Marți, 23 Aprilie 2024

Vizită pastorală a Preasfințitului Vasile în parohia Finteușu Mic

Duminică, 16 octombrie 2016, comunitatea greco-catolică din Finteușu Mic s-a bucurat de prezența în mijlocul ei a Preasfințitului Vasile Bizău, care a celebrat Sfânta Liturghie în biserica parohială de aici. Evenimentul a fost organizat de părintele paroh Brăhaița Ioan, „în semn de mulțumire pentru toți cei care i-au fost alături în momentele de încercare a vieții, în special Bunul Dumnezeu și Preacurata Fecioară Maria, dar și colegi preoți și credincioși din Eparhie”. La liturghia  concelebrată de un sobor de opt preoți, au participat credincioși veniți din parohiile învecinate și din parohiile în care părintele a slujit în trecut.

În Cuvântul său de învățătură, Preasfințitul Vasile a vorbit despre Cuvântul lui Dumnezeu, care este un Cuvânt viu, ceea ce înseamnă că „el lucrează profund în inimile noastre” și de aceea, bucuria credincioșilor care participă la Sfânta Liturghie „este una spirituală, pentru că și-n acest an se amintește importanța Cuvântului lui Dumnezeu în viața noastră”, a spus Ierarhul referindu-se la Pilda Semănătorului din Evanghelia duminicii. „Cuvântul este modalitatea prin care omul transmite ceea dorește să comunice. De aceea, el este expresia persoanei… De obicei, noi nu punem un accent deosebit pe cuvântul uman și de aceea vedeam atât de mulți oameni care nu-și respectă cuvântul; ei consideră cuvântul ca pe ceva gratuit, care nu are o valoare și astfel, ei consideră că e totuna dacă, cuvântul lor se împlinește sau nu; în schimb, recunoaștem că cei care nu se țin de cuvânt, nu sunt persoane adevărate, nu sunt după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Cuvântul lui Dumnezeu este cel care atunci când a fost rostit, se și împlinește. Și ne spune Sfânta Scriptură că lumea aceasta a fost creată prin Cuvânt. Dumnezeu a spus: Să fie! Și s-a făcut”. Relatând modul în care Cuvântul lui Dumnezeu devine realitate, Arhiereul a explicat cum, acelaș Cuvânt poate acționa în inima noastră, a oamenilor: „Ascultând Cuvântul lui Dumnezeu, primindu-l în inima noastră și pregătind inima noastră pentru acest Cuvânt, el încolțește, crește, dă rod și apoi hrănește și pe alții”.  

La Sfârșitul celebrării, îndreptându-și mulțumirile către Preasfinția Sa Vasile Bizău, părintele Ioan Brăhaița a afirmat: „Asemenea lui Isus care a propovăduit în ținutul Galileii, dumneavoastră ați venit astăzi să propovăduiți în comunitatea din Finteușu Mic, care v-a așteptat cu drag în această zonă a Chioarului. Astăzi dumneavoastră ați venit să aruncați sămânța cea bună, Cuvântul divin, ca să aducă roadă în ogorul sufletelor noastre și pentru aceasta vă mulțumim din suflet!”. Mulțumirile parohului s-au îndreptat apoi înspre toți preoții, preotesele, surorile baziliene (unde părintele a slujit trei ani și jumătate), surorilor lauretane, domnul primar și toți credincioșii care au răspuns pozitiv invitației de a participa la sărbătoarea parohiei din Finteușu Mic.

În cadrul aceleiași zile, Preasfințitul a binecuvântat Crucea și grota Sfintei Fecioare ridicate de către familia părintelui Brăhaița în curtea casei lor din Finteușu Mare, ca mulțumire lui Dumnezeu și Sfintei Fecioare pentru tot ajutorul primit.    

Biroul eparhial de presă

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.