Joi, 18 Aprilie 2024

Sărbătorirea Sfinților Apostoli Petru și Pavel în Eparhia de Maramureș

Sfinții Petru și Pavel au fost cinstiți cum se cuvine și în acest an în Eparhia de Maramureș, unde mai multe parohii și-au sărbătorit hramul bisericilor închinate celor doi Sfinți Apostoli. Cu ocazia sărbătorii, Preasfințitul Vasile Bizău a fost prezent în două din parohiile Eparhiei și anume: sâmbătă, 29 iunie, a fost prezent la Bârsana, iar duminică, 30 iunie, la Satu Mare, în parohia ,Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.

„Pe mărturisirea de credință și pe trăirea ei [la fel ca pe vremea apostolilor], Biserica lui Hristos se zidește și astăzi… Ea este Biserica vie, a Spiritului lui Hristos și noi adeseori o confundăm cu zidurile bisericii, cu clădirea bisericii, însă Biserica lui Hristos este cea vie, a oamenilor care mărturisesc Dumnezeirea lui Isus și trăiesc această mărturisire. Sfântul Apostol Petru a trăit această mărturisire, făcând un drum de credință și învățând și din slăbiciunile lui omenești, dar în mod deosebit, din iubirea și milostivirea lui Isus pentru el și pentru ei, pentru ucenici. A învățat să se încreadă în Isus și această încredere a devenit pentru el o stâncă de la care nu s-a mai abătut, o stâncă, care l-a făcut să fie tare, să aibă curaj atunci când a ieșit în lume să predice, atunci când a fost persecutat, să aibă curaj în fața morții…” – sunt cuvintele Ierarhului rostite la hramul parohiei Bârsana.

Hram la Satu Mare

Duminică, 30 iunie, a avut loc Sfânta Liturghie Arhierească la Satu Mare, în parohia ,Sfinții Apostoli Petru și Pavel”. Pornind de la cuvintele lui Isus din evanghelie „Veniți după mine și vă voi face pescar de oameni”, Preasfințitul Vasile a explicat, în cadrul omiliei, importanța mărturiei creștine, importanța de a fi apostoli ai zilelor noastre: „Isus ne cheamă la o viață în comuniune cu Dumnezeu și aceasta este chemarea noastră, a tuturor: aceea de a-L urma pe Isus. Urmându-l pe Isus, omul descoperă și sensul vieții, descoperă calitatea cea mai frumoasă de a trăi și a se face distribuitor al iubirii lui Dumnezeu și al milostivirii lui… Chemarea lui Isus este, de fapt, dorința lui Dumnezeu de a ajunge fiecare dintre noi la împlinirea vieții și dincolo de căutările noastre în cele necesare vieții, există această diferențiere cu aportul pe care îl avem prin trăirea în credința... Creștinul este cel care îl urmează îndeaproape pe Isus, care merge în spatele său și Isus este contemporan cu fiecare dintre noi… Isus ne cheamă în prezentul vieții noastre și în acest prezent al vieții noastre, El ne-a lăsat trei moduri privilegiate de a-L vedea, de a-L recunoaște: 1. Prezența Lui în adunarea liturgică la Sfânta Liturghie („Unde sunt doi sau trei, adunaţi în numele Meu, acolo sunt şi Eu în mijlocul lor”); 2. El, așa cum ne-a spus, a rămas cu noi în Sfânta Euharistie; 3. Prezența Lui în cei nevoiași, în cei săraci”. Acestea sunt, potrivit Arhiereului, trei forme privilegiate de a recunoaște prezența lui Dumnezeu în lume, care ne ajută și ne ghidează să înțelegem cum putem să devenim ucenici ai lui Hristos în lume, cum putem să ne trăim viața de credință urmându-L pe Isus. Iar apostolii Petru și Pavel sunt exemple grăitoare pentru noi toți în aceste sens.

Biroul eparhial de presă

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.