Sâmbătă, 01 Octombrie 2022
Super User

Super User

Senior Reporter @EpiscopiaMM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.

Website URL: http://episcopiaMM.ro

S-a ajuns la cota 0, s-a turnat placa și se continuă cu ridicarea zidurilor pentru primul nivel al Sanctuarului Martirilor și Mărturisitorilor Români ai Secolului XX, care este în construcție la Sighetu Marmației, pe pământul din Cimitirul Săracilor. „Nivelul ce urmează să se construiască este nivelul de demisol al proiectului, dacă ne raportăm la nivelul străzii (str. Avram Iancu) și nivelul 1 dacă ne raportăm la nivelul Cimitirului Săracilor, care este mai jos”, explică părintele Grigor Mihai, responsabil de proiect.

Construcția are 2.85 m în pământ, până la cota 0. În acest an se vor ridica zidurile până la o înălțime de + 3,5 metri și se va turna placa care susține biserica sanctuarului.  

Nivelul pe care se lucrează, demisolul, va cuprinde o capelă, o sală de conferințe și un muzeu care intenționează să prezinte clandestinitatea Bisericii Greco-Catolice, „adică acea parte a perioadei comuniste despre care se vorbește mai puțin sau deloc”, după cum a explicat PS Vasile Bizău în prezentarea proiectului.

Toți cei care doresc să se alăture proiectului și să-și pună propria cărămidă în zidul sanctuarului, o pot face în conturile de mai jos:

Sanctuarul Martirilor si Marturisitorilor romani ai secolului xx

BCR RON: RO28 RNCB 0185 1713 8077 0001
 SWIFT: RNCB RO BU

Detalii plată: Sanctuar Sighet

 

Episcopia Romana Unita cu Roma Greco-Catolica de Maramures

BCR EUR: RO33 RNCB 0182 0341 3629 0002

BCR USD: RO06 RNCB 0182 0341 3629 0003
 SWIFT: RNCB RO BU

Detalii plată: Sanctuar Sighet

Cărămidă cu cărămidă, ajungem sus!

Vă mulțumim că ne sprijiniți!

Biroul eparhial de presă

CONFERINŢA EPISCOPILOR DIN ROMÂNIA

                              Str. Diligenţei nr. 24, sector 3, 031555 – Bucureşti
                              Tel. / Fax +40 31 4361250 e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

București, nr. 186/21.09.2022

 COMUNICAT DE PRESĂ

Episcopii catolici din România în comuniune în spiritul Sinodalității

Episcopii romano-catolici și greco-catolici din România s-au reunit la Oradea în perioada 19‑21 septembrie 2022, pentru sesiunea plenară de toamnă a Conferinței Episcopilor din România (CER), condusă de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, Vicepreședintele CER.

La deschiderea lucrărilor au participat Mons. Germano Penemote, Consilierul Nunțiaturii Apostolice în România și Republica Moldova, și PS Sofronie Drincec, Episcopul ortodox de Oradea, care au transmis un mesaj.

Pe Ordinea de zi, temele de discuție au fost determinate de necesitățile Bisericilor locale. Ca de obicei la astfel de întâlniri, au fost mai multe momente de rugăciune – cu o intenție specială pentru pacea în Ucraina – care au culminat cu celebrarea Sfintei Liturghii în biserica „Schimbarea la Față”, în biserica Seminarului și în Catedrala Greco-Catolică „Sf. Nicolae”, împreună cu preoții, credincioșii și cu elevii de la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”.  De asemenea, PS Virgil Bercea, gazda întâlnirii, a organizat diferite momente culturale și întâlnirea episcopilor cu autoritățile civile locale.

Plină de încărcătură emoțională a fost vizitarea istoricului Palat Episcopal greco-catolic care în data de 25 august 2018 a suferit un incendiu devastator și care este încă o rană deschisă pentru ierarhul locului și pentru comunitate. De asemenea, episcopii s-au bucurat să viziteze palatul Episcopiei Romano-Catolice din Oradea, de curând restaurat.

