Duminică, 01 Octombrie 2023
Super User

Super User

Senior Reporter @EpiscopiaMM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.

Website URL: http://episcopiaMM.ro

COMUNICAT DE PRESĂ:

„Scrutând misterul Bisericii” – Episcopii catolici din România reuniți în sesiune plenară la București

 

Sub semnul acestor cuvinte din Declarația „Nostra Aetate” (nr. 4) a Conciliului Vatican al II-lea a stat întâlnirea Episcopilor romano-catolici și greco-catolici din România reuniți la București în perioada 25-27 septembrie 2023, pentru sesiunea plenară de toamnă a Conferinței Episcopilor din România (CER). Întâlnirea a fost găzduită de Eparhia Greco-Catolică „Sfântul Vasile cel Mare” de București și a fost condusă de Înalt Preasfințitul Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București și Vicepreședintele CER.

La lucrări a participat și Monseniorul Tuomo Vimpari, însărcinat cu afaceri ad interim al Nunțiaturii Apostolice în România și Republica Moldova, care i-a avut și oaspeți la Nunțiatură pe ierarhii catolici.

Lucrările Sesiunii plenare au fost inaugurate cu Sfânta Liturghie din Catedrala greco-catolică „Sfântul Vasile cel Mare”, celebrată de Preasfințitul Mihai Frățilă, gazda întâlnirii, împreună cu toți ierarhii romano-catolici și greco-catolici. Au fost prezenți Domnul Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial, precum și reprezentanți de marcă ai comunității greco-catolice din București.

În centrul discuțiilor CER s-a aflat Sinodul Episcopilor de la Roma, unde vor participa trei episcopi din România: ÎPS Gergely Kovács, Arhiepiscop romano-catolic de Alba Iulia, delegat CER; PS Cristian Dumitru Crișan, Episcop auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș, delegat al Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice, și PS Iosif-Csaba Pál, Episcop romano-catolic de Timișoara, numit membru al Sinodului de către Papa Francisc. La lucrările sinodale de la Roma vor mai participa: ÎPS Iosif, Mitropolit al Europei Occidentale și Meridionale, delegat din partea Bisericii Ortodoxe Române; Prof. Klara Antonia Csiszar, în calitate de expert-facilitator, și Pr. Liviu Narcis Matieș, Asistent în cadrul Secretariatului General al Sinodului.

Pe lângă informările din eparhii, dieceze, consilii, comisii și instituții legate de CER, discuțiile au atins subiecte care privesc educația, tineretul, solidaritatea, activitățile caritative, colaborarea în cadrul clerului și al persoanelor consacrate din România, Marele Jubileu 2025  și reorganizarea Comisiilor CER.

Plină de semnificație a fost întâlnirea cu Excelența Sa, Domnul Reuven Azar, Ambasadorul Israelului în România, prin care s-au marcat 30 de ani de la acordul istoric de stabilire a relațiilor diplomatice dintre Statul Israel și Vatican. De asemenea, a fost amintită importanța Declarației „Nostra Aetate” a Conciliului Vatican al II-lea, din 1965, care a încurajat dialogul iudeo-creștin. La întâlnire a participat și Domnul deputat Silviu Vexler, Președintele Federației Comunităților Evreiești din România, care este unul dintre promotorii legii prin care anul 2025 este declarat anul „Cardinal Iuliu Hossu”, lege adoptată de Camera Deputaților chiar în 26 septembrie 2023, după ce a trecut în prealabil prin Senat în 12 septembrie 2023.

În prezența Domnului Sergiu Nistor, Consilier prezidențial, a Domnului Ciprian Vasile Olinici, Ministru Secretar de Stat, a Academicianului Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române, și a altor universitari, ierarhii catolici au participat miercuri, 27 septembrie 2023, la Academia Română, la evocarea celor șapte Fericiți Episcopi Martiri greco-catolici, beatificați în 2019, la Blaj, de către Papa Francisc.

Următoarea sesiune a CER va avea loc la Oradea în intervalul 13-15 mai 2024, fiind găzduită de Episcopia Romano-Catolică de Oradea.

Conferința Episcopilor din România se întrunește de două ori pe an în sesiune ordinară și îi reunește pe toți episcopii romano-catolici și greco-catolici din România, exprimând unitatea Bisericii locale și comuniunea cu Urmașul lui Petru, Sfântul Părinte Papa.

