Sâmbătă, 20 Aprilie 2024

CETĂȚELE – hramul parohiei „Cuvioasa Paraschiva”

Duminică, 9 octombrie a.c., parohia „Cuvioasa Paraschiva” din Cetățele s-a făcut gazda numeroșilor credincioși, care s-au adunat aici pentru a se ruga împreună în biserica ce a îmbrăcat haină de sărbătoare. Sfânta Liturghie a început la ora 11:00 și a fost celebrată de către pr. Albu Ioan Cristinel, vicar general. Au concelebrat: pr. Augustin Butica (paroh), pr. Angel Zareczki (vicar cu laicii), Mihnea Gheorghe (protopop de Copalnic Mănăștiur), pr. Pop Grigore, pr. Tomoș Marius, pr. Bud Daniel, pr. Costin Laurențiu.  

La sfârșitul Liturghiei a avut loc o procesiune în jurul bisericii, la sfârșitul căreia, părintele Laurențiu Costin a rostit cuvântul de învățătură. Vorbind despre imaginea din evanghelia duminicii trecute (văduva care își conducea fiul pe ultimul drum), părintele a făcut o comparație, folosind metoda profeților din Vechiul Testament, între văduva care-și pierde fiul și poporul lui Israel, mireasa, care-L pierde prin păcat pe Dumnezeu, mirele: „Poporul cel rătăcit este ca o văduvă fără Mirele Ceresc, fără Dumnezeu”, a spus pr. Costin. Lui Isus, văzând situația poporului ales, i s-a făcut milă și i-a redat speranța femeii îndurerate, spunându-i: Nu mai plânge. La fel se întâmplă si cu noi, după venirea lui Isus pe pământ: „Atunci când Dumnezeu își manifestă milostivirea Sa față de noi, El ne readuce de la moarte la viață… Isus se atinge de coștiug, acțiune nepermisă în legea evreiască, pentru că era un obiect considerat impur, murdar. Isus nu respectă această lege și se atinge de necurăția omului, de putreziciunea lui, rodul faptelor și alegerilor sale. Isus se atinge de condiția umană, care era cadaverică… aceasta era umanitatea la venire lui Isus pe pământ. Isus înfrânge legea ca să dăruiască viață”, a afirmat părintele.  

Ceremonia s-a încheiat cu salutul transmis de Preasfinția Sa Vasile Bizău, rostit de pr. vicar general, Albu Cristinel, care a mulțumit, la rândul său comunității pentru primirea călduroasă pe care i-a făcut-o.    

Părintele paroh Augustin Butica a mulțumit tuturor pentru prezența la sărbătoarea parohiei.

Biroul eparhial de presă

 

 


 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.