Vineri, 19 Aprilie 2024

Concertul eparhial de colinde – ediția 2016

Timp de două ore, zece coruri au încântat sufletele credincioșilor care au participat și în acest an la tradiționalul concert de colinde al Eparhiei greco-catolice de Maramureș. De la Oaș la Copalnic Mănăștur, de la Bucovina la Satu Mare, întreaga Eparhie s-a mobilizat pentru a participa la evenimentul ce reunește, an de an, preoți și credincioși din toate cele unsprezece protopopiate ale Episcopiei Maramureșului. S-a colindat în trei limbi: română, maghiară și ucrainiană, expresie a „universalității Bisericii”, așa cum a numit-o, la sfârșitul evenimentului, Preasfințitul Vasile Bizău, prezent în public pe întreaga durată a concertului. Colindele variate, specifice fiecărei zone din care au venit colindătorii, au vestit atât nașterea Mântuitorului nostru, de care ne despart doar câteva zile, cât și crunta soartă pe care Pruncul născut în ieslea din Betleem o va avea încă de la începutul vieții Sale pământești.  

Astfel, pe parcursul concertului s-au trăit sentimente de bucurie, seninătate și speranță; a fost seara în care „timpul și-a pierdut dimensiunea cronologică și cu toții am uitat cum el se scurge minut după minut, pentru că am gustat mai profund din frumusețea, bucuria și prezența Celui care a fost vestit”,  a afirmat Episcopul de Maramureș.

Prezentarea a fost făcută de părintele George Nicoară, pe fundalul colindelor cântate de corul parohiei "Bunavestire" din Baia Mare. Au concertat corurile parohiilor: Vișeu de Sus, Coștiui, Târșolț, Breb, Porumbești și Cidreag, Copalnic Mănăștur, Șișești și Satu Mare (Sf. Petru și Pavel). Surpriza serii a fost corala preoților din Protopopiatul Baia Mare, care a amintit de grupurile de studenți teologi ce erau de nelipsit în trecut de la aceste concerte. Invitatul special al evenimentului a fost grupul de copii și tineri din Țara Oașului, care, după ce a susținut recitalul cu iz tradițional al zonei, a împărțit publicului colaci și alte daruri pe care colindătorii le-au adus în traistă.    

„Vă doresc tuturor un Crăciun binecuvântat, o sărbătoare frumoasă, înălțătoare, alături de cei dragi, alături de familiile și prietenii dumneavoastră și împreună, noi toți, Biserica, să Îl lăudăm pe Dumnezeu și să ne bucurăm unii de alții!” - sunt urările adresate colindătorilor și publicului de către Preasfințitul Vasile, în încheierea discursului său rostit la finalul concertului. 

Biroul eparhial de presă

 

 

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.