Pr. Francisc Ungureanu
Secretar General

În perioada 25-27 septembrie 2023, Episcopia Greco-Catolică „Sfântul Vasile cel Mare” de București va găzdui întâlnirea de toamnă a Conferinței Episcopilor Catolici din România. Sesiunile de lucru vor avea loc la Mănăstirea Carmelitană de la Ciofliceni, din apropierea capitalei.

Sfânta Liturghie arhierească de deschidere a Conferinței Episcopilor din România va avea loc luni, 25 septembrie 2023, de la orele 18.00, la Catedrala Greco-Catolică „Sfântul Vasile cel Mare” (str. Polonă 50, București). Cu această ocazie și în zilele ce vor urma, curtea catedralei greco-catolice din capitală va găzdui și o expoziție comemorativă a Muzeului Ororilor Comunismului, la 75 de ani de la decretul abuziv de scoatere în afara legii a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice.

Miercuri, 27 septembrie 2023, la Academia Română, vor fi evocați cei șapte fericiți episcopi martiri greco-catolici, beatificați în 2019, la Blaj, de către Sfântul Părinte Papa Francisc. Evenimentul „Credința noastră, viața noastră” – de evocare a celor șapte episcopi uniți, mărturisitori ai credinței și oameni de caracter – se va desfășura cu intrare liberă, de la 10.30, în aula Academiei Române (Calea Victoriei 125, București).

Conferința Episcopilor din România se întrunește de două ori pe an și îi reunește pe toți episcopii greco-catolici și romano-catolici din România, exprimând unitatea Bisericii locale și comuniunea cu Urmașul lui Petru, Sfântul Părinte Papa.

Biroul de Presă al Eparhiei greco-catolice de București

 

 

 

 

„Cine vrea să vină după Mine, să renunțe la sine, să-și ia crucea și să mă urmeze! (Mc. 8, 34-38). În cuvântul Domnului de astăzi regăsim această chemare continuă a lui Isus, „care face apel, în primul rând, la libertatea și la voința noastră, precum și la dorința noastră de a urma o opțiune”, a afirmat Preasfinția Sa Vasile Bizău în cuvântul de învățătură rostit la Mănăstirea „Maica Îndurerată” din Sighetu Marmației, cu ocazia hramului acesteia, care a fost sărbătorit duminică, 17 septembrie 2023. Sâmbătă, 16 septembrie, în seara precedentă hramului, Surorile Maicii Domnului au organizat la mănăstire un program de rugăciune, care a cuprins Vecernia și Adorație Euharistică. Sfânta Liturghie din ziua sărbătorii a fost celebrată de Preasfinția Sa Vasile, împreună cu părintele protopop de Sighet, Vasile Iusco, părintele capelan Florea Vasile și un sobor de preoți din eparhie.

Ierarhul a explicat credincioșilor prezenți că, la fel ca și în viața de căsătorie, și în viața de credință, alegerea luată la început, de a porni pe un drum, nu poate rămâne neschimbată și statornică dacă nu este cultivată în mod continuu. La fel și ceea ce mărturisim noi, și anume Evanghelia lui Hristos, are nevoie de o „de o alegere ulterioară pentru a o transpune în fapte, în gesturi”. „Isus le spune apostolilor că opțiunea Lui este calea crucii, calea lui Dumnezeu, aceea de a transmite și mesajul, dar și Iubirea lui Dumnezeu. Pentru a putea să întrupeze Iubirea desăvârșită, trebuie să se dăruiască, iar dăruirea Lui totală și continuă Îl duce pe calea crucii, acolo unde întâlnește refuzul oamenilor, sintetizat prin atitudine de nepăsare, de orgoliu, de adevăr al lor”.

„Invitația lui Isus este valabilă și pentru noi astăzi”, a punctat PS Vasile, explicând cum „renunțarea la noi nu este ceva ce putem să spunem că am făcut odată pentru totdeauna, ea se repetă în fiecare context, în fiecare relație, în fiecare zi și în fiecare etapă... Cât timp avem inima deschisă și credința vie, învățăm mereu de la Maica Domnului, care ocrotește comunitatea surorilor de aici, cum opțiunea pentru Iubirea lui Dumnezeu trece prin calea strâmtă a urmării Fiului Ei, prin însoțirea Lui, prin trăirea și transformarea obstacolelor, a neplăcerilor, a suferințelor în iubire”.

