Joi, 29 Octombrie 2020
Super User

Super User

Senior Reporter @EpiscopiaMM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.

Website URL: http://episcopiaMM.ro

În zilele 30 și 31 octombrie 2020, se va desfășura, la biserica Bunavestire din Baia Mare, cea de-a XVI-a ediție a Simpozionului "Arestarea episcopilor - de la martiriu la fericire".

Din cauza pandemiei, conferințele din ziua de sâmbătă, se vor desfășura online, prin transmisiune live pe pagina de facebook „Parohia greco-catolică Bunavestire - Baia Mare” și pe pagina de facebook „Episcopia Greco Catolica Maramures”.

 

Redăm mai jos programul integral al Simpozionului:

Vineri, 30 octombrie 2020 – ora 18:00 - Sfânta Liturghie Arhierească celebrată la Biserica greco-catolică Bunavestire din Baia Mare (str. Agriculturii nr. 8) – cu participarea fizică a credincioșilor, în respectul normelor de distanțare și cu purtarea măștii.

Sâmbătă 31 octombrie 2020: ora 10:00 - Susținerea conferințelor online, pe pagina de facebook „Parohia greco-catolică Bunavestire - Baia Mare” și pe această pagină de facebook „Episcopia Greco Catolica Maramures”. 

Conferențiază:

Dr. Viorel Rusu - Episcopul Alexandru Rusu și monarhii României (1930-1947). Considerații.

Dr. Silviu Sana - Aspecte privind istoria bisericii Greco-catolice din România în timpul pontificatului Sfântului Ioan Paul al II-lea (1978-2005).

Pr.dr. Ioan Tâmbuș - Un caz de „siguranță națională” - călugărul Leon Man.

Dr. Ciprian Ghișe - Rolul AGRU în comunitatea Greco-catolică în timp de pandemie.

Dr. Cristian Langa - „Prilejul de prigoană e o nouă aureolă pentru Biserica Unită din România” (PS Suciu) – Martiriul individual și eclezial: exigențe și moștenire.

Moderator: prof. Lucian Miclăuș

Biroul eparhial de presă,

în colaborare cu Asociația AGRU Eparhial Maramureș

și AGRU Filiala Baia Mare III

 

DECRET

Anul acesta, în actualele contingențe datorate pandemiei de „covid-19”, indulgențele plenare pentru credincioșii răposați vor fi prorogate pentru toată luna noiembrie, cu adaptarea operelor pioase și a condițiilor pentru a garanta nevătămarea credincioșilor.

Au venit la această Penitenţiarie Apostolică multe implorări ale păstorilor sacri care cereau ca anul acesta, din cauza epidemiei de „covid-19”, să fie comutate operele pioase pentru a obține indulgențele plenare aplicabile sufletelor din purgator, conform normei din Manualul indulgențelor (conc. 29, § 1). Pentru acest motiv Penitenţiaria Apostolică, prin mandat special al Sanctității Sale Papa Francisc, cu plăcere stabilește și decide ca anul acesta, pentru a evita adunări acolo unde ar fi interzise:

  1. indulgența plenară pentru cei care vizitează un cimitir și se roagă pentru răposați chiar și numai mental, stabilită ca regulă numai în zilele de la 1 la 8 noiembrie, poate să fie transferată la alte zile din aceeași lună până la sfârșitul ei. Aceste zile, alese liber de fiecare credincios, vor putea fi și despărțite;
  2. indulgența plenară din 2 noiembrie, stabilită cu ocazia Comemorării tuturor credincioșilor răposați pentru cei care cu pietate vizitează o biserică sau un oratoriu și acolo recită „Tatăl nostru” și „Crezul”, poate să fie transferată nu numai la duminica precedentă sau următoare sau la ziua solemnității tuturor sfinților, ci și la o altă zi din luna noiembrie, la alegerea liberă a fiecărui credincios.