În centrul discuțiilor CER s-a aflat Sinodul Episcopilor cu tema sinodalității. Pe 17 octombrie 2021 a început prima etapă a parcursului sinodal: ascultarea și consultarea Bisericilor locale, etapă care s-a încheiat în august 2022. CER a transmis Secretariatului General al Sinodului de la Vatican documentația referitoare la acest parcurs.

Pe lângă informările din eparhii, dieceze, comisii și instituții legate de CER, discuțiile au atins chestiuni care privesc viața liturgică, educația, tineretul, familia, colaborarea în cadrul clerului și al persoanelor consacrate din România, precum și legăturile cu alte Conferințe Episcopale și instituții ecleziale europene.

Următoarea sesiune a CER va avea loc la Satu Mare în intervalul 10-12 mai 2023, fiind găzduită de Episcopia Romano-Catolică de Satu Mare. Conferința Episcopilor din România se întrunește de două ori pe an în sesiune ordinară și îi reunește pe toți episcopii romano-catolici și greco-catolici din România, exprimând unitatea Bisericii locale și comuniunea cu Urmașul lui Petru, Sfântul Părinte Papa.

                                                       Pr. Francisc Ungureanu
Secretar General

Duminică, 18 septembrie 2022, în prima duminică după sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, comunitatea surorilor CMD din Sighetu Marmației au sărbătorit hramul mănăstirii „Maica Îndurerată”. Sfânta Liturghie Arhierească a fost celebrată de Preasfinția Sa Vasile Bizău și au concelebrat: părintele protopop Iusco Vasile, părintele capelan Florea Vasile și un sobor de preoți din parohiile eparhiei, dar și din alte eparhii.  

„În prima duminică după Înălțarea Sfintei Cruci, evanghelia ne lasă o invitație: Cel ce vrea să vină după mine, să renunțe la sine, să-și ia crucea și să Mă urmeze!. Cu această invitație a Mântuitorului suntem în inima identității creștine. Creștinul din toate timpurile s-a recunoscut în această invitație, căreia i-a dat curs și a înțeles că a-L urma pe Mântuitorul Hristos presupune a-și asuma împreună cu El crucea timpului său, crucea vieții sale, a-și asuma proiectul Mântuitorului, care este Dumnezeiesc și depășește logica omenească… A-L urma pe Mântuitorul Hristos este și astăzi, ca și în trecut, o necesitate izvorâtă din credință”, a afirmat PS Vasile în Cuvântul de Învățătură, explicând credincioșilor cum „a trăi viața în Dumnezeu este o provocare, dar și o consolare”, este un lucru care dă sens vieții, iar omul contemporan este în continuă căutare a sensului vieții și lucrurilor, a sensului acțiunilor sale. „Viziunea creștinului care se recunoaște în cruce este viziunea omului care iubește, a omului care se dăruiește, a omului care fără rezerve nu se caută pe sine, ci luptă cu sine și cu egoismul său. Oare această luptă continuă cu egoismul nostru nu este o formă de a renunța la noi?”, s-a întrebat retoric Ierarhul, lăsând pe fiecare să mediteze personal care anume este cea mai puternică atașare a fiecăruia față de lucruri, atitudini sau comportamente care îl țin departe de a-l urma pe Mântuitorul Hristos și care este tocmai punctul în care fiecare e nevoie să crească din punct de vedere spiritual. „Renunțarea la sine este o luptă pe care o ducem în mod continuu cu noi înșine”, a explicat Preasfințitul.

În cadrul sărbătorii hramului, un grup de nouă copii au făcut Prima Sfântă Împărtășanie Solemnă. „Astăzi primiți un mare dar, dragi copii, îl primiți pe Hristos Cel Înviat, pe Isus care se dăruiește, Pâinea Vieții”, a explicat Eparhul de Maramureș copilașilor. Și a continuat: „Pâinea este simbolul și sinteza tuturor alimentelor care susțin și mențin viața… A ne hrăni cu Mântuitorul Hristos înseamnă că alegem să trăim frumos, în virtute, să fim creștini, să rămânem creștini, să învățăm să iubim”.