„Mulțumim Bunului Dumnezeu că ne-a ajutat să ne rugăm împreună în curtea surorilor, că ne însoțește cu harurile Sale și ne invită la a-L urma, dar ne lasă și libertatea de a alege. Mulțumim surorilor, Preasfințitului Vasile pentru însoțire, prezența aici și cuvântul de învățătură și pentru călăuzirea pe drumul credinței, pentru disponibilitatea de a răspunde la toate solicitările și invitațiile surorilor”, a afirmat la final părintele Florea Vasile, care a mulțumit, de asemenea, părinților protopopi și preoți prezenți, surorilor din alte comunități CMD și din alte congregații, reprezentanților autorităților locale, corului și tuturor credincioșilor prezenți la sărbătoare.  

Biroul eparhial de presă

 

 

 

 

 

„Sărbătoarea de astăzi ne propune să facem un parcurs spiritual în misterul Crucii. Sărbătorile înnobilează viața noastră pentru că transformă timpul profan în timp sacru”, a afirmat Preasfinția Sa Vasile Bizău în parohia „Sfânta Cruce” din Baia Mare, joi, 14 septembrie, de sărbătoarea „Înălțarea Sfintei Cruci”, unde a fost prezent pentru a se uni în rugăciune cu comunitatea de aici, de hramul bisericii. Sfânta Liturghie arhierească a fost celebrată de la ora 17:00 și a concelebrat un sobor de preoți din protopopiat, dar și din alte protopopiate. 

„Acest timp special este opțiunea noastră pentru Dumnezeu, a da timp pentru Dumnezeu, a face spațiu lui Dumnezeu în viața noastră”, a afirmat Ierarhul, lăudând disponibilitatea celor care, în zi lucrătoare, după orele de muncă și-au făcut timp pe care să-l ofere Domnului: „În dimensiunea timpului sacru al sărbătorii, noi dăm timpul nostru, dar și primim, primim harul și Iubirea lui Dumnezeu”.

Intrând mai profund în misterul Sfintei Cruci, PS Vasile a afirmat: „Le-au trebuit oamenilor mii de ani, până când s-a ajuns la Evanghelistul Ioan care a scris un verset: Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât L-a dat pe Fiul Unul Născut, ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică. Este o sinteză a istoriei mântuirii și subliniază faptul că Dumnezeu se dăruiește și Dumnezeu dăruiește, că Dumnezeu iubește, că Dumnezeu este pururi viu și prezent”, iar Crucea Sa poartă un mesaj care se adresează fiecăruia dintre noi. „Privind la Isus răstignit, care este mesajul Crucii pentru noi astăzi?”, s-a întrebat retoric Arhiereul, venind cu răspunsul clarificator: „Noi, creștinii, avem Crucea înălțată pe fiecare biserica, pentru că recunoaștem în această jertfă a Mântuitorului o iubire profundă a Lui care se dăruiește. Se dăruiește până la ultima suflare, iubește până la sfârșit. Nu este constrâns, ci se dăruiește. O dăruire care întâlnește această opoziție a oamenilor, a noastră, o gratuitate care nu ne este comodă… este o dăruire continuă, fără rezerve, fără margini”. Prin Cruce, Isus ne învață calea de urmat, iertarea fără limite, gratuitatea și decizia radicală de a fi împotriva curentului, asigurându-ne de Iubirea și însoțirea Lui permanentă. „Crucea Lui suntem chemați să o primim ca și o formă de smerenie, regăsire și împăcare”, a afirmat PS Vasile.

„Se cuvine să aducem mulțumire Bunului Dumnezeu că a rânduit să fim astăzi împreună, să ne unim în rugăciune. Mulțumim dumneavoastră Preasfințite Părinte Vasile deoarece, prin prezența dumneavoastră și prin cuvântul de învățătură pe care ni l-ați adresat, ne dați multă speranță și siguranță, multă putere. Pentru aceasta vă mulțumim și vă așteptăm de fiecare dată cu drag în mijlocul nostru”, a afirmat părintele paroh Laurențiu Costin la finalul celebrării. Părintele a mulțumit, de asemenea, colegilor preoți care au fost prezenți, curatorilor și familiilor lor, care s-au implicat în buna desfășurare a evenimentului, surorilor, reprezentanților autorităților locale, Reuniunii Mariane, credincioșilor parohiei și tuturor celor veniți și din alte parohii. 

Biroul eparhial de presă

 

 

Astăzi, 12 septembrie 2023, Preasfinția Sa Vasile Bizău, Episcop de Maramureș, l-a numit în funcția de Purtător de cuvânt al Episcopiei Greco-Catolice de Maramureș pe părintele dr. Nicoară George.

