un timp succesiv și astfel, omul poate să cunoască lucrarea lui Dumnezeu, atât în ce-l privește pe el ca persoană, cât și în ceea ce privește destinul comun al omenirii din care face parte. Nimeni nu s-a gândit vreodată până în timpul lui Hristos să vorbească deschis de învierea morților fără ca mesajul său să treacă drept unul teoretic, filozofic sau ireal. Cele întâmplate cu Isus Hristos și consemnate de Noul Testament împlinesc spusele, faptele și evenimentele consumate în lunga istorie a legăturii poporului Israel cu Dumnezeu. De aceea sfântul apostol Pavel în scrisoarea adresată comunității din Corint, în versetele citate la începutul acestei pastorale, subliniază cum toate cele ce s-au întâmplat cu Isus, patima, moartea și învierea Lui, deși aparțin dimensiunii spațio-temporare ale istoriei putând fi verificate, ele depășesc acest plan și se înscriu într-un altul mai amplu, al voinței lui Dumnezeu. Învierea Domnului depășește orizontul istoriei, însă ea se înscrie totuși în aceasta prin așteptarea seculară a omului de a fi mântuit. Această vrere divină s-a manifestat progresiv în istoria omenirii și ea a putut fi descoperită și recunoscută de om prin credință, în măsura în care acesta s-a angajat în acest raport de cunoaștere și trăire a ei.

În Vinerea Mare, gândurile și privirea noastră au fost îndreptate către suferințele și moartea Mântuitorului, însoțindu-L până la Cruce, asemeni femeilor din evanghelie care i-au rămas credincioase până la sfârșit. Primele cuvinte ale lui Isus pe cruce, spuse aproape concomitent cu acțiunea soldaților de a-l pironi, au fost: Părinte, iartă-le lor, că nu știu ce fac (Lc.24,34). Este o rugăciune pentru călăi, pentru conducătorii poporului care l-au dat în mâinile acestora și pentru noi. În Isus nu este nici o urmă de răutate sau dorință de răzbunare, ci mai degrabă o profundă înțelegere a motivului pentru care oamenii procedează în acel fel. Pune totul pe seama neștiinței, a ignoranței de care sunt cuprinși într-o raportare la o cunoaștere cu un înțeles mai profund, iubirea lui Dumnezeu pentru om. Acest motiv al ignoranței îl reia sfântul apostol Petru, în discursul ținut poporului în pridvorul lui Solomon după ce vindecă un olog din naștere: Bărbați izraeliți, de ce vă mirați de acest lucru, sau de ce stați cu ochii ațintiți la noi, ca și cum cu a noastră putere sau cucernicie l-am fi făcut pe acesta să umble? Dumnezeul lui Avraam și al lui Isaac și al lui Iacov, Dumnezeul părinților noștri a slăvit pe Fiul Său, Isus, pe care voi L-ați predat și L-ați tăgăduit în fața lui Pilat, care găsise cu cale să-L elibereze. Dar voi v-ați lepădat de Cel sfânt și drept și ați cerut să vă dăruiască un bărbat ucigaș. Iar începătorul vieții L-ați omorât, pe Care însă Dumnezeu l-a înviat din morți și ai Cărui martori suntem noi. (...) Și acum, fraților, știu că din neștiință ați făcut rău ca și mai-marii voștri. Dar Dumnezeu a împlinit astfel cele ce vestise dinainte prin gura tuturor proorocilor, că Hristosul Său va pătimi (Fapte 3,12-19).

Chiar și sfântul apostol Pavel într-o referință autobiografică pune pe seama ignoranței atitudinea sa ostilă față de primii creștini și de mesajul Învierii: El amintește că înainte huleam, prigoneam și batjocoream. Totuși am fost miluit, căci în necredința mea, am lucrat din neștiință (1Tim.1,13). El care era convins de adevărul său provenit din știința dobândită prin studiu cu cei mai buni maeștri ai timpului, privind retrospectiv, recunoaște că a fost neștiutor în ceea ce privește Învierea. Tocmai acest neajuns i-a permis mai apoi să ajungă la o înțelegere mai profundă a Scripturii și a mesajului ei în ceea ce privește destinul omului. Oricum, această întrepătrundere de doctă erudiție și știință, cu ignoranța profundă, ar trebui să ne dea și nouă celor de astăzi de gândit. Nivelul la care a ajuns știința și tehnica în zilele noastre, ne permite să cunoaștem multe mistere ale Universului și să folosim aparatura cea mai sofisticată în folosul omului. Dincolo de o necesară evaluare morală a modului în care aceasta este folosită, adeseori împotriva vieții, constatăm beneficiile ei imediate în viața cotidiană și în facilitatea comunicării dintre oameni. Cu toate acestea, oare cunoaștem mai bine adevărul despre om și despre vocația lui în aspirația spre veșnicie?