Părintele Fabian Doboș a prezentat monografia istorică „Surorile Congregației Maicii Domnului – Un veac de mărturie catolică (1921-2021)”, scrisă de pr. Fabian Doboș împreună cu sr. Letiția Crihălmeanu, publicată de Editura „Viața Creștină”. „Țin în brațele mele un bebeluș, copilul meu intelectual”, a afirmat părintele Doboș, explicând cum această sărbătoare a Maicii Îndurerate celebrată pe pământul sfânt al orașului Sighet poate fi considerată botezul acestui bebeluș de carte, nou lansată, pe 15 august, la Sanctuarul CMD din Cluj-Napoca. „Cartea aceasta este o oglindă cu memorie a Congregației Maicii Domnului, ea arată istoria de 100 de ani a congregației”, născută în 1921. Părintele a invitat pe toți cei prezenți să o citească și să se roage pentru surorile CMD.  

Părintele capelan Florea Vasile a mulțumit frumos Preasfințitului Vasile, părintelui Fabian Doboș, tuturor preoților, persoanelor consacrate și credincioșilor pentru participarea la sărbătoarea mănăstirii.  

Biroul eparhial de presă

 

 

 

 

„Bucuria se naște din comuniunea cu Dumnezeu și cu ceilalți” a afirmat PS Vasile Bizău în Cuvântul de Învățătură rostit în fața celor 700 de copii și tineri, voluntari, preoți și însoțitori de grupuri care s-au strâns la mănăstirea baziliană de pe Dealul Crucii, sâmbătă, 17 septembrie 2022, pentru a participa la Întâlnirea Eparhială a copiilor și tinerilor din Maramureș, desfășurată pe tema „Înainte să te fi născut, Eu te-a ales!”. „Voi sunteți curajoși!” a exclamat Ierarhul adresându-se tinerilor, deoarece „ați ales să participați la întâlnire într-o zi care se prevedea a fi ploioasă”, promițându-le însă faptul că vor fi răsplătiți prin bucuria pe care o vor simți. Episcopul le-a explicat tinerilor că a trăi în Dumnezeu înseamnă împlinire și fericire, înseamnă a gusta libertatea adevărată și a comparat viața trăită în Dumnezeu a unui tânăr cu traseul marcat pe care îl urmăm atunci când facem o drumeție. Știm sigur că dacă urmăm indicațiile, vom ajunge să vedem priveliștea care ni se arată la finalul traseului, vom ajunge în vârful muntelui și vom simți satisfacția de a fi ajuns acolo. Ne vom simți fericiți. „Isus îi spune tânărului din evanghelie: dacă vrei să fii fericit, să moștenești viața veșnică, ține poruncile... Poruncile lui Dumnezeu sunt sprijin pentru viață și ele îl fac pe om să fie liber... pentru că ne garantează atâtea drepturi”, la fel cum și indicațiile unui traseu ne garantează că ajungem în siguranță la destinație... „Dumnezeu este viața cea adevărată și noi suntem dar din darul lui”, în El noi ne simțim liberi și fericiți – este mesajul pe care Preasfințitul Vasile l-a transmis tinerilor prezenți la Sfânta Liturghie care a deschis întâlnirea. Răspunsurile la Liturghie au fost date de corul de tineri din parohia Șișești.  

După Sfânta Liturghie, a urmat prânzul cu toții împreună, pregătit de Școala Alexandru Rusu din Baia Mare, iar după-masa a fost dedicată activităților pe vârste: copii cu vârsta între 9 și 12 ani au participat activități specifice (jocuri în circuit, tematice), tinerii între 13 și 16 ani au avut ateliere interactive: expresie artistică-teatru cu d.nul Macavei (actor); prim ajutor - resuscitare – cu Szaby Astalos; Spiritualitate: Întreabă un preot – cu Pr. Laurențiu Costin; Liturgic – cu pr. Fischer Eduard; Modelaj – cu d.șoara Francesca Balog.