Bătrânii, bolnavii și toți cei care din motive grave nu pot ieși din casă, de exemplu din cauza restricțiilor impuse de autoritatea competentă pentru timpul de pandemie, pentru a evita ca numeroși credincioși să se adune în locurile sacre, vor putea obține indulgența plenară cu condiția ca, unindu-se spiritual cu toți ceilalți credincioși, dezlipiți complet de păcat și cu intenția de a îndeplini imediat ce va fi posibil cele trei condiții obișnuite (spovadă sacramentală, împărtășanie euharistică și rugăciune după intențiile Sfântului Părinte), în fața unei imagini a lui Isus sau a Sfintei Fecioare Maria, recită rugăciuni pioase pentru răposați, de exemplu Laudele și Vesperele de la Oficiul pentru Răposați, Rozariul marian, coronița Milostivirii Divine, alte rugăciuni pentru răposați mai îndrăgite de credincioși, sau se întrețin în citirea meditată a unui din textele evanghelice propuse de liturgia pentru răposați, sau îndeplinesc o faptă de milostenie oferind lui Dumnezeu durerile și suferințele propriei vieți.

Pentru o obținere mai ușoară a harului divin prin caritatea pastorală, această Penitenţiarie roagă cu putere ca toți preoții înzestrați cu facultățile oportune să se ofere cu generozitate deosebită celebrării sacramentului Pocăinței și să administreze Sfânta Împărtășanie bolnavilor.

Totuși, cât privește condițiile spirituale pentru obținerea pe deplin a indulgenței, se amintește să recurgă la indicațiile date deja în nota „Cu privire la sacramentul Pocăinței în situația actuală de pandemie”, dată de această Penitenţiarie Apostolică la 19 martie 2020.

În sfârșit, deoarece sufletele din purgator sunt ajutate de rugăciunile credincioșilor și în special cu jertfa altarului plăcută lui Dumnezeu (cf. Conciliul Tridentin, Sesiunea a XXV-a, decretul De Purgatorio), toți preoții sunt invitați cu putere să celebreze de trei ori Sfânta Liturghie în ziua Comemorării tuturor credincioșilor răposați, conform constituției apostolice Incruentum Altaris, dată de Papa Benedict al XV-lea, de venerată amintire, la 10 august 1915.

Acest decret este valabil pentru toată luna noiembrie. În pofida oricărei dispoziții contrare.

Dat în Roma, din sediul Penitenţiariei Apostolice, la 22 octombrie 2020, comemorarea sfântului Ioan Paul al II-lea

Cardinal Mauro Piacenza, penitenţiar major

Monsenior Krysztof Nykiel, regent

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu

 

Asociația „Caritas Greco-Catolic Maramureș” lansează proiectul „Contează pe noi, împreună vom reuși!”. Conferința de lansare va avea loc marți, 27 octombrie, ora 13:00, la mănăstirea Congregației Maicii Domnului, Str. Bogdan Vodă nr. 182 din Sighetu Marmației.

„Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Capital Uman și va fi implementat pe durata a trei ani în Baia Mare și Sighetu Marmației, în parteneriat cu Asociația Vis Juventum și Asociația Start pentru performanță”, citim în invitația semnată de pr. Dunca Gheorghe, director al asociației.

 Pe durata proiectului, vor beneficia de aceste servicii 240 de copii, fiecare centru înființat va sprijini câte 80 de copii: vor funcționa două centre la Baia Mare și unu la Sighetu Marmației.

„Credem că acest tip de proiect va contribui la îmbunătățirea vieții copiilor din cele două comunități și credem că modul în care sunt tratați copiii unei comunități arată calitatea acesteia”, afirmă părintele Dunca.

Biroul eparhial de presă

Iubiți preoți,

Dragi credincioși,

Răspândirea accelerată a epidemiei pe întreg mapamondul ne cauzează tuturor suferințe, teamă și îngrijorare pentru sănătatea proprie și a semenilor noștri. Știri apocaliptice, scenarii înfricoșătoare ne asaltează la tot pasul. Și precum apostolii în drum spre Emaus, ne putem simți uneori abandonați într-o situație de nesiguranță. Însă tocmai în aceste momente de reală criză existențială, suntem chemați să redescoperim anumite valori pe care în goana de zi cu zi le ignoram: compasiunea, atenția pentru ceilalți, fragilitatea vieții noastre.

