Joi, 25 Aprilie 2024

Lansare de carte în parohia Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din municipiul Satu Mare

Duminică, 18 noiembrie 2018, Preasfințitul Părinte Vasile Bizău s-a aflat în mijlocul credincioșilor din parohia greco-catolică Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din municipiul Satu Mare. Evenimentul a fost prilejuit de sărbătoarea hramului comunității. În cadrul Sfintei și Dumnezeiești Liturghii, Preasfinția Sa a acordat treapta ipodiaconatului absolventului de teologie Dorel Aciu din Satu Mare.

La începutul cuvântului de învățătură, Preasfinția Sa a transmis credincioșilor prezenți salutul și binecuvântarea Sfântului Părinte Francisc pentru toate comunitățile greco-catolice din România, în urma vizitei Ad Limina Apostolorum de la Roma, motiv pentru care și hramul bisericii a fost sărbătorit cu o ușoară întârziere.

Pornind la textul Evangheliei, și anume a bogatului nebun căruia i-a rodit țarina, Preasfințitul Părinte Vasile a subliniat importanța unui bun discernământ pentru a trăi ca fii ai luminii în veacul de acum. Această importanță reiese din pilda pe care o oferă Isus la cerința unei persoane să facă dreptate între el și fratele lui de împărțire a averii; acest dialog se găsește în capitolul 12 din Evanghelia după Luca. ,,Prin această pildă, a bogatului căruia i-a rodit țarina, Isus arată faptul că viața nu stă în prisosul avuțiilor, pentru că aceste avuții nu aduc o mulțumire și liniște interioară. Bogatul, în loc să fie mulțumit că i-a rodit țarina, devine mai degrabă un neliniștit. El se referă doar la sine, la bunurile sale, la averea pe care o are, la sufletul său, începe o discuție între sine și suflet, o referință continuă la sine însuși. Netrecând niciodată de noi înșine, se ajunge astfel la egoism, iar egoismul este unul dintre păcatele care ne separă de Dumnezeu, deoarece egoismul oprește toată această realitate creată și inclusiv pe noi înșine doar la propria persoană”.

După Sfânta Liturghie, a fost lansat volumul de documente intitulat Consiliul Național Român Satu Mare. Satu Mare și Marea Unire. Documente (1918-1919), volum dedicat împlinirii a 100 de ani de la cel mai important eveniment din istoria neamului românesc și anume Marea Unire a tuturor românilor realizată la 1 decembrie 1918 la Alba Iulia. Coordonat de domnul dr. Viorel Ciubotă și domnul dr. Viorel Câmpeanu, acest prim volum însumează selectiv un număr de 286 de documente care au fost emise de Consiliile Naționale Române din comitatul Satu Mare și cercual Baia Mare.

Volumul reprezintă totodată și un omagiu adus de autori zecilor de mii de români din Sătmar care, în toamna anului 1918 și primăvara următorului an, au luptat pentru îndeplinirea acestui măreț ideal, o Românie Mare și Unită.

Biroul eparhial de presă

satumare2

satumare3

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.