Tinerii de peste 17 ani au avut posibilitatea să participe la 2 conferințe urmate de dezbateri, pe următoarele teme: Prietenie și familie - cu familia Cosmovici Andrei și Aliodora și Tehnologie și lumea tinerilor – cu Roja Alexandru.

„Am rămas surprins de setea tinerilor de a cunoaște poziția Bisericii pe teme ce privesc relația de iubire” a afirmat la final domnul Cosmovici Andrei, care a avut timp de dezbatere cu băieții. În ce privește grupa de fete, care au discutat cu doamna Aliodora Cosmovici, aici s-a vorbit despre identitate, demnitatea fetelor, atitudine, prietenie cu alte fete și femei și s-a discutat despre care ar fi vârsta potrivită pentru a începe o relație de iubire. „Citiți mult, dar nu orice”, a îndemnat Aliodora tinerele participante: „Împărtășiți cu prietene și căutați învățătura Bisericii, pentru că adevărata liberate se câștigă cu efort, la fel cum performanțele de orice fel se câștigă cu multă muncă și antrenament. Alegerile făcute acum, la vârstă fragedă sunt cărămizi puse în zidul vieții adulte”, a afirmat doamna Cosmovici.  

Domnul profesor Alexandru Roja a explicat tinerilor de peste 17 ani influența tehnologiei asupra tuturor sferelor vieții, a domeniilor de activitate, tehnologia în cadrul medicinei și cum poate fi creat artificial aproape orice în ziua de azi, dar cum acest proces este unul dezumanizant, care influențează foarte mult viața personală și socială a persoanelor, conectarea omului cu sine și cu ceilalți.

A fost o zi intensă de împărtășire și învățare de informații noi, de întâlnire și îmbogățire reciprocă pentru toți cei care au participat: tineri și conferențiari, preoți și persoane consacrate, profesori și însoțitori de grupuri.

Tuturor le-au mulțumit pentru participare atât organizatorii evenimentului, coordonați de pr. Angel Zareczki cât și Preasfințitul Vasile Bizău care s-a bucurat să întâlnească din nou tinerii după o pauză de doi ani cauzată de pandemia de coronavirus. Evenimentul a fost organizat de asociațiile de tineri: ASTRU Maramureș (președinte Balog Francesca), Cercetașii Munților, grupul de tineri coordonat de Augustin Albu și mulți voluntari din parohiile eparhiei, preoții protopopiatului Baia Mare și surorile baziliene.

Biroul eparhial de presă

 

 

 

A devenit deja o tradiție locală ca, an de an, în ziua sărbătorii ÎNĂLȚĂRII SFINTEI CRUCI (14 septembrie), credincioșii greco-catolici să înalțe o sfântă rugăciune de pomenire a înaintașilor care i-au precedat pe drumul credinței și a mărturisirii ei, uneori supreme, chiar până la martiriu, al cărui simbol este tocmai Sfânta Cruce.

Celebrarea PARASTASULUI de pomenire a fost oficiat de către preoții catedralei greco-catolice „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Satu-Mare, părintele protopop Dumitru Roman, alături de părintele vicar parohial, Eduard Fischer, înconjurați de un grup de credincioși veniți la comemorare. Oficiul a avut loc la Monumentul Omagial al Sfinților Martiri ai Bisericii Greco-Catolice, care se află în centrul vechi al Municipiului Satu-Mare, în Parcul „Dr. Fatyol Rudolf”, în proximitatea Turnului Pompierilor, fiind ridicat prin grija și dărnicia membrilor familiei preotului greco-catolic Mihai Sabău. Intenția ctitorilor a fost de a dedica acest monument pomenirii tuturor preoților, persoanelor consacrate și credincioșilor Bisericii Greco-Catolice care au suferit pentru credința lor, atât mărturisitorilor care au reușit să supraviețuiască tuturor ororilor acelor timpuri de prigoană, dar mai ales acelora care au plătit prin propriul martiriu fidelitatea față de Biserica lui Cristos și Sfântul Părinte Papa, care este urmașul Sfântului Apostol Petru, episcopul Romei și întâistătătorul episcopilor. Monumentul a fost sfințit în anul 1993 de către Preafericitul Părinte Lucian Cardinal Mureșan, la acea vreme Episcop al Eparhiei de Maramureș.

