Marți, 23 Aprilie 2024

MICULA – hramul parohiei „Acoperământul Maicii Domnului”

Preasfințitul Vasile Bizău a fost prezent duminică, 9 octombrie a.c., în mijlocul comunității greco-catolice de limbă maghiară din localitatea Micula, județul Satu Mare. Parohia maghiară de aici a avut parte de o dublă sărbătoare: pe de o parte, a fost hramul bisericii, iar pe de altă parte, s-au sărbătorit patruzeci de ani de la construirea bisericii „Acoperământul Maicii Domnului”. Sfânta Liturghie a fost celebrată de către Ierarhul Eparhiei. Au concelebrat: pr. protopop Harangazó Iosif,  pr. paroh István Kozsán și un sobor de preoți invitați la sărbătoare.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Vasile a creionat esența evangheliei care ne relatează învierea fiului văduvei din Nain. Acest text biblic ne ajută să înțelegem cât este de important să primim Cuvântul lui Dumnezeu în inima noastră: „În text ni se spune că 2 procesiuni s-au întâlnit la poarta orașului Nain: pe de o parte este o procesiune funebră, care este condusă de un mort, pe de altă parte, procesiunea condusă de Isus care venea înspre cetate împreună cu apostolii și mulțime mare. Și întâlnindu-se aceste două procesiuni, este ca și cum se întâlnesc două mentalități, două feluri de a fi a omului. Pe de o parte, suntem cu toții născuți în lumea aceasta și pentru a muri; nu putem să rămânem pe pământ pentru totdeauna și de aceea suntem asemenea fiului văduvei din Nain. Suntem destinați a lăsa, a părăsi tot ceea ce producem, tot ceea ce facem în această viață. De aceea, se cuvine să ne întrebăm de fiecare dată noi, creștinii, cărei procesiuni aparținem. Dacă l-am întâlnit pe Hristos, avem și această promisiune a vieții veșnice, pentru că El este cel care oprește procesiunea morții și se atinge de mort și îi dă speranța învierii. Fără speranța vieții veșnice, nimic nu are sens în viața aceasta, dacă totul se termină într-o zi. Iar pentru a moșteni această viață veșnică avem nevoie să fim purtători de Hristos, primind esența și învățătura Evangheliei în inima și-n viața noastră”, a spus Preasfințitul.  

Sărbătoarea hramului parohiei din Micula s-a încheiat cu mulțumirile părintelui paroh îndreptate înspre toți cei prezenți și un moment de socializare și împărtășire a trăirilor în urma evenimentului.

Biroul eparhial de presă  

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.