Sfântul Părinte Papa Francisc ne-a îndemnat în audiența generală din 30 septembrie 2020: „Să facem, cu ajutorul Domnului, ca iubirea să devină virală, iar speranța, globală”. Și continuă Sfântul Părinte: „acest mic virus continuă să provoace răni profunde și demască vulnerabilitatea noastră fizică, socială și spirituală”.

În aceste încercări percepem cu luciditate că suntem cu toții egali în fața bolii și a suferinței, dar și înaintea Dumnezeului milostiv, Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre.

Cuvântul lui Dumnezeu ne spune că nu suntem robi ai morții și ai deznădejdii, și că Domnul este viu și că El nu își va abandona poporul în clipa încercării. Deoarece „aproape este Domnul de cei umiliți la inimă și pe cei smeriți cu spiritul îi va mântui” (Psalmul 33,17).

Biserica nu are menirea de a propune soluții științifice pentru a învinge pandemia, această dificilă misiune revenind autorităților Statului pe care le susținem cu rugăciunea și cu îndemnul de a respecta toate măsurile de prevenție și de protecție. În încercarea pe care cu toții o trăim, Biserica este aproape de fiii ei și ne ajută pe fiecare să regăsim semnificația încercărilor prezente, să le trăim cu speranța sădită în inimă de Mântuitorul nostru Isus Cristos și să le înfruntăm cu puterea harului dumnezeiesc. Și astăzi Biserica ne provoacă cu aceleași interogative pe care le adresează omenirii de 2000 de ani: oare nu cumva, acest virus vine si pentru a ne aminti că suntem trecători și că adevărata noastră patrie nu este această vale de lacrimi? Oare nu s-ar cuveni să punem în sfârșit în practică imperativul Domnului Isus: căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu?

Această dificilă perioadă să fie un imbold pentru a ne trăi cu adevărat viața noastră umană și creștină. Precum ne aducea aminte și fratele Mihai din Prilog, izvorul bolilor trupești este starea sufletească a fiecăruia dintre noi și a omenirii în ansamblul ei. De aceea, să îi cerem Domnului să ne atingă cu mâna Sa vindecătoare.

Vă încredințez cu iubire părintească ocrotirii Maicii Sfinte și Fericiților Episcopi Greco-Catolici martiri, rugându-i să mijlocească de la Domnul sănătate, seninătate și speranță pentru fiecare dintre noi, pentru scumpa noastră țară și pentru întreg neamul omenesc!

† Cardinal LUCIAN

Arhiepiscop și Mitropolit de Alba-Iulia și Făgăraș

Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolic

circulara muresan

În data de 21 octombrie 2020 s-au desfășurat, sub președinția Preafericirii Sale Cardinal Lucian, lucrările Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, reunit în sesiune ordinară de toamnă. Datorită situației actuale cauzată de pandemia de coronavirus, lucrările s-au desfășurat în modalitate on-line.

Momentele de criză reală prin care trece întreaga societate, cauzate de răspândirea accelerată a noului coronavirus, s-au aflat în centrul discuțiilor Episcopilor sinodali care îndeamnă credincioșii la respectarea normelor sanitare propuse de autorități.

În cadrul lucrărilor sinodale au mai fost abordate teme administrative, pastorale și canonice. Sinodul a hotărât mutarea osemintelor Episcopilor Ioan Inochentie Micu Klein și Atanasie Anghel în altarul Catedralei Arhiepiscopale Majore din Blaj.

Episcopii au reflectat asupra canoanelor de drept particular propuse de Comisia sinodală pentru redactarea dreptului particular a Bisericii noastre.

În conformitate cu prevederile Instrucției „Sanctorum Mater” emisă de Congregația pentru Cauzele Sfinților, Sinodul Episcopilor consideră a fi oportună începerea cauzei de beatificare și canonizare a Preacuvioasei Maici Maria Sofia Mureșan CMD la nivelul Eparhiei de Cluj-Gherla.

Următoarea Sesiune sinodală ordinară se va desfășura în perioada 9-11 iunie 2021 la Blaj, sediul Arhiepiscopului Major.

Sinodul Episcopilor îi reuneşte pe toţi Episcopii Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, din România şi din afara granițelor țării, în sesiune ordinară de două ori pe an, primăvara şi toamna.