Martirilor și mărturisitorilor adormiți ai Bisericii Greco-Catolice să le facă parte Bunul Dumnezeu de fericirea vieții veșnice în cereasca Sa Împărăție, răsplătind acea fidelitate fără de compromisuri de care au dat mărturie, iar pentru cei care urmează credința și exemplul acestora să le mijlocească pacea harul și binecuvântarea dumnezeiască!

Pr. Eduard Fischer

În perioada 19-21 septembrie 2022, Episcopia Greco-Catolică de Oradea va găzdui întâlnirea de toamnă a Conferinței Episcopilor Catolici din România. Întrunirea va începe luni, 19 septembrie a.c. la ora 16.00.

Credincioșii pot participa la programul liturgic după următorul program: Sfânta Liturghie de deschidere se va celebra la ora 18.00 în Biserica Schimbarea la față din Oradea-Velența. Marți, 20 septembrie 2022 episcopii participanți vor celebra la ora 8.00 Sfânta Liturghie romano-catolică în Biserica Seminarului din Oradea, iar în data de 21 septembrie a.c. începând cu ora 8.00 vor celebra Sfânta Liturghie în Catedrala Sfântul Nicolae din Oradea.

Conferința Episcopilor din România se întrunește de două ori pe an și îi reunește pe toți episcopii romano-catolici și greco-catolici din România, exprimând unitatea Bisericii locale și comuniunea cu Urmașul lui Petru, Sfântul Părinte Papa.

Biroul de Presă al Eparhiei de Oradea

Peste 700 de copii și tineri sunt așteptați să participe sâmbătă, 17 septembrie 2022, la Întâlnirea Eparhială a Tinerilor din Maramureș, care va avea loc la mânăstirea surorilor baziliene de pe Dealul Crucii din Baia Mare, întâlnirea fiind găzduită de protopopiatul Baia Mare. Tema evenimentului este: “Înainte să te fi născut eu te-am ales!”.

Programul de primire și înscriere va începe la 8:15 și va continua după cum urmează:

Ora 09.15-09.35 - Program Introductiv

09.45 - Sosirea Preasfințitului Vasile Bizău

10.00 - Sfânta Liturghie Arhierească, Cuvânt de Învățătură (Transmisie în direct la Radio Maria)

12.00 - Prânzul

12.50 - Împărțirea pentru activități pe vârste

13.00 - Activități pe vârste:

  • Copii cu vârsta între 9 și 12 ani - activități specifice (jocuri în circuit, tematice, la căsuțe)
  • Tinerii între 13 și 16 ani - ateliere interactive: expresie artistica-teatru – D.nul Macavei actor; prim ajutor, resuscitare – Crucea Roșie - Szaby Astalos; Spiritualitate: Întreabă un preot – Pr. Laurențiu Costin; Liturgic - preot Fischer Eduard; Modelaj – d.șoara Francesca Balog.
  • Tinerii 17 ani + vor avea posibilitatea să participe la 2 conferințe urmate de dezbateri, pe următoarele teme:
  1. Prietenie și familie - familia Cosmovici Andrei si Aliodora
  2. Tehnologie și lumea tinerilor - Roja Alexandru

