Sâmbătă, 20 Aprilie 2024

MAIDAN: Sărbătoare la 25 de ani de preoție ai părintelui protopop Nicolae Nicolaișen

Marți, 6 decembrie a.c., sărbătoarea „Sfântul Nicolae de la Mira Liciei, făcătorul de minuni”, Preasfințitul Vasile Bizău s-a aflat în parohia Maidan (Protopopiatului Bucovinean) pentru a sărbători împreună cu comunitatea de aici atât hramul Bisericii „Sfântul Nicolae”, cât și aniversarea a 25 de ani de preoție a părintelui paroh și protopop Nicolae Nicolaișen.  

Astfel, în biserica ce poartă numele sfântului darurilor, a avut loc un program de rugăciune ce a debutat la ora 8:30 cu Utrenia, urmată de Acatistul Sf. Ierarh Nicolae, Sf. Liturghie în limba poloneză și recitarea Sfântului Rozar. De la ora 11:00, Preasfințitul Vasile Bizău împreună cu Preasfințitul Petru Gherghel (Episcop Romano Catolic de Iași) și numeroși preoți (de rit latin și bizantin) au celebrat Sfânta Liturghie. Preasfințitul Gherghel a fost invitat la sărbătoare de către parohul Nicolae Nicolaișen în semn de prețuire pentru buna colaborare între cele două rituri catolice în această zonă.

În cuvântul de învățătură, explicând troparul sărbătorii, Eparhul de Maramureș a vorbit despre Sfântul Nicolae, îndreptător al credinței, care, participând la Conciliul din Niceea (anul 325), „a definit în mod corect credința noastră în Hristos ca și Fiu al lui Dumnezeu, de o ființă cu Tatăl”. Despre faptul că troparul îl numește „chip al blândeții”, Ierarhul a afirmat: „este foarte cunoscută atitudinea Sfântului Nicolae în raportul său cu semenii și în mod deosebit faptele bune pe care le săvârșea în ascuns, fără a face din aceasta o laudă de sine… Sfântul Ierarh Nicolae este unul dintre învățătorii care ne aduc aminte că faptele trebuie făcute cu generozitate și că trăirea în caritate este de fapt acest drum spre sfințenie”. Preasfințitul a lăudat comunitatea din Maidan, precum și toate comunitățile catolice de ambele rituri din Bucovina pentru „statornicia și mărturia de credință pe care o dau, pentru buna înțelegere și conviețuire (între parohiile de rit latin și bizantin), pentru atitudinea de demnitate, de răbdare și pentru spiritul de rugăciune și de jertfă” care o caracterizează. „Toate acestea înfrumusețează profilul vieții creștinului din zilele noastre și îi mulțumim lui Dumnezeu pentru aceasta”, a spus Arhiereul.   

La sfârșitul omiliei, Preasfințitul Vasile și-a îndreptat atenția și felicitările către părintele paroh Nicolae Nicolaișen, la împlinirea a 25 de ani de slujire preoțească: „Îi dorim părintelui multă sănătate și multe haruri prin mijlocirea Preacuratei Fecioare Maria, ca să poată să aducă și pe viitor aceeași mărturie și slujire a Cuvântului Evangheliei în viața proprie și în viața comunității!”.

Biroul eparhial de presă

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.