Părintele Nicoară George s-a născut la Baia Mare în 11 Martie 1988. După anii de școală generală în orașul natal a urmat cursurile liceale, între 2002 – 2006, la Liceul Teologic Român-Unit „Inochentie Micu” din Cluj-Napoca, continuându-și formarea teologică prin Studii de Teologie în cadrul Universității de Nord din Baia Mare, în perioada 2006-2010 fiind seminarist în cadrul Seminarului eparhial „Ep. Dr. Alexandru Rusu”. În paralel a urmat cursurile Facultății de Litere, Specializarea Limba și Literatura Română-Engleză, din cadrul Universității de Nord din Baia Mare (2007-2010). În anul 2010 a primit o bursă de studii din partea Congregației pentru Bisericile Orientale ca alumn al Colegiului Pontifical Pio Romeno din Roma și timp de un an a urmat cursuri de Teologie în cadrul Ateneului Pontifical „Sant Anselmo” din Cetatea Eternă. Între anii 2011 - 2013 a urmat Studii masterale în Teologie Spirituală în cadrul Universității Gregoriana din Roma. Din 2013 a urmat studii doctorale în cadrul aceluiași Institut de Spiritualitate, susținându-și lucrarea de doctorat în anul 2016.

A fost formator și coordonator de activități educative în cadrul Asociației «Cercetașii Munților», a tradus mai multe lucrări de teologie din limba engleză și limba italiană. George Nicoară este, de asemenea, autorul a două volume de poezii și colaborator al Revistei Eparhiale «Lumina Credinței».

Din anul 2016 slujește în parohia Bunavestire din Baia Mare, având funcția de vicar parohial. În data de 21.10.2020 a fost numit Consilier cultural, în cadrul Eparhiei Greco-catolice de Maramureș.

Îi urăm un parcurs rodnic în noua misiune!

Biroul eparhial de presă

 

În data de 8 septembrie 2023, de sărbătoarea  ,,Nașterea Maicii Domnului” Preasfinția Sa Vasile Bizău, Episcopul greco-catolic de Maramureș, în virtutea cann. 245-251 din Codul Canoanelor Bisericilor Orientale, prin Decretul Nr. 980/08.09.2023, l-a numit în funcția de Vicar General – Protosincel, pe Părintele Drd. Florin-Ștefan FODORUȚ.

Astfel, Părintele Florin Ștefan FODORUȚ îi urmează în funcție părintelui Augustin BUTICA, care își încheie misiunea după o perioadă de 5 ani în care a îndeplinit funcția de Vicar General al Eparhiei de Maramureș.

Părintele Florin Ștefan FODORUȚ s-a născut la data de 15 septembrie 1980, în localitatea Sighetu Marmației, județul Maramureș. A fost hirotonit preot căsătorit în data de 27 septembrie 2009, în biserica parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Satu Mare, de către Preasfințitul Ioan Șișeștean, episcop de Maramureș. După absolvirea Seminarului liceal „Inocențiu Micu Klein” din Cluj Napoca (1998), Sfinția Sa a urmat cursurile Institutului Teologic „Alexandru Rusu” din Baia Mare (1998-2000), apoi cursurile Facultăților de Filosofie (2000-2003) și de Teologie (2003-2006) din cadrul Universității Pontificale „Gregoriana” din Roma. Între anii 2006-2008 a obținut diploma de specializare (Master) în Teologie Patristică și Istoria Teologiei în cadrul aceleiași Universități.

În anul 2020 și-a început studiile doctorale în cadrul departamentului de Teologie Sacramentală al Ateneului Pontifical „Sant’ Anselmo” din Roma. 

Din anul 2011 este Președintele Comisiei Eparhiale Liturgice și de Artă sacră, iar din anul 2018 este Consilier Eparhial.

Activitatea pastorală, debutând odată cu hirotonirea, a continuat cu administrarea parohiei „Sf. Ap. Petru și Pavel” din Municipiul Satu Mare, începând cu data de 26 octombrie 2012.

Rugăm pe Preasfânta Fecioară Maria, Ocrotitoarea Eparhiei de Maramureș, să îl însoțească pe Părintele Florin-Ștefan FODORUȚ în această misiune, pentru a o putea împlini cu vrednicie, spre preamărirea lui Dumnezeu, binele Eparhiei noastre și mântuirea sufletelor credincioșilor.

Biroul eparhial de presă

 

„Încă de la începuturi, Școala noastră și-a propus o formare integrală a elevilor: umană, intelectuală și spirituală”, a afirmat Preasfinția Sa Vasile Bizău la festivitatea de deschidere a anului școlar 2023-2024, la „Școala Gimnazială Ep. Dr. Alexandru Rusu” din Baia Mare, Școală fondată de Episcopia greco-catolică de Maramureș.