Notar
Pr. Liviu Ursu

 

 

 

 

 

În zilele 30 și 31 octombrie 2020, se va desfășura, la biserica Bunavestire din Baia Mare, cea de-a XVI-a ediție a Simpozionului Arestarea episcopilor - de la martiriu la fericire.

 

Redăm mai jos programul integral al Simpozionului:

Vineri, 30 octombrie 2020 – orele 18.00 - Sfânta Liturghie Arhierească celebrată la Biserica greco-catolică Bunavestire din Baia Mare (str. Agriculturii nr. 8)

Sâmbătă 31 octombrie 2020: orele 10.00 - Susținerea conferințelor.  

Locație: Biserica greco-catolică Bunavestire, Baia Mare (str. Agriculturii nr.8)

Moderator: prof. Lucian Miclăuș

 

Conferențiază:

Dr. Viorel Rusu - Episcopul Alexandru Rusu și monarhii României (1930-1947). Considerații.

Dr. Silviu Sana - Aspecte privind istoria bisericii Greco-catolice din România în timpul pontificatului Sfântului Ioan Paul al II-lea (1978-2005).         

Pr.dr. Ioan Tâmbuș - Un caz de „siguranță națională” călugărul Leon Man.

Dr. Ciprian Ghișe - Rolul AGRU în comunitatea Greco-catolică în timp de pandemie.

Dr. Cristian Langa - Titlu rezervat

 

Participanții sunt obligați să respecte normele pentru combaterea virusului COVID-19.

Purtarea măștii este obligatorie. Se vor respecta normele de distanțare  socială.

Biroul eparhial de presă,

în colaborare cu Asociația AGRU Eparhial Maramureș

și AGRU Filiala Baia Mare III

 

 

 

 

Se împlinesc azi 96 de ani de la nașterea celui pe care cu toții l-am cunoscut ca fiind Unchiul Mihai, călugăr bazilian din satul Prilog, județul Satu Mare. Unchiul Mihai și-a dedicat viața tratându-i pe toți cei care i-au trecut pragul zeci de ani la rând, prin plante și rugăciuni.

În acest moment, este în curs Procesului de beatificare și canonizare a Slujitorului lui Dumnezeu Mihai Neamțu OSBM. În acest scop, suntem cu toții invitați să recităm rugăciunea de beatificare și, cei care l-au cunoscut și au fost tratați de unchiul Mihai, să ajute cu informații privitoare la această cauză.

Rugăciune pentru beatificarea Slujitorului lui Dumnezeu Mihai NEAMȚU OSBM

Tatăl îndurărilor și Părinte a toată mângâierea,

Tu l-ai chemat pe fratele Mihai Neamțu sa fie semn al Îndurării Tale în Biserica Greco-Catolică din România.
Prin viața sa dăruită Ție, ne-a învățat că suntem născuți din nimic, dar suntem meniți să împărățim veșnic împreună cu Cristos.
Trimite-ne, Doamne, vindecarea sufletelor și a trupurilor noastre, precum și harul pe care Ți-l cerem acum prin mijlocirea fratelui Mihai, nădăjduind, prin bunătatea Ta, că el va fi ridicat in curând la cinstea altarelor.

Că pe Tine te laudă toate puterile cerești și Ție mărire îți înălțăm,
Tatălui și Fiului și Spiritului Sfânt, acum și pururea și în vecii vecilor.

Amin.

Tatăl nostru…

Născătoare de Dumnezeu…

Mărire Tatălui…

(cu aprobare ecleziastică)

Cei care primesc haruri sunt rugați să se adreseze Postulatorului Cauzei MIHAI NEAMȚU (citim în comunicatul Biroului Arhieparhial de Presă):

Piața 1848, nr. 11, 515400, BLAJ, jud. ALBA; Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Biroul eparhial de presă

 

 

 

 

 

Vineri, 9 octombrie 2020, a avut loc, la biserica Bunavestire din Baia Mare, Colocviul „Școala Ardeleană” – ediția a IV-a.