17.00 - Întâlnire cu toți participanții în locația comună

17.30 - Predarea Însemnelor, Mulțumiri, Rugăciune de final

Biroul eparhial de presă

„Sărbătoarea de astăzi, care ne propune să primim Sfânta Cruce și pe Cel care s-a răstignit pe ea, nu face altceva decât să reînnoiască de fiecare dată în noi sentimentul de mulțumire pentru că suntem fii… Fii suntem și noi, creștinii secolului 21, suntem fii iubiți de Dumnezeu și este bine să ne aducem cât mai des aminte de acest lucru”, a afirmat PS Vasile Bizău miercuri, 14 septembrie, de sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, prezent fiind în parohia „Sfânta Cruce”, din Baia Mare. Sfânta Liturghie Arhierească a fost celebrată de la ora 17:00, iar alături de Ierarhul de Maramureș au concelebrat: părintele vicar general Augustin Butica, părintele protopop Emil Gîrboan, părintele Tîmbuș Ioan, slujitor al parohiei și un sobor de preoți din Eparhie. Împreună cu numeroșii credincioși prezenți la sărbătoare, cu toții au înălțat rugăciuni pentru părintele paroh Simion Ilieș, aflat în recuperare medicală.

Reluând cuvintele Sfântului Apostol Pavel adresate Corintenilor, care au fost citite la apostol (1 Cor. 1,18-24), Preasfințitul a adus în lumină cum, Cuvântul crucii este nebunie pentru cei care se pierd, dar pentru noi, cei care ne mântuim, este puterea și înțelepciunea lui Dumnezeu. „Devreme ce lumea, prin înțelepciune, nu l-a cunoscut pe Dumnezeu, Dumnezeu a binevoit să mântuiască lumea prin nebunia propovăduirii, pentru că În timp ce iudeii cer semne, iar grecii caută înțelepciunea, noi îl predicăm pe Hristos cel răstignit, scandal pentru iudei și nebunie pentru păgâni, dar pentru cei chemați, fie iudei, fie greci, Cristos este puterea lui Dumnezeu și înțelepciunea lui Dumnezeu”, a punctat Preasfințitul Vasile, explicând faptul că dacă privim doar cu ochi lumești crucea și înțelepciunea lui Dumnezeu, o vom crede nebunie. E nevoie de credință pentru a privi spre cruce și a înțelege că e „mărturia vizibilă a iubirii nemăsurate a lui Dumnezeu”. „Cum s-a ajuns la această mărturie? Trebuie să avem prezentă în minte întreaga istorie a mântuirii, cu parcursul lumii, așa cum ne este descris în Vechiul Testament: în timp ce lumea îl căuta pe Dumnezeu prin diferite forme și filozofia îl căuta prin rațiune, iar iudeii au avut moștenirea revelației lui Dumnezeu, a binevoit Dumnezeu să ni se descopere prin blândețea și iubirea Fiului Său, prin mărturia sublimă a lui Isus, mărturie care a scandalizat însă, pentru că mărturia Lui despre Tatăl Cel ceresc schimba mentalitatea oamenilor și ei nu doreau asta, iar pentru că nu voiau să-și schimbe mentalitatea, L-au răstignit”, a afirmat PS Vasile în fața credincioșilor adunați la biserica „Sfânta Cruce”. Și a explicat cum, în această înfrângere aparentă a Fiului Său, ni se descoperă puterea și înțelepciunea lui Dumnezeu, „pentru că Isus ne descoperă și chipul Tatălui și frumusețea Fiului”. „Într-o lume complicată, Isus ne învață cum să rămânem fii… Iar sărbătoarea de azi ne ține mereu împreună pe drumul crucii, care înseamnă iubire gratuită, generozitate, statornicie, dedicare până la capăt”, a afirmat Ierarhul.

Părintele Emil Gîrboan a mulțumit Bunului Dumnezeu pentru sărbătoarea de azi, precum și Preasfințitului Vasile și confraților preoți, persoanelor consacrate și tuturor credincioșilor pentru participarea la sărbătoarea parohiei. A înmânat Preasfințitului, din partea comunității, o frumoasă icoană și un buchet de flori, în semn de mulțumire și prețuire.

Biroul eparhial de presă

 

A fost publicat, la Editura Surorilor Lauretane din Baia Mare, albumul „Biserici de lemn din Maramureș”. Colecția descrie în imagini și puțin text, în limba română și engleză, patria bisericilor de lemn din Maramureș, aducând în lumină cincisprezece locașuri de cult însemnate pentru Eparhia noastră.