„Să fie acest an unul al creșterii, al armonizării, al dobândirii de bune cunoștințe și mai ales al dobândirii acelei virtuți care ne face pe toți să fim oameni: iubirea desăvârșită”, a urat PS Vasile, îndreptându-și atenția atât înspre copii, cât și înspre părinții lor: „Sunteți și voi la școală”, a afirmat Ierarhul, explicând acestora din urmă faptul că în procesul educațional, părinții ocupă un loc important, pentru buna reușită a educației copiilor lor.

„Dragi elevi, bine ați venit la școală! Ne bucurăm să vedem din nou curtea plină de zâmbete, plină de ochi curioși și în acest an școlar, într-o lume în care putem să fim tot ce vrem, noi venim cu un gând înspre voi, înspre părinții și bunicii voștri: Alegeți să fiți buni, să fiți buni în tot ce faceți, în tot ce zămisliți și în tot ce gândiți!”, a fost întâmpinarea călduroasă oferită copiilor de către doamna director Barbu Daniela, înainte de a suna clopoțelul de început de an școlar.

Prima zi de școală la „Alexandru Rusu” a continuat cu prezentarea claselor și diferite activități desfășurate în fiecare clasă, precum și cu Sfânta Liturghie Arhierească celebrată de Preasfinția Sa Vasile, împreună cu pr. Angel Zareczki și pr. Emil Ember, în capela din incinta școlii, cu participarea cadrelor didactice și a personalului instituției.  

Cu această ocazie, episcopul de Maramureș, a ținut să reînnoiască apelul transmis anual lucrătorilor din această școală, și anume acela de a asculta Cuvântul Domnului și a-l pune în practică. „Faceți ceea ce vă va spune!” este îndemnul Maicii Domnului către servitorii de la nunta din Cana Galileii, cărora le spune să asculte ce le poruncește Isus, atunci când rămân fără vin, simbolul bucuriei. „Ce ne spune nouă Isus Fiul? În sinteză, Evanghelia este: Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău cu toată inima ta, cu tot sufletul tău și cu tot cugetul tău și pe aproapele tău ca pe tine însuți”, a punctat Preasfinția Sa Vasile, explicând faptul că iubirea creștinului se manifestă prin iertare și dăruire totală și gratuită, asigurând că acesta „Este un parcurs posibil, având ca model iubirea maternă a Maicii Domnului și pe Mântuitorul nostru Isus Hristos”. 

Biroul eparhial de presă

 

 

Adevăr, adevăr îți spun: dacă cineva nu se naște din apă și Spirit, nu poate să intre în împărăția lui Dumnezeu” „In 3, 1-17”, îi spune Isus lui Nicodim. „Odată cu botezul, noi am început acest parcurs al reînnoirii și al gustării împărăției lui Dumnezeu. El nu este un drum cronologic, care se referă doar la ani, ci este o stare interioară, o stare sufletească. Împărăția lui Dumnezeu este bucurie, este plinătate de viață, este pace, este dăruire, este tot ce are viața mai bun, după care omul tânjește, este ceea ce sufletul omului caută în mod continuu în tot ce sunt căutările noastre în afară, în lucruri, în profesii, în a ne împlini. Împărăția lui Dumnezeu este acea chemare interioară și vocație a omului de a trăi în Dumnezeu, a se sfinți, a se bucura de darurile pe care Dumnezeu le dă și în felul acesta, a trăi în veci”. Sunt cuvintele Preasfinției sale Vasile Bizău din cadrul omiliei rostite în parohia Micula duminică, 10 septembrie 2023.

Parohia de aici a avut parte de un binecuvântat eveniment prilejuit de Sfințirea iconostasului și a lucrărilor de renovare, efectuare la biserică și Sfânta Liturghie Arhierească celebrată aici de Ierarhul de Maramureș, împreună cu părintele protopop Șimon Cornel, părintele paroh Kozsán István și alți preoți invitați la sărbătoare. În cadrul celebrării, seminaristul Aron Kozsán a primit treapta lectoratului.

 „Reînnoirea în Spirit Sfânt ne este dată și nouă astăzi pentru că prezența aici în biserică ne spune că ne-a adus aici credința și apartenența noastră la Hristos. Reînnoirea se face de fiecare dată primind sfintele Taine ale Bisericii, Taine care ne hrănesc cu învățătura lui Isus și cu viața lui Isus. Avem Cuvânt și avem Har, avem putere și energie care vine de sus și în felul acesta, noi ne reînnoim”, a afirmat PS Vasile.