„Știm foarte bine că pe data de 5 octombrie sărbătorim Ziua educației, iar pe data de 11 octombrie s-a decretat sărbătoarea intelectuală și de suflet care se numește Ziua Școlii Ardelene. Astăzi suntem între cele 2 sărbători, cu gândul de a avea un moment de dezbatere, de împărtășire pe aceste teme. Pe de o parte educația, pe de o parte cultura și toate înfiripate în ceea ce numim noi o parte esențială din istoria unei Biserici, o parte esențială din parcursul unei nații... Vom vedea astăzi câteva elemente din ceea ce înseamnă limba română, pe chestiuni de educație și pe chestiuni izvorâte din Mișcarea `Școala Ardeleană`”, a afirmat pr. dr. George Nicoară în debutul evenimentului care s-a desfășurat în acest an sub motto-ul „Limba Română este patria mea” (Nichita Stănescu). 

Domnul profesor universitar Nicolae Felecan, invitatul evenimentului, a explicat în intervenția sa modul în care Biserica Greco-Catolică, prin Ierarhii ei, face parte din noțiunea de Școală Ardeleană, mișcare care a pus bazele limbii române pe care noi o folosim azi: „Școala Ardeleană este strâns legată de biserica Greco-Catolică, este chiar emanația Bisericii Catolice, a explicat domnul profesor... Trebuie să fim conștienți de acest lucru. Începând cu al patrulea episcop de la Blaj, Ioan Inochentie Micu Klein, s-a început construcția a ceea ce va deveni în timp Școala Ardeleană. De ce? Acest episcop a fost cel dintâi care a căutat să fixeze un program al Bisericii Greco-Catolice. Acest program prevedea în mare trei aspecte: o consolidare a Bisericii, educația care necesită a fi făcută poporului, credincioșilor, dar și clerului și un filon, care la ora actuală nu se potrivește cu Biserica, filonul politic”. În ce privește educația, Episcopul Inochentie, văzând în jurul său că populația este în mare parte analfabetă, se implică în înființarea de școli la Blaj, face demersuri și obține de la împăratul Imperiului Austriac, Carol al VI-lea,  dreptul de a școlariza 20 de elevi la Blaj și trei la Roma. Acest lucru pune bazele Școlii Ardelene. În continuare, corifeii Școlii Ardelene, Samuil Micu, Gheorghe Șincai, Petru Maior și Ion Budai Deleanu,  se ocupă și scriu lucrări consistente despre istoria poporului român. Se preocupă cu toții de problematica limbi române, dat fiind faptul că Biserica și Administrația foloseau încă alfabetul chirilic, unul foarte greoi. Odată întorși de la studii din Roma, cei 4 corifei pun bazele învățământului catolic din Transilvania, iar Gheorghe Șincai este numit director al tuturor școlilor, peste 370 la număr. „În 1779, Samuil Micu publică prima carte de rugăciuni cu alfabet român, cu alfabet latin, în care dă multe detalii referitoare la semnele folosite”, explică domnul profesor Felecan. Apare apoi nevoia de a susține această limbă prin reguli de gramatică și tot Samuil Micu este cel care publică, în 1780, prima gramatică tipărită a limbii române, Elementa linguae daco-romanae sive valahicae.

Biserica Greco-Catolică este deci profund implicată în culturalizarea poporului român. În  anul 1795 este tradusă de Samuil Micu prima biblie în limba română. „Specialiștii în istoria limbii române de mai târziu consideră că această biblie, prin modul în care a fost scrisă, a contribuit în mod esențial la uniformizarea limbii române literare”. Sunt precizări pe care domnul profesor universitar le-a făcut în concluzia discursului rostit.

La finalul evenimentului, Preasfințitul Vasile i-a oferit domnului profesor Felecan Nicolae distincția Crucea Eparhială, „în semn de prețuire pentru întreaga activitate de promovare a culturii clasice, precum și pentru atașamentul față de Biserica Noastră și valorile ei”.

Biroul eparhial de presă

 

 

 

S-a încheiat joi, 8 octombrie, a doua serie de exerciții spirituale pentru preoții din Eparhia de Maramureș. Exercițiile au fost găzduite de mănăstirea „Maica Îndurerată” din Sighetu Marmației și s-au desfășurat în perioada 5-8 octombrie. Meditațiile cu tema principală „Umanitatea în Hristos” au fost ținute de pr. Olivo Bossa, călugăr iezuit.

