Vineri, 29 Martie 2024

Zi de Reculegere pentru Tineri la Mănăstirea Maica Îndurerată, CMD - Sighet

Isus ne cheamă la fericire!, au fost cuvintele în lumina cărora tineri dornici de a-L întâlni pe Dumnezeu, au petrecut întreaga zi de sâmbătă, 24 martie 2018, la Mănăstirea Maica Îndurerată, CMD din Sighet, în Centrul de Spiritualitate ,,Bunavestire”.

În reculegere și rugăciune, sub privirea Domnului, 30 de tineri din Sighetu Marmației și din parohia „Sfântul Gheorghe” din Sângeorz-Băi s-au retras din preocupările cotidiene dedicând un timp de interiorizare, ca pregătire pentru a putea trăi în bucurie și profunzime mărita Sărbătoare a Învierii Domnului.

Scopul principal al zilei de reculegere a fost acela ca tinerii să întâlnească iubirea, prezența și Cuvântul Domnului, lăsându-se interpelați și chemați la o viață autentică de credință. Programul spiritual a început la ora 9,00 și a cuprins rugăciunea de dimineață, două momente de meditație urmate de reflecție personală, discuții pe grupuri, împărtășire în plen, Sfânta Liturghie, Vecernia și Adorația Euharistică.

Pentru aprofundarea temei, Sr. Teodorina a propus spre meditație două texte biblice care să orienteze privirile tinerilor înspre Cristos, Cel Care îi privește cu drag, îi iubește și dorește să îi facă fericiți. Astfel, în pofida faptului că societatea actuală răspândește tot mai mult o credință obosită sau redusă la simple „datorii de îndeplinit”, tinerii au fost provocați să descopere fascinația mereu actuală a Persoanei lui Cristos, lăsându-se interpelați și interogați de cuvintele Lui.

Călăuziți de Cuvântul Domnului, tinerii au căutat să pătrundă în adâncul sufletului lor, lăsându-se atinși de Dumnezeu și provocați să răspundă unor întrebări existențiale, cum ar fi: Care sunt valorile care conduc la împlinirea și fericirea adevărată? Ce drum conduce la viața veșnică?

Momentul central al zilei a fost Sfânta Liturghie celebrată de Pr. Gheorghe Dunca, paroh al parohiei Tisa, timp sacru în care tinerii L-au preamărit pe Dumnezeu prin cântări și rugăciune.

Această zi de rugăciune și comuniune cu Dumnezeu a fost asemenea unei sărbători, lăsând în sufletele tinerilor, multă pace și bucurie, curajul și entuziasmul necesar pentru a persevera pe calea vieții, alături de Cristos.

Duminică, 25 martie, de Sărbătoarea Bunei Vestiri, s-a celebrat Hramul Centrului de Spiritualitate, la care a participat un număr semnificativ de copii, tineri și credincioși.  Aceste două zile de har, au adus în sufletele tuturor multă lumină și convingerea că Isus Cristos Cel Întrupat ne oferă mereu harul de a-I deschide ușa inimii pentru a-L primi în casa sufletelor noastre, unde să locuiască mereu cu noi.

Redăm în continuare, câteva spicuiri din mărturiile tinerilor care au participat la această zi de reculegere:

„Am revenit acasă după aproape trei zile minunate petrecute alături de prieteni dragi, oameni pe care i-am cunoscut la Sighet, persoanele consacrate pe care le consider mame spirituale, adevărate persoane care ne ajută în drumul spre Isus, dar cel mai important a fost ca L-am reîntâlnit pe Dumnezeu, mi-am reînnoit credința și dorința de a-L sluji în continuare! Au fost zile minunate și pline de har! Am învățat multe din această experiență frumoasă și de la acești oameni minunați... Am învățat că oricât ar fi distanțele de mari, când le parcurgi cu iubire, par neînsemnate. Am învățat că noi, oamenii, suntem cu adevărat frumoși atunci când ne arătăm cu vulnerabilitățile noastre, cu slăbiciunile noastre, cu sensibilitatea noastră, nu cu măști asumate doar de teama de a nu dezamăgi sau doar din dorința de a fi acceptați de ceilalți... Am învățat că acolo unde există iubirea lui Dumnezeu, există și frumusețe și tărie și nu mai lipsește nimic.” (Rareș Flore)

„Pe lângă faptul că am cunoscut persoane noi, pline de viață și cu un suflet frumos, mi-am reîncărcat sufletul cu lucruri pozitive și m-am eliberat de tot ce nu a fost nevoie.
Am învățat să nu mai dau importanță lucrurilor superficiale și care arată bine doar la suprafață, ci să sap, să cercetez mai în adânc, acolo unde o să găsesc adevărata comoară!”
(Denisa Barbu)

„Ziua de reculegere a fost una binecuvântată! A fost foarte frumoasă și mi-au plăcut momentele de împărtășire, de rugăciune.” (Emanuela Jarda)

„Mă bucur că am putut să dedic această zi sufletului meu; mă bucur că am putut  să petrec timp alături de tinerii de la Sângeorz-Băi și să fim în comuniune. E așa frumoasă viața  alături de Dumnezeu. Sper să mai fie zile ca acestea și să fim la fel de uniți!” (Gabriela Roman)

„Pe mine personal m-a impresionat faptul că tinerii care au participat la aceasta zi de reculegere păreau că simt cu adevărat prezența lui Isus, inclusiv eu, și m-a impresionat bucuria tinerilor prezenți, de a se implica în activitățile spirituale propuse. ” (Adriana Miculicean)

Surorile CMD, Sighet

reculegere tineri sighet 1

reculegere tineri sighet 2

reculegere tineri sighet 3

reculegere tineri sighet 4

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.