„Ne înnoim și noi astăzi prin această bucurie de a fi prezenți astăzi aici, în parohia Micula, și de a participa la bucuria comunității care a reușit să repare și să împodobească biserica și în felul acesta să asigure casa comună a lui Dumnezeu” pentru generația aceasta și pentru generațiile următoare, asigurând tuturor învățătura Evangheliei și harul lui Dumnezeu, a afirmat Ierarhul.

„Prin eforturile pline de devotament, dorim cu toții să modelăm acest loc sfânt într-o bijuterie a credinței, o oază de frumusețe spirituală și un altar care strălucește în lumina iubirii noastre față de Dumnezeu și față de comunitatea noastră credincioasă. Sperăm că această biserică va rămâne o sursă de inspirație pentru noi toți, o făclie care luminează întunericul și un refugiu în vremuri de nevoie. Împreună, putem construi o biserică frumoasă, nu doar în aspectul său, ci și în profunzimea și semnificația ei spirituală”, a afirmat la finalul evenimentului părintele paroh Kozsán István.

„Cu inimile pline de speranță și credință, ne rugăm ca această biserică să continue să reflecte strălucire și să propage înțelepciunea și compasiunea pe care credincioșii noștri le poartă în inimile lor, întru mărirea lui Dumnezeu”, a mai spus părintele paroh, aducând mulțumire Preasfinției Sale Vasile, părintelui protopop și tuturor colegilor preoți care s-au unit în rugăciune în această binecuvântată zi, precum și autorităților locale și tuturor credincioșilor invitați care s-au unit sărbătorii.

Biroul eparhial de presă

 

 

 

„La început de an bisericesc facem consacrarea noastră și a Eparhiei noastre la Maica Domnului. Este patroana Eparhiei noastre, încă de la înființarea ei, aleasă de înaintașii noștri, de Fericitul Arhiereu Martir Alexandru Rusu”, a afirmat Preasfinția Sa Vasile Bizău în cuvântul de învățătură rostit la finalul Sfintei Liturghii Arhierești celebrate în parohia Șișești, de sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, vineri, 8 septembrie 2023.

La Șișești s-au adunat sute de credincioși și un sobor de preoți din Eparhie spre a o cinsti pe Preacurata Fecioară Maria în sărbătoarea care îi este dedicată și care a fost aleasă de primul Episcop al Eparhiei, Fericitul Alexandru Rusu, spre a institui aici pelerinaj anual „la biserica de la Șișeștii marelui ctitor, care a fost Vasile Lucaciu”, prin decretul dat la 1 iunie 1933. Ca în fiecare an, la finalul Sfintei Liturghii, a fost rostită rugăciunea de consacrare a Eparhiei de Maramureș Preacuratei Fecioare Maria.

Faceți ceea ce vă va spune, este îndemnul pe care Maica Domnului îl dă servitorilor de la nunta din Cana Galileii și pe care ni-l dă și nouă astăzi... La început de an bisericesc suntem invitați să privim în viitor la noile posibilități de a ne ancora în Dumnezeu, la a ne îndeplini datoria de creștini cu bucurie și trăind în bucuria Iubirii lui Dumnezeu, toate devin posibile”, a afirmat PS Vasile, vorbind în continuare despre importanța poruncii Iubirii de Dumnezeu și de semeni și despre cum se poate concretiza aceasta. „Un prim pas este acela de a învăța cum să iubim”, a afirmat Ierarhul. „Ceea ce se opune iubirii nu este ura, ci indiferența. Aceasta îl face pe om să se privească doar pe el, să-l ignore pe celălalt și într-o mare ignoranță, toate relele se instalează și în familie, și în comunitate, și în societate. Unde există indiferență, se cultivă mereu adversitatea față de Iubirea lui Dumnezeu și față de iubirea semenilor... Tristețea sufletului și neîmplinirea personală a omului este un rezultat al indiferenței sale”, a atras atenția PS Vasile, îndemnând pelerinii să își aleagă ca și model de iubire iubirea de Dumnezeu a Sfintei Fecioare, care nu s-a clintit nici atunci când și-a văzut Fiul răstignit pe cruce.

„Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru că ne-a dat o sărbătoare atât de frumoasă și pentru că ne-a oferit-o pe Preacurata Fecioară Maria; mulțumim Fiului pentru că de pe cruce, ne-o oferă de Mamă tuturor; mulțumim Spiritului Sfânt pentru că El accentuează relația de iubire dintre Dumnezeu și noi fiecare. Se cuvine să-i mulțumim Preacuratei Fecioare Maria pentru că lasă vreme frumoasă pentru a putea face anual acest pelerinaj.

Mulțumim Preasfinției Sale Vasile, care, prin prezența în fiecare an în mijlocul nostru reînnoadă frumoasa tradiție a pelerinajelor ce se făceau odinioară la Șișești”, a afirmat la final părintele paroh Gabriel Horț, mulțumind, de asemenea, colegilor preoți, surorilor călugărițe, corului de tineri, autorităților locale și tuturor credincioșilor care au participat la pelerinaj, dar și celor implicați în buna desfășurare a zilei de sărbătoare.

Biroul eparhial de presă

 

 

Biserică greco-catolică cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” din Breb a fost sfințită duminică, 27 august 2023, prin punerea Sfintelor Moaște ale Sfântului Paulin de Nola, în Masa Sfântului Altar, prin stropirea cu apă sfințită și ungerea cu Sfântul și Marele Mir, prin invocarea lucrării Spiritului Sfânt de către Episcopul greco-catolic de Maramureș, Preasfinția Sa Vasile Bizău. Ceremonia de sfințire a fost urmată de Sfânta Liturghie Arhierească. Au concelebrat doi părinți protopopi, pr. Iusco Vasile și pr. Codrea Vasile, părintele paroh Călin Hosu și un sobor de 18 de preoți din eparhie și din alte eparhii. 

După ce în urmă cu 7 ani, pe 14 august 2016, comunitatea parohială greco-catolică din Breb a fost alungată din propria sa biserică, în 2019, credincioșii de aici împreună cu părintele paroh Călin Hosu au avut bucuria sfințirii pietrei de temelie a noii biserici, biserică finalizată după 4 ani.

„Această biserică din Breb rămâne semn vizibil al chemării la unitate a creștinilor! Fiii lui Dumnezeu sunt chemați să se recunoască că sunt frați”, a afirmat Preasfinția Sa Vasile Bizău în cuvântul de învățătură, punctând faptul că ne apropiem de anul în care se împlinesc 1000 de ani de când Biserica lui Hristos s-a divizat, în 1054. „Nu este prea mult timp până atunci și în rugăciunile noastre de astăzi și în cele din fiecare zi purtăm dorința de unitate a tuturor creștinilor, a fiilor lui Dumnezeu, a familiei lui Dumnezeu, unitate la care suntem chemați în Hristos”.

A lua calea Domnului înseamnă a-ți purta crucea împreună cu El: „Dacă vrei să fii desăvârșit, vino după Mine și, împreună cu persecuțiile din veacul acesta, vei avea însutit mame, tați, frați și surori”, a afirmat Ierarhul, îndemnând comunitatea care a trecut prin perioada grea a persecuției comuniste fără să fie dărâmată, să privească cu încredere mai departe. „Nu au fost atât de mari și puternice puterile adverse încât să nu poată să facă să crească grăuntele de muștar. Nu au fost suferințele atât se mari încât să-i împiedice pe cei care au trecut prin ele să le ducă înainte, să le suporte, să le transforme. N-a fost niciun gând uman vrăjmaș care să nu se risipească, așa cum nu este nici un gest al iubirii de Dumnezeu și de semeni care să nu zidească”. Astfel a încurajat PS Vasile comunitatea din Breb care azi și-a văzut proiectul de suflet împlinit.

„Vă mulțumesc Preasfințite Vasile pentru toată susținerea și disponibilitatea de a fi alături de noi pe toată perioada de desfășurare a lucrărilor la Breb. Nu mi s-a întâmplat să ies de la dumneavoastră din birou fără să fi primit un sfat bun de fiecare dată”, a afirmat la final părintele Hosu Călin, foarte bucuros că acest proiect de ridicare a noii biserici a ajuns la final.

În semn de apreciere și mulțumire pentru munca depusă și pentru modul în care păstorește comunitatea din Breb, părintele Călin Hosu a primit din partea Preasfințitului Vasile Crucea Pectorală. „Crucea aceasta ne onorează și ne obligă. Este o cruce care se cuvine tuturor credincioșilor care s-au implicat în realizarea acestui sfânt locaș și în bunul mers al parohiei” a afirmat pr. Hosu, mulțumind tuturor credincioșilor, meșterilor care au muncit dar și tuturor donatorilor, fără de care proiectul nu s-ar fi putut finaliza. Parohul a mulțumit, de asemenea, colegilor preoți și părinților protopopi, credincioșilor prezenți, precum și autorităților locale și județene care s-au alăturat sărbătorii parohiei Breb.