S-a vorbit și s-a meditat asupra a ceea ce înseamnă să fii om în Hristos, iar ca om în Hristos, să devii ucenic al Lui. Zile dedicate, deci, aprofundării temei umanității, umanizării și a urmării lui Hristos în ucenicie.

„Au fost pentru noi zile înălțătoare, ne spune pr. protopop Iusco Vasile. Fiecare dintre noi am simțit unde, în ce punct, trebuie să ne perfecționăm. Pentru mine a fost o reînnoire și o reactualizare a faptului că suntem ceea ce suntem doar în Hristos. Fără Hristos nu putem să fim nici oameni, nici ucenici, nici apostoli. Atât timp cât rămânem în legătură permanentă cu El, suntem umani și ne umanizăm și pe noi și pe ceilalți”. „Putem să gândim la umanitatea întreagă care tinde spre Hristos ca la o piramidă în vârful căreia se află Hristos, iar la bază oamenii, ca niște raze, care caută să ajungă spre vârf. Este de la sine înțeles că pe măsură ce ne apropiem de Dumnezeu, ne apropiem și de oameni, deoarece distanța dintre noi se micșorează, iar pe măsură ce ne îndepărtăm de Dumnezeu, ne îndepărtăm și de oameni. Iubirea pentru Dumnezeu și pentru semeni nu poate să meargă decât în proporție directă, deoarece merg în aceeași direcție. În iubirea lui Hristos redescoperi și iubirea semenilor”, ne-a explicat pr. Iusco, ca rezumat al zilelor de reculegere.   

Exercițiile spirituale pentru preoți se vor relua în primăvara anului 2021.

Biroul eparhial de presă

 

 

Ziua Mondială a Misiunilor este marcată anual în Biserica Catolică, în cea de-a treia duminică a lunii octombrie. În acest an, va fi celebrată pe data de 18 octombrie. Tema aleasă de Sfântul Părinte Papa este "Iată-mă, trimite-mă pe mine" (Is 6,8). „Suntem gata să primim prezența Duhului Sfânt în viața noastră, să ascultăm chemarea la misiune, fie pe calea căsătoriei, fie pe cea a fecioriei consacrate sau a preoției primite prin hirotonire, și oricum în viața obișnuită de toate zilele? Suntem dispuși să fim trimiși pretutindeni pentru a mărturisi credința noastră în Dumnezeu Tatăl milostiv, pentru a proclama Evanghelia mântuirii lui Isus Cristos, pentru a împărtăși viața divină a Duhului Sfânt edificând Biserica? Asemenea Mariei, mama lui Isus, suntem gata să fim fără rezerve în slujba voinței lui Dumnezeu (cf. Lc 1,38)? Această disponibilitate interioară este foarte importantă pentru a putea să-i răspundem lui Dumnezeu: "Iată-mă, Doamne, trimite-mă pe mine" (cf. Is 6,8). Și asta nu în abstract, ci în prezentul Bisericii și al istoriei”, afirmă Sfântul Părinte în mesajul dat cu ocazia acestei zile.

Sfântul Părinte ne îndeamnă în acest an să fim atenți la a recunoaște vocea Spiritului Sfânt, care ne îndeamnă să fim misionari ai lui Hristos, să mărturisim credința și să proclamăm Evanghelia, fiecare din statutul de viață pe care-l avem. Cu toții suntem importanți și necesari în Biserica Sa. 

Redăm mai jos textul integral al mesajului Papei:

 

Iubiți frați și surori,

Doresc să exprim recunoștința mea lui Dumnezeu pentru angajarea cu care a fost trăită în toată Biserica, în octombrie 2019, Luna Misionară Extraordinară. Sunt convins că ea a contribuit la stimularea convertirii misionare în atâtea comunități, pe calea indicată de tema "Botezați și trimiși: Biserica lui Cristos în misiune în lume".

