Joi, 28 Martie 2024

Vizite pastorale de Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Vineri, 29 iunie 2018, când întreaga Biserică îi cinstea pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, cei între apostoli mai întâi pe scaun şezători şi lumii învăţători, Preasfințitul Părinte Vasile Bizău s-a aflat în mijlocul credincioșilor din parohia Bârsana-centru. Întâmpinat de parohul locului – pr. dr. Ioan Codrea, de pr. dr. Vasile Iusco – protopop de Sighet, de primarul localității – domnul Teodor Ștefanca și de numeroși preoți și credincioși, Preasfințitul Părinte Vasile și-a exprimat bucuria de a fi în mijlocul credincioșilor din parohia Bârsana, parohie care a reușit să-și construiască propria biserică imediat după anii 1990.

Împreună cu preoții și numeroșii credincioși veniți la sărbătoare, Preasfințitul Vasile a pornit într-o frumoasă procesiune spre biserica parohială, unde s-a celebrat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Înainte de Sfânta Liturghie, Preasfințitul Vasile a sfințit noua masă a sfântului altar făcută prin grija părintelui paroh și jertfa credincioșilor. În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Vasile a subliniat importanța altarului în viața de credință a comunității: Altarul este cel care vorbește în mod continuu de prezența lui Dumnezeu în mijlocul unei comunități, fiind centru unei biserici. Altarul leagă comunitatea: credincios de credincios, pentru că în jurul aceluiași altar toți credincioșii aduc mărire lui Dumnezeu.

Aflat la ceas aniversar, 25 de ani de preoție și de pastorație în parohia Bârsana, părintele paroh Codrea Ioan a primit din partea primarului localității, domnul Teodor Ștefanca, titlul de cetățean de onoare al comunei Bârsana.

După Sfânta Liturghie, Preasfințitul Vasile a binecuvântat noua sală construită prin grija părintelui paroh și cu osteneala credincioșilor din Bârsana, care urmează să deservească ca locație pentru toate activitățile pe care le desfășoară parohia.

sf petru01

sf petru02

 

Sărbătoare în parohia Cicârlău

Continuând cinstirea Sfinților Petru și Pavel, duminică, 1 iulie a.c., Preasfințitul Părinte Vasile a celebrat Sfânta Liturghie în parohia Sfinții Apostoli Petru și Pavel din localitatea Cicârlău. Și în această parohie, Preasfințitul Vasile a fost întâmpinat cu multă căldură de părintele paroh Anton Dobrican, de părintele Ioan Sălăgean – protopop de Seini, de primarul comunei Cicârlău – domnul Sorin Lupșe și de numeroși preoți și credincioși veniți la sărbătoarea parohiei.

La finalul Sfintei Liturghii, după mulțumirile aduse de părintele paroh atât Preasfințitului Vasile pentru prezența în parohie la doi ani după sfințirea bisericii, cât și preoților și tuturor credincioșilor veniți în număr mare la sărbătoare, primarul comunei – domnul Sorin Lupșe a conferit Preasfințitul Părinte Vasile Bizău titlul de cetățean de onoare al comunei Cicârlău. Mai apoi, întreaga comunitate s-a deplasat la casă parohială, acolo unde Preasfințitul Vasile a binecuvântat noua casă parohială, încununând astfel eforturile părintelui paroh și ale credincioșilor din parohia Cicârlău.

Sărbătoarea s-a încheiat printr-o agapă frățească la căminul cultural din localitate, care poartă numele cunoscutului interpret de muzică populară Nicolae Sabău, fiu al acestei localități.

Biroul eparhial de presă

sf petru03

sf petru04

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.