Este evident, că acest amestec de cunoaștere și ignoranță este specific tuturor generațiilor și că pentru fiecare om se deschide calea spre adevăr, mai ales prin cunoașterea și trăirea religioasă. Autosuficiența dobândită de om prin știință, nu este suficientă, fiindcă doar aceasta nu-i permite să cunoască adevărul integral despre sine și despre Dumnezeu. Papa Benedict XVI în volumul său dedicat lui Isus, atingând acest subiect al ignorării cuvintelor Scripturii de către mai marii zilelor noastre și al raportului dintre știința/înțelepciunea omenească și cunoașterea lui Dumnezeu spune: Oare nu suntem orbi tocmai în calitate de înțelepți?Oare nu suntem tocmai din cauza științei noastre, incapabili să recunoaștem adevărul însuși, care tocmai în ceea ce știm vrea să ne vină în întâmpinare? (...) Neștiința reduce vina, lasă deschisă calea spre convertire.[1]

Oricare dintre cele două tipuri de cunoaștere, atât cea rațională, științifică cât și cea prin credință, ar trebui să-l transforme pe om și să-l apropie de Dumnezeu. Credința creștină ne apropie de acest profund adevăr al vieții noastre și ne deschide mintea și sufletul spre primirea mesajului pascal. Rugăciunea lui Isus de pe cruce ne deschide calea spre Dumnezeu și prin iertarea invocată pentru noi, ne deschide o poartă ce ne conduce spre convertire. Această schimbare profundă a minții și a modului de a trăi în iubire, înnoiește omul în lumina lui Hristos cel Înviat.

De la memorie la actualizare      

Iubiți credincioși,

Vestea Învierii lui Hristos ajunge până la noi într-o succesiune neîntreruptă de celebrare a Paștelui în cele două milenii de creștinism. Evangheliile ne redau fiecare în mod propriu, cum Isus a fost coborât de pe cruce, a fost înfășurat în giulgiu și pus într-un mormânt care era săpat în stâncă, iar peste intrare a fost pusă o piatră pe ușa mormântului (Mc.15,46). Aceleași femei care au fost de față la punerea în mormânt, după ce a trecut ziua sâmbetei (...) foarte de dimineață, în prima zi a săptămânii, pe când răsărea soarele, au venit la mormânt și ziceau între ele: Cine ne va prăvăli nouă piatra de la ușa mormântului? (Mc.16,1-3)

Întrebarea firească pe care și-o pun indică realismul simțămintelor omenești care nu au răspuns la situațiile percepute ca definitive în viață. Femeile sunt purtate spre mormânt de admirația, respectul și dragostea profundă pentru Cel pe care l-au slujit încă din Galileea. Moartea Lui nu a făcut ca dragostea lor să înceteze, ci a transformat-o asemeni persoanei care păstrează amintirea celui viu. În limba greacă aceiași rădăcină a cuvântului mormânt înseamnă și memorie.

Celebrăm sfintele Paști într-un an particular dedicat centenarului Unirii Transilvaniei cu Regatul României și manifestările culturale stau sub semnul sărbătorii marelui eveniment. Fiecare popor își cultivă memoria și își cinstește strămoșii, eroii și sfinții. Printre înfăptuitorii României de astăzi îi amintim cu reverență și recunoștință pe toți cei știuți și neștiuți eroi care au luptat pentru un ideal. La loc de cinste stau Gheorghe Pop de Băsești și preotul Vasile Lucaciu, fii ai Bisericii noastre, a căror case memoriale sunt în eparhia noastră. Un loc cu totul aparte în conștiințele românilor îl are marele arhiereu Iuliu Hossu, care la Marea Adunare Națională de la 1 Decembrie 1918 a citit Declarația de Unire. El i-a reprezentat acolo pe toții marii arhierei și cărturari ai Blajului care au cultivat de-a lungul timpului dragostea față de credință, valori și semeni. O parte dintre cei care au înfăptuit România de astăzi și mai erau încă în viață la instaurarea regimului comunist, au fost arestați și închiși pe motive politice sau religioase. Dorința ideologilor comuniști a fost ca acești oameni să fie dați uitării și au încercat să pună o piatră mare peste memoria colectivă, voind astfel să marcheze sfârșitul unei epoci. Providența și timpul au arătat că jertfa nu se uită și nici nu poate fi anulată de ideologie și de minciună. Biserica noastră ea însăși victimă a ideologiei politice, le păstrează memoria fiind ea însăși în grija Proniei cerești.

