Imprimă această pagină
Concert de Anul Nou la biserica „Sfânta Cruce” din Baia Mare

Concert de Anul Nou la biserica „Sfânta Cruce” din Baia Mare Recomandat

Biserica „Sfânta Cruce” din Baia Mare s-a dovedit a fi neîncăpătoare ieri seară (1 ianuarie) pe durata celei de-a V-a ediții a Concertului de Anul Nou, devenit, practic, o tradiție pentru băimăreni.

Concertul de muzică clasică este oferit în fiecare an de Primăria Municipiului Baia Mare, care, la inițiativa primarului Cătălin Cherecheș, vrea să le dea ocazia maramureșenilor să guste puțin din ceea ce se petrece la Viena de Anul Nou. Așa că, nu întâmplător a fost faptul că au evoluat pe scenă soliști ce au ajuns sau au trecut pe scenele de la Viena de-a lungul pregătirii și carierei lor.

Pentru prima dată, în acest an, concertul s-a desfășurat într-o biserică Greco Catolică, întrucât toate edițiile precedente au fost găzduite de Catedrala Ortodoxă „Sfânta Treime” din Baia Mare. A fost, pentru cei prezenți la eveniment, o ocazie de a reflecta asupra realității ecumenismului și bunei înțelegeri între confesiunile religioase prezente pe teritoriul Maramureșului.

Programul a fost susținut de Orchestra „Sinfonia” din București, împreună cu soliștii: sopranele Irina Baianț și Tina Munteanu, mezzosoprana Sidonia Nica, tenorul Liviu Indricău, baritonul Iordache Basalic și dirijorul Daniel Jinga.

Seară de excepție pentru cei ce iubesc muzica clasică, dar și pentru curioși, întrucât repertoriul a cuprins atât opere ale compozitorilor italieni precum Giacomo Puccini: „O mio bambino caro” din „Gianni Schicchi” sau „Quando m’en vo” – interpretate de Tina Munteanu și Irina Baianț-, Giuseppe Verdi (cu cunoscutul Act „Brindisi” din „Traviata” – orchestra) cât și opere ale compozitorilor francezi precum Georges Bizet cu „Habanera” sau „Votre Toist” din „Carmen” -interpretare de Sidonia Nica și Iordache Bazalic-.

Orchestra a încântat publicul cu șase momente în care l-au adus pe Johann Strauss în mijlocul său. S-a putut asculta de la „Liliacul Uvertura” la „Dunărea Albastră” ale lui Johann Strauss II, precum și „Polka la vânătoare” sau „Radetzky March” ale lui Johann Strauss.

Cu siguranță cei care au ridicat publicul în picioare și au fost răsplătiți cu aplauze furtunoase au fost tenorul Liviu Indricău și baritonul Iordache Bazalic cu „O sole mio” și „Celito Lindo”, atât pentru interpretarea perfectă, cât și pentru umorul natural care-i caracterizează și pe care l-au etalat cu curaj.

Seara s-a încheiat cu un „La mulți ani” interpretat de întreaga orchestră împreună cu soliștii, iar la final binemeritatul „Radetzky March”, fredonat și aplaudat de întreg publicul.

La final, mulțumirile de rigoare din partea PS Vasile Bizău adresate conducerii Primăriei pentru cadoul din fiecare an de a oferi acest concert minunat și pentru decizia ca în acest an evenimentul să se desfășoare la biserica „Sfânta Cruce”. Mulțumirile pentru prezență s-au îndreptat apoi înspre Preasfinția Sa Iustin Sigheteanul, (Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului) și pr. Ioan Roman (protopop Romano Catolic de Baia Mare), precum și înspre conducerea bisericii gazdă (pr. Paroh Simion Ilieș), pentru accept și implicare.

S-a vorbit despre ecumenism în prima seară a Anului Nou la „Sfânta Cruce”: „Anul 2016 începe în ritm de muzică și armonie. Prin muzică, oamenii reușesc să exprime tot ceea ce sufletul are mai valoros. Pacea este un atribut al sufletului. Noi oamenii suntem chemați la a dori, a dobândi și a răspândi pacea. Ne aflăm în Anul Sfânt al Milostivirii și fiecare dintre noi suntem chemați să-l privim cu ochi milostivi și cu înțelegere pe celălalt. Doar în acest mod vom  putea consolida această punte care, iată, azi s-a format între noi aici la Sfânta Cruce”, a afirmat PS. Bizău. Adresându-se Preasfinției Sale Iustin, Episcopul a adus zona Banatului  ca exemplu de înțelegere între ierarhii de religie ortodoxă și greco-catolică și s-a declarat convins că un un astfel de model de bună înțelegere și respect reciproc ar aduce roade bune și în Maramureș.

PS Iustin Sigheteanul a salutat inițiativa Primăriei de a alege o biserică Greco Catolică în care să se desfășoare Concertul de Anul Nou și i-a urat „La mulți ani” Episcopului Vasile Bizău pentru ziua onomastică.

Primarul Cătălin Cherecheș a fost cel care mulțumit orchestrei, soliștilor, gazdelor, Autorităților Orașului și Fețelor Bisericești prezente, și a înmânat buchete de flori solistelor.

Biroul Eparhial de presă

 

About Author

Senior Reporter @EpiscopiaMM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.