Date despre parohie și biserică

Parohia greco-catolică Breb este o parohie foarte veche, de la poalele Gutâiului, cu rădăcini istorice adânci,  având biserică proprie. Conform Şematismului Veneratului Cler al Eparhiei de Maramureș, în anul 1936, Parohia Breb  avea un număr de 1544 de credincioși greco-catolici, fiind păstorită  de Mult Onoratul Părinte Gheorghe Iurka.

După suprimarea Bisericii Greco-Catolice de către regimul comunist ateu, în sufletul credincioșilor  din Breb a rămas viu şi prezent spiritul credințitei înaintașilor, serviciile religioase continuând astfel a se desfășura clandestin în diferite case particulare. Flacăra credințitei în Parohia Breb a fost întreținută de rugăciunile înălțate de călugărițele alungate din mănăstiri, și care s-au întors acasă, dintre care se cuvine a fi amintite Sora Marta, Sora Agneza si Sora Agata. Alături de alte localități din Maramureșul istoric, și în Parohia Breb, credincioșii greco-catolici și-au continuat viața și drumul de credință, așa cum l-au moștenit de la înaintașii lor.  În perioada de persecuție, Sfânta Liturghie s-a celebrat în casă la credincioasa Ileana din Dâmb, de către preoții Vasile Hotico, Simion Mesaroş, Părintele Sârbu din Bucureşti, Preasfințitul Alexandru Mesian, episcop de Lugoj între anii 1995-2023, dar și Preafericitul Părinte Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Greco-Catolice din România.

După căderea regimului comunist în România și întoarcerea Bisericii Greco-Catolice în mijlocul şi în slujba poporului român, pe care l-a slujit cu demnitate și devotament și de unde fusese alungată de cei fără Dumnezeu, oficiile religioase  s-au reluat, în mod public, și în Parohia Breb.

În anul 2016, în ajunul  sărbătorii ,,Adormirea Maicii Domnului”, credincioșii greco-catolici din Breb au retrăit momentele din anul 1948, fiind nevoiți să-și părăsească, pentru a doua oară, biserica în care ei și înaintașii lor s-au rugat și l-au lăudat pe Dumnezeu, deși aceasta urma să rămână închisă, nefiind folosită de către cei care se considerau proprietari de drept.

După o perioadă de timp, în care serviciile religioase s-au desfășurat într-o capelă amenajată în Școala veche din localitate, Scoală Confesională care a aparținut Bisericii Greco-Catolice, s-a luat hotărârea construirii unei noi biserici  parohiale. Astfel, în anul 2017 s-a cumpărat un teren unde urma să fie amplasată noua biserică parohială.

Temelia noului  lăcaș de închinare a fost pusă la data de 5 mai 2019 de către Preasfințitul Vasile Bizău, Episcop de Maramureș.

Lucrările de construcție la fundația noii biserici parohiale au început la data de 22 iulie 2019.

Biserica a fost construită din lemn, în stilul tradițional maramureșean, specific zonei, sub implicarea și coordonarea părintelui Călin Hosu, numit preot paroh în anul 1996, iar edificarea bisericii a început pe 19 iunie 2020.

La sfârșitul aceluiași an, respectiv 2020, a fost ridicat turnul bisericii și  a fost finalizat acoperișul.

Lucrările de construcție au continuat în anul următor, iar în data de 3 octombrie 2021 s-a oficiat prima Sfântă Liturghie în noua biserică parohială.

„Mulțumind Bunului Dumnezeu că ne-a învrednicit să sfințim acest lăcaș de închinare, îl rugăm să reverse belșug de haruri peste toți binefăcătorii acestei sfinte biserici, iar celor trecuți din lumea aceasta, ctitori și binefăcători, Dumnezeu să le facă parte cu ceata aleșilor Săi.

Rugăm pe Milostivul Dumnezeu ca toți cei care vor intra în această sfântă biserică să-şi găsească liniștea sufletească și rostul în lume, prin preamărirea lui Dumnezeu Cel întreit în Persoană: Tatăl, Fiul și Spiritul Sfânt. Amin”, citim în Însemnarea introdusă în masa Sfântului Altar.

Biroul eparhial de presă

Pagina 1 din 107