Femeile mironosițe ridicându-și ochii, au văzut că piatra fusese răsturnată; căci fusese foarte mare. Și intrând în mormânt au văzut un tânăr șezând în partea dreaptă, îmbrăcat în veșmânt alb și s-au spăimântat. Iar el le-a zis: Nu vă spăimântați! Căutați pe Isus Nazarineanul, Cel răstignit. A înviat! Nu este aici. Iată locul unde a fost pus. (Mc.16,4-6)

Mormântul gol, asemeni memoriei cultivate rămâne locul întâlnirii și al bucuriei, locul de unde se revarsă anunțul victoriei asupra răului și morții. Papa Ioan Paul II spunea în predica ținută la Ierusalim cu ocazia vizitei sale în anul 2000: Mormântul gol este un martor tăcut al evenimentului central al istoriei omenești: Învierea Domnului nostru Isus Hristos. Pentru aproape două mii de ani mormântul gol a dat mărturie despre victoria vieții asupra morții.[2]  

De la cuvânt la fapte

Iubiți fii sufletești,

Bucuria Sărbătorii de azi se răsfrânge în viața cotidiană și de asemenea, în atitudinea cu care creștinul întâmpină fiecare zi a anului calendaristic. Încrederea și speranța provenite din credința biruinței lui Isus asupra morții, sunt fundamentul atitudinii noastre și a modului abordării tuturor neajunsurilor și dificultăților cu care ne confruntăm. Trăim în lume cu amintirea cuvintelor lui Isus: Eu am biruit lumea! (Ioan 16,33). Asemeni femeilor purtătoare de mir care erau îngrijorate și îndurerate de cele întâmplate, privind spre trecut, să nu ne oprim din drum neavând răspunsuri clare la toate întrebările firești care se nasc din conjunctura actuală a evenimentelor și a stării societății în care trăim. Răspunsurile vin pe măsură ce înaintăm pe cale și ne îndreptăm pașii spre Isus. A rămâne doar ancorați în trecut și a deplânge starea actuală a Bisericii, omului și societății, este semnul slăbiciunii și a lipsei speranței. Exemplul bobului de grâu folosit de Isus pentru a ne face să înțelegem menirea noastră și puterea Învierii este sugestiv și elocvent. Pentru ca el să rodească, mai întâi trece prin mâinile semănătorului care îl distribuie în mod liber peste ogorul său. Apoi ajuns sub brazdă, încolțește și odată cu moartea odrăslește o altă viață, care dă în spic și rodește îmbelșugat. Energiile vitale ale bobului de grâu se potențează în pământ și planta izvorâtă din el, crește hrănindu-se din apă și lumină. Viața creștinului se recunoaște în aceleași coordonate interpretative a învățăturii Evangheliei. Dumnezeu este semănătorul vieții și fiecare om este pus în ogorul existenței având posibilitatea de a rodi. Viața harului se potențează în suflet în măsura în care omul omoară în el însuși patimile, egoismul, răutatea și păcatul. Apa și lumina sfintelor Taine ale Bisericii hrănesc credința și-l ajută pe om să crească în cunoașterea lui Dumnezeu, permițându-i să vadă puterea generozității și a iubirii dezinteresate. Împreună cu grâul crește și neghina și contradicțiile și stupoarea provocate de răutatea păcătelor, rămân a fi clarificate într-un moment ulterior al existenței omului și a istoriei.

Isus cel pururea viu să ne însoțească pe fiecare pe calea vieții și să ne dăruiască puterea și curajul de a-l mărturisi în vorbă și în faptă, făcându-l cunoscut tuturor oamenilor pentru a dobândi plinătatea vieții aici și în veșnicie.

Vă dorim tuturor Sărbători luminate și binecuvântate alături de toți cei dragi și de familiile dumneavoastră!

Hristos a Înviat!

                       

Cu părintească dragoste,

Vasile

episcop greco-catolic de Maramureș

 

Dată în Baia Mare, 8 aprilie

Sărbătoarea Învierii Domnului nostru Isus Hristos,

Anul Domnului 2018

 

[1] Joseph Ratzinger, Isus din Nararet, p.198

[2] Ioan Paul II în Carlo Maria Martini, Nel Sabato del Tempo, p.159


Joi – 5 Aprilie - Joia Mare

 • 10:00 - Vecernia cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare.

Spălarea picioarelor – Biserica Sfânta Maria – Baia Mare.

 • 18:00 - Denia celor 12 Evanghelii ale Patimilor – Biserica Sfânta Maria – Baia Mare.

Vineri – 6 Aprilie – Vinerea Mare

 • 18:00 – Denia Prohodul Domnului cu înconjurarea bisericii cu Sfântul Epitaf – Biserica Sfânta Maria – Baia Mare.

Sâmbătă – 7 Aprilie – Sâmbăta Mare

 • 08:00 – Vecernia cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare – Biserica Sfânta Maria – Baia Mare.
 • 24:00 Utrenia Învierii Domnului (Slujba Învierii) – Biserica Sfânta Maria – Baia Mare.

Duminică – 8 Aprilie – Ziua Sfintelor Paști

 • 08:00 – Sfânta Liturghie Arhierească – Biserica Sfânta Maria – Baia Mare.

Luni – 9 Aprilie – A doua zi de Paști           

 • 10:30 – Sfânta Liturghie Arhierească – Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Municipiul Satu Mare.