„Acest album am dori să fie un dar al Eparhiei noastre greco-catolice pentru toți doritorii și căutătorii de autentic și frumos, pentru dumneavoastră, cei ce răsfoiți aceste pagini și vă veți lăsa introduși prin imagini în povestea unei realități ecleziale și spirituale bogate și ziditoare”, citim în Cuvântul Preasfințitului Vasile Bizău din deschiderea volumului.

Introducerea este scrisă de Dr. Mirela Ana Barz – director al Muzeului Maramureșean Sighetu-Marmației, care numește bisericile de lemn maramureșene „una din culmile artei de a construi în lemn de pe continentul nostru”.

Lăsăm doritorii să descopere singuri tărâmul de poveste în care îi va introduce albumul atunci când îl răsfoiesc și descoperă astfel țara bisericilor de lemn.

Volumul a fost publicat de către Episcopia Greco-Catolică de Maramureș și îngrijit de pr. George Nicoară – Departamentul pentru Cultură. Fotografiile au fost realizate de către: Csilla Szasz, Florin Andreescu, Pr. George Nicoară și Augustin Albu. Se regăsesc, de asemenea, fotografii preluate și din arhiva Episcopiei. Traducerea în limba engleză a fost realizată de către Horea Nașcu.

Albumul poate fi achiziționat de la Biroul Contabilitate al Episcopiei (Str. Vasile Lucaciu 50), la prețul de 125 Ron.

Biroul eparhial de presă

 

 

Duminică, 11 septembrie 2022, comunitatea greco-catolică din Preluca Veche a avut bucuria de a-l primi în mijlocul său pe Preasfințitul Vasile Bizău, care a fost prezent aici spre a oficia slujba de sfințire a noii mese de altar. După ritualul sfințirii, a fost celebrată Sfânta Liturghie, de către PS Vasile, alături de părintele vicar Augustin Butica, părintele protopop Mihnea Gheorghe, părintele paroh Bud Daniel, părintele Timbuș Ioan (fost paroh de Preluca Veche) și ați preoți din eparhie invitați la sărbătoare. În masa de altar au fost așezate moaștele Sfântului Mucenic Apolinarie. „Astăzi am sfințit altarul acestei biserici, care este Templu al lui Dumnezeu, locul în care comunitatea se adună pentru a celebra Sfânta Liturghie, Sfintele Taine, pentru rugăciunile comune și pentru a reînnoi această alianță cu Dumnezeu, care ni se dăruiește prin jertfa Fiului Său. Astăzi celebrăm Sfânta Liturghie cu gândul că Dumnezeu se dăruiește, că Isus se dăruiește pe cruce”, a punctat Preasfinția Sa Vasile în Cuvântul de Învățătură, explicând că altarul nou sfințit „este un semn al alianței noastre cu Dumnezeu, al comunității de aici din Preluca Veche. Acest semn rămâne peste secole și generație după generație ne amintim că suntem iubiți de Dumnezeu și Dumnezeu dorește mântuirea, împlinire și fericirea noastră, iar noi încercăm să răspundem cu aceeași iubire atunci când ne trăim viața ca pe un dar”.

Vorbind despre evanghelia duminicii (Io 3,13-17), Ierarhul a afirmat: „Mesajul care ne ajunge azi din evanghelie este acela că Dumnezeu iubește lumea [Astfel încât l-a dat pe Fiul Său…], iubește omul, ne iubește pe noi. Atunci când fiecare dintre noi începem să ne simțim iubiți de Dumnezeu, viața noastră se schimbă, este mai frumoasă, mai împlinită, mai senină pentru că omul care se recunoaște a fi iubit este un om vesel, un om împlinit, este un om senin, tocmai pentru că știe că este iubit. Asta ne spune evanghelia de azi: că Dumnezeu iubește lumea, îl iubește pe om și atât de mult îl iubește încât l-a dat pe Fiul Său și l-a dat până la moartea pe cruce, un gest concret de mare iubire”, a explicat Preasfințitul, exemplificând faptul că orice părinte face sacrificii pentru copiii lui și niciun sacrificiu nu i se pare prea mare unei mame atunci când își crește pruncul, trecând peste nopțile nedormite fără să le numere, pentru că se bucură că el crește sănătos și că ea poate să-i fie ajutor și suport. Iubirea îl transformă pe om.