În acest an, marcat de suferințele și de provocările cauzate de pandemia de Covid-19, acest drum misionar al întregii Biserici continuă în lumina cuvântului pe care-l găsim în vocația profetului Isaia: "Iată-mă, trimite-mă pe mine" (Is 6,8). Este răspunsul mereu nou la întrebarea Domnului: "Pe cine voi trimite?". Această chemare provine din inima lui Dumnezeu, din milostivirea sa care interpelează fie Biserica, fie omenirea în criza mondială actuală. "Ca discipolii din Evanghelie am fost cuprinși pe nepregătite de o furtună neașteptată și furioasă. Ne-am dat seama că suntem în aceeași barcă, toți fragili și dezorientați, dar în același timp importanți și necesari, chemați cu toții să vâslim împreună, având nevoie toți să ne încurajăm reciproc. În această barcă... suntem toți. Ca acei discipoli, care vorbesc într-un singur glas și în angoasă spun: «Pierim!», tot așa și noi ne-am dat seama că nu putem merge înainte fiecare pe cont propriu, ci numai împreună" (Meditație în Piața "Sfântul Petru", 27 martie 2020). Cu adevărat, suntem înspăimântați, dezorientați și înfricoșați. Durerea și moartea ne fac să experimentăm fragilitatea noastră umană; însă în același timp ne recunoaștem cu toții părtași de o puternică dorință de viață și de eliberare de rău. În acest context, chemarea la misiune, invitația de a ieși din noi înșine din iubire față de Dumnezeu și față de aproapele se prezintă ca oportunitate de împărtășire, de slujire, de mijlocire. Misiunea pe care Dumnezeu o încredințează fiecăruia face să treacă de la eu-l înfricoșat și închis la eu-l regăsit și reînnoit de dăruirea de sine.

În jertfa crucii, unde se împlinește misiunea lui Isus (cf. In 19,28-30), Dumnezeu revelează că iubirea sa este față de fiecare și față de toți (cf. In 19,26-27). Și ne cere disponibilitatea noastră personală de a fi trimiși, pentru că el este Iubire în veșnică mișcare de misiune, mereu în ieșire din sine însuși pentru a da viață. Din iubire față de oameni, Dumnezeu Tatăl l-a trimis pe Fiul Isus (cf. In 3,16). Isus este Misionarul Tatălui: Persoana și lucrarea sa sunt în întregime ascultare față de voința Tatălui (cf. In4,34; 6,38; 8,12-30; Evr 10,5-10). La rândul său, Isus, răstignit și înviat pentru noi, ne atrage în mișcarea sa de iubire, cu însuși Duhul său, care însuflețește Biserica, face din noi discipoli ai lui Cristos și ne trimite în misiune spre lume și spre popoare.

"Misiunea, «Biserica în ieșire» nu sunt un program, o intenție de realizat prin efort de voință. Cristos este cel care face ca Biserica să iasă din ea însăși. În misiunea de a vesti Evanghelia, tu te miști pentru că Duhul te impulsionează și te duce" (Fără El nu putem face nimic [Senza di Lui non possiamo far nulla], LEV-San Paolo, 2019, 16-17). Dumnezeu ne iubește mereu cel dintâi și cu această iubire ne întâlnește și ne cheamă. Vocația noastră personală provine din faptul că suntem fii ai lui Dumnezeu în Biserică, familie a sa, frați și surori în acea caritate pe care Isus ne-a mărturisit-o. Însă toți au o demnitate umană întemeiată pe chemarea divină de a fi copii ai lui Dumnezeu, de a deveni, în sacramentul Botezului și în libertatea credinței, ceea ce sunt din totdeauna în inima lui Dumnezeu.

Deja faptul de a fi primit gratuit viața constituie o invitație implicită de a intra în dinamica dăruirii de sine: o sămânță care, în cei botezați, va lua formă matură ca răspuns de iubire în căsătorie și în fecioria pentru Împărăția lui Dumnezeu. Viața umană se naște din iubirea lui Dumnezeu, crește în iubire și tinde spre iubire. Nimeni nu este exclus de la iubirea lui Dumnezeu și în jertfa sfântă a lui Isus Fiul pe cruce, Dumnezeu a învins păcatul și moartea (cf. Rom 8,31-39). Pentru Dumnezeu, răul - chiar și păcatul - devine o provocare de a iubi și a iubi tot mai mult (cf. Mt 5,38-48; Lc 23,33-34). De aceea, în misterul pascal, milostivirea divină vindecă rana originară a omenirii și se revarsă asupra întregului univers. Biserica, sacrament universal al iubirii lui Dumnezeu față de lume, continuă în istorie misiunea lui Isus și ne trimite pretutindeni pentru ca, prin mărturia noastră de credință și vestirea Evangheliei, să se manifeste iar iubirea lui Dumnezeu și să poată atinge și transforma inimi, minți, trupuri, societăți și culturi în orice loc și timp.

