Vineri, 29 Martie 2024

Preasfințitul Părinte Vasile Bizău în mijlocul credincioșilor din localitatea natală

Ca în fiecare an, sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul (24 iunie) a reunit în biserica greco-catolică din Dragomirești un mare număr de credincioși atât din localitate, cât și din parohiile învecinate. Întâmpinat de părintele paroh Vasile Hotico, părintele Vasile Codrea – protopop de Iza-Vișeu, de primarul localității, Domnul Vasile Țiplea și de ceilalți preoți veniți la sărbătoare, Preasfințitul Vasile și-a exprimat din nou bucuria de fi în mijlocul credincioșilor din localitatea natală pentru a se ruga împreună și a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru toate harurile revărsate asupra poporului Său. Anul acesta se împlinesc zece ani de când Preasfinția Sa participă în calitate de episcop la sărbătoarea parohiei din localitatea natală.

Într-o atmosferă de sărbătoare și profundă liniște sufletească a fost celebrată sfânta Liturghie în fața bisericii parohiale, construită din lemn în stil maramureșean și care prin arhitectura-i proprie înnobilează această zonă a Maramureșului istoric.  Preasfinția Sa i-a avut alături la sfântul altar pe părintele paroh Vasile Hotico, preoții protopopi Vasile Codrea și Vasile Iusco și numeroșii preoți din localitățile învecinate veniți la Dragomirești pentru a-l cinsti pe ocrotitorul acestei parohii, sfântul Ioan Botezătorul.

După citirea Sfintelor Evanghelii, a Duminici și a hramului, Preasfinția Sa a ținut un frumos cuvânt de învățătură prin care a subliniat importanța ascultării Cuvântului lui Dumnezeu, asemenea profeților și a sfântului Ioan Botezătorul. Ascultarea Cuvântului lui Dumnezeu îl face pe creștin să-și înțeleagă mai bine rostul și menirea sa. Înțelegându-și menirea sa, omul aduce pe de-o parte laudă lui Dumnezeu și pe de altă parte va fi un om care iubește. Creștinul care iubește nu trebuie să uite de acest dat de credință: că viața este sacră, că este sfântă și că este un dar al lui Dumnezeu. Această sacralitate a vieții se vede din această întâlnire a vieții nenăscute, când Ioan îl întâlnește pe Isus abia conceput în sânul Preasfintei Fecioarei Maria. Când s-au întâlnit cele două, Elisabeta s-a bucurat și pruncul a tresăltat de bucurie în pântecele ei. Întâlnirea dintre Ioan Botezătorul și Isus, încă nenăscuți, arată sacralitatea vieții și semnul iubirii lui Dumnezeu.

Dacă pornim de la această cinste pe care o avem, acea de creștin, se va oglindi și în afară noastră și în societatea în care trăim – atât de divizată –, această omenie și trăire în Cuvântul lui Dumnezeu. Un exemplu de omenie reiese din evanghelia duminicii, cea a sutașului roman. Sutașul roman vine la Isus să-i ceară un favor pentru unul dintre soldații săi. Încrederea sutașului roman în Cuvântul lui Dumnezeu împreună cu iubirea lui sunt lăudate de Isus, de aceea îl dă exemplu celor prezenți. Doar credința fără de iubire devine fanatism, însă ea când este însoțită de iubire se transformă în sfințenie. Acest exemplu al omeniei sutașului roman face parte din mesajul pe care evanghelia duminicii ni-l transmite și nouă pentru ca în această lume în care trăim, cu toate provocările ei, să nu uităm de acest Cuvânt al lui Dumnezeu care își amintește de noi și care este binevoitor față de noi.

La finalul sfintei Liturghii, părintele paroh Vasile Hotico a mulțumit Preasfințitului Părinte Vasile pentru prezența anuală la sărbătoarea parohiei, preoților prezenți și tuturor credincioșilor veniți la sărbătoare. Domnul Vasile Țiplea, primarul localității a mulțumit la rândul său Preasfinției Sale pentru prezența în localitatea Dragomirești, înmânându-i totodată și o diplomă din partea Academiei Române, în semn de înaltă prețuire și mulțumire pentru prezența Preasfinției Sale la inaugurarea Centrului de cercetări Teologico-Filozofice din Dragomirești din data de 14 aprilie 2018.

După înconjurarea bisericii și ungerea cu ulei binecuvântat, credincioșii prezenți la sărbătoare au fost invitați la o agapă frățească oferită de credincioșii parohiei.

Biroul eparhial de presă

dragomiresti01

dragomiresti02

dragomiresti03

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.