Părintele paroh Bud Daniel a mulțumit Preasfințitului Vasile pentru că a adus în comunitatea din Preluca Veche multă emoție și putere: „Altarul sfințit astăzi este pentru noi muntele spre care să mergem spre a putea simți puterea lui Dumnezeu”, a afirmat părintele. A mulțumit părintelui vicar, părinților preoți și în special părintelui Tîmbuș, fost paroh al acestei parohii, sub îngrijirea căruia s-a construit biserica parohială și tuturor celor prezenți: autorități locale, persoane consacrate și credincioși veniți din alte parohii spre a se ruga împreună.

Date despre biserica din Preluca Veche

Temelia acestui sfânt lăcaş de închinare a fost pusă la data de 11 octombrie 1998, de către Preasfinţitul Ioan Şişeştean, Episcop de Maramureş între anii 1994-2011, în timp ce preot paroh în Preluca Veche era Părintele  Tîmbuş, Protopop de Mănăştur, Părintele Ioan-Mihai Cozmuţa, iar prim curator, domnul  Dumitru Florian.

Terenul pentru construcţia noii biserici parohiale a fost donat de familia profesorului Vasile Nechita, fiu al satului Preluca Veche. Proiectul pentru noua biserică parohială poartă semnătura domnului Pena Constantin din Baia Mare şi a fost finanţat de către Părintele Nechita Nicolae, Protopop de Lăpuş şi mărturisitor  al credinţei în temniţele comuniste, care a lăsat o moştenire domnului Ing. Florin Nechita, pe care, valorificând-o, a finanţat proiectul pentru construcţia actualei biserici parohiale.

Documentaţia, în vederea construirii noii biserici parohiale, a fost demarată de părintele Bilţiu Dăncuş Petru, cu sprijinul consiliului parohial, iar lucrările de construcţie s-au desfăşurat pe parcursul a şapte ani, prin grija meşterului local Florian Petre şi sub  coordonarea Părintelui profesor Ioan Tîmbuş, preot paroh în Preluca Veche  între anii  1998-2011. Fondurile edificării acestui sfânt lăcaş de cult au fost obţinute de la credincioşii din parohia Preluca Veche, de la diverşi donatori, de la asociaţiile Renovabis şi Kirche in Not din Germania, de la Conferinţa Episcopilor Catolici din America şi de la Secretariatul de Stat pentru Culte din România.

 Sfinţirea bisericii a avut loc în data de 28 august 2005, fiind oficiată de către  Preasfinţitul Ioan Sişeştean, în timpul păstoririi Părintelui Ioan Tîmbuş, când Protopop de Mănăştur era Părintele Gheorghe Mihnea, iar prim curator, domnul Florin Giurgiu.

Sfânta Masă a Altarului  este executată din marmură de Simeria şi a fost finanţată în totalitate de către domnul Ing. Florin Nechita.

Mulţumind Bunului Dumnezeu că ne-a învrednicit să sfinţim acest Sfânt Altar de Jertfă, îl rugăm să reverse belşug de haruri peste toţi binefăcătorii acestei sfinte biserici, iar celor trecuţi din lumea aceasta, ctitori  şi binefăcători, Dumnezeu să le facă parte cu ceata aleşilor Săi.

Fie ca toţi cei care vor intra în această sfântă biserică să-şi găsească liniştea sufletească şi rostul în lume, prin preamărirea lui Dumnezeu cel întreit în Persoană: Tatăl, Fiul şi Spiritul Sfânt. Amin. (Din Hrisovul introdus în masa Sfântului Altar)

Biroul eparhial de presă