Misiunea este răspuns, liber și conștient, la chemarea lui Dumnezeu. Însă această chemare putem s-o percepem numai atunci când trăim un raport personal de iubire cu Isus viu în Biserica sa. Să ne întrebăm: suntem gata să primim prezența Duhului Sfânt în viața noastră, să ascultăm chemarea la misiune, fie pe calea căsătoriei, fie pe cea a fecioriei consacrate sau a preoției primite prin hirotonire, și oricum în viața obișnuită de toate zilele? Suntem dispuși să fim trimiși pretutindeni pentru a mărturisi credința noastră în Dumnezeu Tatăl milostiv, pentru a proclama Evanghelia mântuirii lui Isus Cristos, pentru a împărtăși viața divină a Duhului Sfânt edificând Biserica? Asemenea Mariei, mama lui Isus, suntem gata să fim fără rezerve în slujba voinței lui Dumnezeu (cf. Lc 1,38)? Această disponibilitate interioară este foarte importantă pentru a putea să-i răspundem lui Dumnezeu: "Iată-mă, Doamne, trimite-mă pe mine" (cf. Is 6,8). Și asta nu în abstract, ci în prezentul Bisericii și al istoriei.

A înțelege ce anume ne spune Dumnezeu în aceste timpuri de pandemie devine o provocare și pentru misiunea Bisericii. Boala, suferința, frica, izolarea ne interpelează. Sărăcia celui care moare singur, a celui care este abandonat sieși, a celui care pierde locul de muncă și salariul, a celui care nu are casă și hrană ne interoghează. Obligați la distanțarea fizică și la rămânerea acasă, suntem invitați să redescoperim că avem nevoie de relațiile sociale, precum și de relația comunitară cu Dumnezeu. Departe de a mări neîncrederea și indiferența, această condiție ar trebui să ne facă mai atenți la modul nostru de a ne relaționa cu alții. Și rugăciunea, în care Dumnezeu atinge și mișcă inima noastră, ne deschide la nevoia de iubire, de demnitate și de libertate a fraților noștri, precum și la grija față de creație. Imposibilitatea de a ne reuni ca Biserică pentru a celebra Euharistia ne-a făcut să împărtășim condiția atâtor comunități creștine care nu pot celebra Liturghia în fiecare duminică. În acest context, întrebarea pe care Dumnezeu o adresează: "Pe cine voi trimite?", ne este adresată din nou și așteaptă de la noi un răspuns generos și convins: "Iată-mă, trimite-mă pe mine!" (Is 6,8). Dumnezeu continuă să caute pe cine să trimită în lume și la popoare pentru a mărturisi iubirea sa, mântuirea sa de păcat și de moarte, eliberarea sa de rău (cf. Mt 9,35-38; Lc 10,1-12).

A celebra Ziua Mondială a Misiunilor înseamnă a reafirma și modul în care rugăciunea, reflecția și ajutorul material al ofertelor voastre sunt oportunități pentru a participa activ la misiunea lui Isus în Biserica sa. Caritatea exprimată în colectele de la celebrările liturgice din a treia duminică din octombrie are scopul de a susține munca misionară desfășurată în numele meu de Operele Misionare Pontificale, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor spirituale și materiale ale popoarelor și Bisericilor din toată lumea pentru mântuirea tuturor.

Preasfânta Fecioară Maria, Steaua evanghelizării și Mângâietoarea mâhniților, discipolă misionară a propriului Fiu Isus, să continue să mijlocească pentru noi și să ne susțină.

Roma, "Sfântul Ioan din Lateran", 31 mai 2020, Solemnitatea Rusaliilor

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu

Biroul eparhial de presă